Carrot cake: Zavodljivi recept Staše Bukumirović dokazuje da je kuvanje seksi kao nikad pre

Carrot cake Staše Bukumirović
Carrot cake Staše Bukumirović; Foto: Staša Bukumirović

Torta od šargarepe iliti carrot cake je jedna od onih stvari koja za sada nikoga nije ostavila ravnodušnim. Sočna, ne previše slatka, i vrlo zasitna, savršena za vikend doručak uz kafu ili čaj. Iskreno - sa čim god i kad god.

Počnite sa dve posude za mešanje. Umutiti suve sastojke u jednoj posudi, a mokre/tečne sastojke u drugoj. Kombinujte dvoje, zajedno sa seckanom šargarepom i prženim orašastim plodovima (ja sam lično vrlo zadovoljna orasima u ovom receptu, ali u obzir dolaze i badem i pekan, pa i lešnik.) Ne treba vam mikser za testo za torte.

Legenda kaže da za sočnije testo važnu ulogu igra braon šećer, tako da gledajte da imate bar neki deo njega, ostatak može biti beli. Dalje, u vezi sa sočnošću – ulje (suncokretovo je skroz okej) i – lično sam, u zameni za sve američke verzije recepata koji kažu apple sauce otkrila da sok od ceđene pomorandže fantastično naglašava ukus i daje to što mu fali od vlažnosti. Jedna mala napomena: birajte šargarepe koje su mlađe, sitnije i izgledaju što zdravije, šanse su da će biti slađe.

Sastojci:

prva činija:

250g šećera (kao što smo rekli, deo je braon, deo beli)

1 čaša/240ml ulja

4 jaja

sok od jedne pomorandže

1 kašičica vanila ekstrakta

Umutiti dobro ručno sastojke iz prve činije, a zatim sjediniti sastojke u drugoj. Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

druga činija:

sjediniti…

300g belog brašna

1 kesica praška za pecivo

kašičica sode bikarbone

pola kašičice soli

dve kašičice cimeta

1 i po kašičica mlevenog đumbira

pola kašičice muskatnog oraha

Priprema:

Carrot cake
Carrot cake Foto:Staša Bukumirović

Sastojke iz prve činije sipamo u drugu i mešamo ručno, laganijim pokretima, dok se sve lepo ne sjedini. U tu sjedinjenu smesu dalje dodajemo 300-350 grama šargarepe (lično preferiram više šargarape) i 150-200g oraha/izabranih orašastih plodova – veći deo se nasecka na srednje krupno i ide u smesu; a deo, recimo trećinu za ukrašavanje odozgo.

Ono što je potpuno opcionalno, ali što je moju tortu činilo jedinstvenom, pošto je izmišljeno dodato, jesu komadići kandirane jabuke koje po nahođenju količinski ubacim u smesu testa.

Smesu sipamo ili u dva okrugla pleha odgovarajuće veličine u koje smo stavili papir za pečenje (koji nauljimo da bismo lakše skinuli testo posle) ili u jedan, pa je sečemo na pola (nije teško, moguće je izvesti precizno sečenje pomoću čačkalica i konca, pogledajte upustva na jutjubu). Torta može biti i samo od jednog sloja, bez sprata i međusloja od slatkog sira, ali je bolja u slojevima jer slatkoća i vlažnost preliva može da se raširi dublje na taj način.

Torta se, u zavisnosti od toga da li pečete u jednom sloju, peče 30ak minuta ako je u dva već odvojena sloja – ili četrdesetak i malko jače ako je iz jednog sloja. Izvadite i proverite tako što ćete u sredini, najdeblji deo, ubosti čačkalicom; ako izađe potpuno čista, testo je pečeno, ako ima mrvica i ostataka na njoj, vratite je još malo. Vodite računa, testo ne treba prepeći nikako jer će izgubiti na vlažnosti, što bi bila prilična šteta.

U međuvremenu, umutite preliv od krem sira, u sledećem sastavu:

400-500 grama krem sira

120g putera (ostaviti ga da smekša na sobnoj temperaturi)

pola kašičice soli

200g šećera u prahu (ko voli slađe, može da pojača, ovo je neka zlatna sredina, a može se i još smanjiti, u ovom receptu je već solidno smanjena količina šećera u odnosu na tradicionalne američke recepte)

Pomešati krem sir i puter koliko god je moguće, a zatim polako dodavati šećer i prvo lagano mikserom mutiti na slabijoj brzini, a potom jače neko vreme, dok se sve lepo ne sjedini. Dodati malo soli da se reguliše slatkoća. Probajte kako vam odgovara ukus, pa u odnosu na to dodajte još malko soli ili šećera, ali sir ne treba biti presladak, jer nam je i kolač sam po sebi dovoljno bogatog ukusa, treba samo da ga zaokruži. Staviti ovu smesu u frižider na neko vreme, jer će se bolje razmazivati hladna. Torta pre mazanja mora biti u potpunosti ohlađena.

Carrot cake
Carrot cake Foto:Staša Bukumirović

Torta od šargarepe je jedna od onih stvari koja sa danima postaje sve bolja, jer upija vlažnost i sleže se savršeno. Ukrasiti na bezbroj načina po želji, od najjednostavnijih do kreativnijih rešenja. Orasi koji su unutra su vrlo dekorativno i logično rešenje, a i navedeni komadići kandirane jabuke izgledaju super kad se pobacaju odozgo.

Dajem vam par primera sezonskih izgleda:

…prolećno-letnji (varijacija sa svežim jagodama odozgo)

Prolećni carrot cake
Carrot cake Foto: Staša Bukumirović

univerzalni (orasi i kandirana jabuka)

Carrot cake
Carrot cake Foto: Staša Bukumirović

jesenje-zimsko ruho, čisto radi zabave i uživanja u svim čulima

Carrot cake
Carrot cake Foto: Staša Bukumirović

Ova torta ne traži nikakvo savršenstvo u izgledu, ali apsolutno stremi savršenstvu ukusa. U tom smislu – budite upozoreni na realnu mogućnost da ako je probate i svidi vam se, na ovaj ukus budete navučeni zauvek. Uživajte!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram