
Sadrži antioksidanse i minerale i može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, ali treba znati da takođe sadrži dosta šećera i kalorija.
Crna čokolada je prepuna hranljivih sastojaka koji mogu da pozitivno utiču na vaše zdravlje. Napravljena od semena drveta kakaoa, jedan je od najboljih izvora antioksidanasa.
Studije pokazuju da crna čokolada može da poboljša zdravlje i smanji rizik od srčanih bolesti, a na sajtu HealthLine predstavljaju sedam zdravstvenih koristi crne čokolade, odnosno kakaoa, koje su potkrepljene naučnim istraživanjima.
Veoma je hranljiva
Ako kupite kvalitetnu crnu čokoladu sa visokim udelom kakaoa, može da bude prilično hranljiva. Sadrži pristojnu količinu rastvorljivih vlakana i obiluje mineralima.

Jedna čokoladica od 50 grama sa 70–85% kakaoa sadrži:
Vlakna: 5,5 grama
Gvožđe: 33% dnevne preporučene vrednosti
Magnezijum: 28% dnevne preporučene vrednosti
Bakar: 98% dnevne preporučene vrednosti
Mangan: 43% dnevne preporučene vrednosti.
Pored toga, sadrži mnogo kalijuma, fosfora, cinka i selena.
Sadržaj masnih kiselina u kakaou i crnoj čokoladi je takođe dobar. Te masti su uglavnom zdrave – oleinska, stearinska i palmitinska kiselina.
Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol u telu. Palmitinska kiselina može podići nivo holesterola, ali ona čini samo trećinu ukupnog unosa kalorija iz masti.
Naravno, 50 g je poprilična količina jer ti hranljivi sastojci i zdrave masti dolaze uz 300 kalorija i 12 g šećera. Zato je najbolje konzumirati crnu čokoladu umereno.
Odličan izvor antioksidanasa
Crna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i deluju kao antioksidansi.
Jedinjenja poput polifenola, epikatehina, katehina i oligomernih procijanidina koji se nalaze u crnoj čokoladi pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oksidativni stres i povećati rizik od bolesti.
Antioksidansi u crnoj čokoladi mogu pomoći u:
snižavanju LDL (“lošeg”) holesterola
sprečavanju oštećenja ćelija
zaštiti arterija
regulisanju nivoa šećera u krvi
očuvanju zdravlja mozga.
Može da poboljša cirkulaciju i snizi krvni pritisak
Flavonoidi u crnoj čokoladi mogu da stimulišu endotel (unutrašnji sloj arterija) da proizvodi azot-oksid.
Jedna od funkcija azot-oksida je da šalje signale arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i time snižava krvni pritisak.
Neke studije sugerišu da flavonoidi u kakaou i crnoj čokoladi doprinose poboljšanju protoka krvi i snižavanju krvnog pritiska. Međutim, istraživanja su pomešana.
Studija iz 2019. godine sprovedena na ženama pokazala je da konzumacija crne čokolade sa 85 odsto kakaoa blago povećava krvni pritisak dva sata nakon jela. Ipak, jedenje crne čokolade u periodima stresa pomoglo je da se krvni pritisak i srčani ritam blago snize.
Zbog velikih razlika među studijama potrebna su dodatna istraživanja da bi se tačno utvrdio efekat crne čokolade na krvni pritisak.
Reguliše holesterol
Konzumiranje crne čokolade može da bude od koristi kod faktora rizika za srčane bolesti jer može da štiti od visokog holesterola.
Na primer, pregled studija iz 2021. godine pokazao je da konzumacija crne čokolade pomaže u snižavanju LDL holesterola i nivoa šećera u krvi u stanju posta.
Neke forme LDL holesterola su sklonije oksidaciji, što se dešava kada reaguju sa slobodnim radikalima. Oksidacija čini LDL čestice reaktivnim i sposobnim da oštete druga tkiva, kao što je zid arterija.

Kakao može pomoći u smanjenju oksidacije LDL-a jer sadrži antioksidanse koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja.
Crna čokolada takođe sadrži teobromin i stilbene, koji mogu pomoći u povećanju HDL (“dobrog”) holesterola.
Može da smanji rizik od srčanih bolesti
Jedinjenja u crnoj čokoladi deluju kao jaka zaštita od oksidacije LDL holesterola. Dugoročno, to može dovesti do manjeg taloženja holesterola u arterijama, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Istraživanja pokazuju značajno poboljšanje.
Vremenom konzumacija kakaoa bogatog flavanolima ili crne čokolade može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema, sniziti krvni pritisak i štititi od srčanih oboljenja.
Pregled iz 2017. godine otkrio je da konzumacija čokolade tri puta nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti za devet odsto. Čokolada u većim količinama nije pokazala dodatne koristi.
Pregled iz 2018. godine sugeriše da konzumacija 45 g čokolade nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 11 odsto. Konzumacija preko 100 g nedeljno ne pruža dodatne koristi.
Iako su rezultati obećavajući, potrebna su dodatna istraživanja da bi se definitivno potvrdila zaštitna uloga crne čokolade.
Može da zaštiti kožu od sunca
Bioaktivna jedinjenja u crnoj čokoladi mogu biti korisna i za vašu kožu.
Pregled iz 2021. godine sugeriše da flavanoli mogu pomoći u zaštiti od oštećenja izazvanih suncem, poboljšanju protoka krvi u koži, povećanju gustine i hidratacije kože.
Studije su pokazale da minimalna doza UV zračenja potrebna da izazove crvenilo kože 24 sata nakon izlaganja može da poraste, pa čak se i udvostruči, nakon konzumacije čokolade bogate flavanolima tokom 12 nedelja. To znači da vaša koža ima bolju zaštitu od sunca.
Ako planirate letovanje, razmislite o tome da unapred povećate unos crne čokolade.
Međutim, imajte na umu da čokolada ne može zameniti kremu za sunčanje i druge oblike zaštite od sunca.
Može da poboljša funkciju mozga
Crna čokolada može da poboljša funkciju mozga.
Studije pokazuju da konzumacija kakaoa bogatog flavanolima može da poboljša protok krvi u mozgu kod mlađih odraslih osoba. To može da objasni zašto svakodnevna konzumacija kakaoa poboljšava pažnju, verbalno učenje i pamćenje.
Flavonoidi iz kakaoa mogu takođe da pomognu u očuvanju zdravlja mozga i mentalnih sposobnosti kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem i da smanje rizik od demencije. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja.
Pored toga, kakao sadrži stimulanse kao što su kofein i teobromin, što može biti jedan od razloga za kratkoročno poboljšanje moždanih funkcija.
Dakle, oko 50 g crne čokolade dnevno može da obezbedi dobru količinu vlakana, antioksidanasa i drugih hranljivih sastojaka koji mogu biti korisni za mozak i srce. Kada se jede umereno, crna čokolada sa 85 odsto kakaoa može da ima brojne zdravstvene koristi. Generalno, što je veći procenat kakaoa, to je čokolada zdravija.
Jasno je da ne treba da jedete mnogo čokolade svakog dana jer ipak sadrži puno kalorija i šećera i lako je preterati. Međutim, možete lagano uživati u jednoj ili dve kockice posle večere. I ne zaboravite da mnoge crne čokolade koje se prodaju nisu hranljive. Birajte one sa minimum 70 odsto kakaoa.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: