Čim malo padne temperatura, vreme je za slasne rolnice sa cimetom.
Pravo mesto za nalaženje zanimljivih ideja za kuvanje je Instagram nalog Pivokosa mlade gastro-blogerke koja često kuva sa svojom bakom.
A u ovo doba godine među najpoželjnijim poslasticama su, bez sumnje, cimet rolnice.

U nastavku pogledajte kako to Pivokosa radi.
Recept za cimet rolnice
Sastojci za 6 rolnica:
Testo:
• 1 svež kvasac
• 350 ml mleka
• 1 kašika šećera
• 80 g putera sobne temperature
• 600-800 g brašna
• 1 kašičica soli
• 150 g šećera
• 2 jajeta
• malo pavlake za prelivanje
Fil:
• 100 g putera
• 120 g belog šećera
• 100 g braon šećera
• 2 kašike cimeta
Icing:
• 250 g krem sira
• 130 g šećera u prahu
• 70 ml pavlake za kuvanje
• 40 g putera
Priprema:
1. Potopiti kvasac u mleko temperature tela sa kašikom šećera. Ostaviti pet do 10 minuta da krene.
2. Umesiti zajedno sa svim ostalim sastojcima (brašno prvo staviti ¾, pa dodavati po potrebi). Mesiti desetak minuta dok se ne napravi fino elastično testo.
3. Skružiti i ostaviti u puterom namazanu posudu, poklopiti salvetom, folijom ili poklopcem i ostaviti na toplo mesto bez promaje sat do dva da nakisne, dok se ne udvostruči.
4. Kad nakisne, razviti ga u pravougaonik oko 30×40 cm.
5. Premazati puterom sobne temperature i posuti mešavinom šećera i cimeta ravnomerno, ostavljajući oko centimetar na ivicama.
6. Urolati pažljivo, pa iseći na 12 jednakih komada.
„Ja najviše volim da koristim reckavi nož za hleb, ali neki preferiraju konac za zube“, kaže Pivokosa.
7. Naređati rolnice dovoljno odvojene u tepsiju namazanu puterom. Posuti pavlakom za kuvanje svaku rolnicu kako bi ostale duže mekane.
8. Peći na 160 stepeni sa ventilatorom 20-25 minuta.
9. Za icing umutiti mikserom sve sastojke dok ne prestane da se oseća prah šećer. Pazite da su vam svi sastojci sobne temperature inače će ostati komadići putera vidljivi.
10. Čim izvadite rolnice iz rerne, premažite ih icingom i uživajte dok su tople.
Napomena:
„Rolnice se lako zamrzavaju, samo ih pojedinačno uvijete u foliju ili u kesu za zamrzivač. Odmrzavaju se u mikrotalasnoj vrlo lako ili na sobnoj temperaturi par sati, ali preporučujem ipak korišćenje mikrotalasne za podgrevanje.“
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:









