Jedna žitarica normalizuje šećer u krvi i topi salo, a može da se jede svakog dana

Bulgur
Bulgur; Foto: Petr Goskov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada želimo da se hranimo zdravo, tražimo pomoć žitarica, voća, povrća i mnogih drugih namirnica koje dobro utiču na važne aspekte našeg opšteg stanja. Ali jedna žitarica se tu ističe, a u pitanju je bulgur, jer on kontroliše nivo šećera u krvi i podstiče sagorevanje masnoća povezanih sa starenjem.

Bulgur je bogat vlaknima koja usporavaju apsorpciju glukoze u krv i tako stabilizuju nivo šećera u krvi. Korisno je znati da, što je bulgur tvrđi, to će biti uspešniji u tome, piše Index.hr.

Kada je reč o mršavljenju, bulgur vam može biti saveznik jer je složen ugljeni hidrat koji povećava osećaj sitosti.

Dovoljno je da ga jedete nekoliko puta nedeljno, a u prodavnicama možete naći pakovanje od pola kilograma za oko 300 dinara, navodi Danas.

Bulgur je bogat vitaminima B, E i K, gvožđem, kalcijumom, natrijumom, fosforom, manganom, selenom i antioksidansima.

Pročitajte još:

Bulgur ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica

Ova žitarica normalizuje rad digestivnog trakta, jača imuni sistem i blagotvorno deluje na nervni sistem.

Bulgur potiče s Bliskog istoka, a dolazi od pšenice koja potiče iz Mesopotamije i uzgaja se već oko 12 hiljada godina.

Ta pšenica se u početku upotrebljavala za proizvodnju hleba, a pre oko četiri hiljade godina započela je i proizvodnja bulgura.

Danas je ta namirnica karakteristična za bliskoistočno i mediteransko područje, a često se koristi u Indiji, Pakistanu, Jermeniji, Libanu, ali i na Kipru i u Saudijskoj Arabiji.

Čest je sastojak u salatama, jede se i kao prilog mesu ili ribi, ili kao samostalni obrok.