Creme brulee koji se pravi u slatkom krompiru je najveći hit na društvenim mrežama

Foto:shutterstock Rvna_rfs

Krem brulee se obično služi u malim keramičkim posudama u kojima se takođe termički obrađuje. Ako nemate pri ruci odgovarajuće posude, ovaj desert, neodoljivog ukusa po dalmatinskoj rozati, možete pripremiti i u slatkom krompiru.

Krem brule je popularna francuska poslastica koja znači zagorela krema.

To i ne čudi s obzirom na to da je reč o kremastom desertu na bazi žumanca i kreme aromatizovanog vanilom, koji je preliven šećerom i zapečen kuhinjskim gorionikom za flambiranje.

Rezultat? Hrskava i karamelna školjka koja krije bogatu kremu.

Krem brule se obično služi u malim keramičkim posudama u kojima se takođe termički obrađuje.

Krem brule u slatkom krompiru

Foto:shutterstock

Ako nemate pri ruci odgovarajuće posude, ovaj desert, neodoljivog ukusa po dalmatinskoj rozati, možete pripremiti i u slatkom krompiru.

Krem brule pečen u slatkom krompiru je hit u Japanu i zahvaljujući TikToku proširio se po celom svetu. Donosimo vam recept kako da ga pripremite u svom domu.

Sastojci:

1 slatki krompir

140 g pavlake za šlag

70 g šećera + 1 kašičica za posipanje

30 g putera

2 žumanca

2 kašičice kukuruznog skroba

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

Slatki krompir sa korom dobro operite, osušite i ogulite na nekoliko mesta. Pecite ga u zagrejanoj rerni oko pola sata, ili dok ne omekša. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Pripremite kremu: u šerpi na šporetu zagrejte šlag i polovinu šećera (35 grama). Držite kremu na niskoj temperaturi oko pet minuta.

U posebnoj posudi pomešajte žumanca, ostatak šećera (35 grama) i kukuruzni skrob. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Stavite mali deo zagrejane kreme u smesu na bazi žumanca. Brzo mešajte dok se sastojci ne sjedine.

Foto:shutterstock

Sve zajedno sipajte u ostatak tople kreme i nastavite da miksate minut-dva, dok ne dobijete gustu kremu.

Skinite fil sa vatre i u nju umešajte komadić putera. Pustite da se ohladi, piše Punkufer.

Pečeni slatki krompir isecite na pola. Izdubite krompir i sipajte pripremljeni fil u rupu. Po vrhu fila pospite jednu kašičicu belog šećera i kratko karamelizujte gorionikom.
Desert je spreman za posluživanje. Uživajte!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram