Ovaj napitak u Srbiji godinama važi za najzdraviji i kažu da je čudo u čaši: Jedina istina o kombuhi koju treba da znate

Kombuha
Foto: Daniel Reiter / Panthermedia / Profimedia

Šta se dešava vašem telu kada pijete kombuhu svaki dan i postoje li rizici?

Uz rastuću potražnju za napicima koji su ukusni, a zdravi, prodavnice zdrave hrane su napunile police kombuhom. Iako se radi o drevnom napitku, njegova popularnost je eksponencijalno porasla poslednjih godina. Danas ćete pronaći desetine brendova i beskrajne kombinacije ukusa u dobro snabdevenim zdravim hranama. I ovaj trend ne prestaje – u svetu se očekuje da će industrija kombuhe porasti sa 1,8 milijardi dolara u 2024. na 6,2 milijarde dolara do 2032. godine.

Pre nego što počnete da pijete kombuhu svaki dan, važno je da znate neke činjenice. Uprkos svojoj dugoj istoriji, mnoge tvrdnje o zdravstvenim prednostima kombuhe su anegdotske i nedostaju naučni dokazi. Iako većina ljudi može bez brige da uživa u povremenoj čaši kombuhe, da bi to postala svakodnevna navika, možda će biti potrebno malo više pažnje.

Nutricionistkinja Kelsi Kanik je istražila šta nam nauka govori o zdravstvenim prednostima kombuhe i razlozima zbog kojih biste možda želeli da izbegnete ili ograničite ovo  fermentisano piće.

Šta je kombuha

Kombuha
Foto: Galina Sandalova / Alamy / Profimedia

Kombuha je fermentisani čaj koji se pravi kombinovanjem crnog ili zelenog čaja sa šećerom i nečim što se na engleskom kaže SCOBY, a na srpskom SKBK (simbiotska kolonija bakterije i kvasca). i kvasca). To je ona želatinasta mrlja koja pluta na vrhu kombuhe. Iako ne izgleda posebno privlačno, baš SKBK pomaže da se običan čaj pretvori u slatko i gazirano piće koje je bogato probioticima.

Da bi probiotici ostali aktivni i netaknuti, većina kombuha se prodaju i konzumiraju bez pasterizacije, što je obično dobro za zdrave osobe, ali može predstavljati potencijalnu opasnost  za decu ili one sa oslabljenim imunitetom.

Kombuha se vekovima sprema kao domaći napitak, kod kuće, ali njena sve veća popularnost dovela je do porasta komercijalne proizvodnje. Danas možete lako pronaći sirovu, nepasterizovanu kombuhu u većini dobro snabdevenih prodavnica zdrave hrane.

Prednosti kombuhe

Kombuha
Foto: Oksana Bratanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Prirodni probiotik

Jedna od najvećih prednosti kombuhe je njen prirodni sadržaj probiotika. Pošto je napravljena fermentacijom kvasca i bakterija, kombuha je puna živih, aktivnih kultura koje mogu pomoći u održavanju zdravog mikrobioma creva.

Bogata je antioksidansima

Pošto je kombuha fermentisani čaj, koji se najčešće pravi od crnog ili zelenog čaja, dobar je izvor antioksidanata i polifenola. Ova jedinjenja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, pomažući u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenju upale. Neka istraživanja su otkrila da kombuha kuvana sa zelenim čajem ima najveći sadržaj fenola, a proces fermentacije može povećati neke od ovih korisnih jedinjenja.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Pošto je jedan od sastojaka koji se koriste za pravljenje kombuhe šećer, to nije piće bez šećera. Međutim, veliki deo dodatog šećera se koristi u procesu fermentacije, sa različitim količinama šećera koje ostaju.

Ali, male količine šećera u kombuhi možda nisu toliko štetne za vaš šećer u krvi kao što mislite. Studija iz 2023. godine pokazala je da pijenje kombuhe uz obrok smanjuje postprandijalnu glikemiju i odgovor insulina 120 minuta nakon jela u poređenju sa gaziranom vodom ili dijetalnim gaziranim sokom.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Visok sadržaj antioksidansa koji se nalazi u kombuhi takođe može biti dobar za srce i kardiovaskularni sistem. Razne studije na životinjama su otkrile da čaj od kombuhe može sniziti LDL holesterol i povećati HDL holesterol, podržavajući povoljnije nivoe holesterola u krvi. Ovi nalazi mogu biti povezani sa blagotvornim efektom kombuhe na mikrobiom creva i oksidativni stres, ali još nije jasno kako kombuha utiče na nivo holesterola kod ljudi.

Potencijalni nedostaci kombuhe

Kombuha
Foto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

Može teško da padne na stomak

Iako mnogi ljudi mogu povremeno (ili čak rutinski) da piju kombuhu bez ikakvih neželjenih efekata na probavu, to nije slučaj kod svih. Kombinacija kiselosti i karbonizacije iz fermentacije može dovesti do nelagodnosti ili nadimanja kod ljudi sa osetljivim stomakom ili koji imaju refluks kiseline.

Ako imate oslabljen imunitet izbegavajte sirovu kombuhu

Kao i većina probiotičkih namirnica i pića, kombuha ima najveću probiotičku korist kada je pijete sirovu i nepasterizovanu. Nažalost, nedostatak pasterizacije, koja održava više korisnih bakterija netaknutim, takođe znači veći rizik od konzumiranja štetnih bakterija. Iako je rizik mali, ljudi koji imaju oslabljen imunitet i deca treba da izbegavaju da piju sirovu kombuhu.

Nije dobra za zube

Ispijanje kiselih napitaka povećava stopu demineralizacije gleđi i erozije zuba. Kombuha je kisela otprilike kao koka-kola i može biti jednako štetna za vaše zube ako se pije redovno. Da biste smanjili ove efekte, možete piti kombuhu na slamčicu, tako da ima manje interakcije sa vašom gleđi i obavezno isperite usta vodom nakon što je pijete ili operite zube.

Zaključak: Da li je kombuha dobra za vas?

Kombuha
Foto: Eddie Moore / Zuma Press / Profimedia

Kombuha može biti ukusno i osvežavajuće piće sa nutritivnim prednostima koje prevazilaze tipičan sok. Bez obzira da li se pravi kod kuće ili kupuje u prodavnici, prirodno obezbeđuje probiotike i antioksidante, podržava zdravlje creva i pomaže vašem telu da se bori protiv oksidativnog stresa.

Uprkos brojnim potencijalnim zdravstvenim prednostima, kombuha je daleko od čudesnog napitka ili leka za sve. Ako ste imunokompromitovani, imate refluks kiseline, ili ste zabrinuti zbog erozije gleđi, treba da je pijete sa oprezom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram