
Pečenje krofni u rerni umesto prženja na ulju postaje sve popularniji izbor među ljubiteljima ove tradicionalne poslastice, i to s dobrim razlogom.
Ovaj način pripreme nudi brojne prednosti, kako u pogledu zdravlja, tako i praktičnosti. Pečene krofne su često laganije, manje masne i podjednako ukusne, čime predstavljaju zdraviju alternativu klasičnim krofnama. Osim toga, proces pečenja u rerni jednostavniji je i sigurniji, jer ne zahteva upravljanje vrućim uljem.
Sastojci za pečene krofne:
900 g integralnog brašna + oko 100 g glatkog brašna
40 g svežeg kvasca
4 jaja
300 ml jogurta
200 ml vode
150 g šećera + oko 150 g za posipanje
150 g margarina + 100 g za premaz
Kako se prave krofne iz rerne:

Rastvorite kvasac u mlakoj vodi i dodajte kašiku šećera.
Pomešajte brašno, jogurt, jaja, preostali šećer, otopljeni margarin i aktivirani kvasac. Testo mora biti mekano i lepljivo.
Dobro ga izmesite i ostavite da odstoji sat vremena, dok se ne udvostruči.
Kada je testo naraslo, radnu površinu pospite glatkim brašnom, izvucite testo i mesite nežno i polako. Površinu i testo ponovo pospite brašnom i oklagijom razvucite na 1 – 1,5 cm debljine.
Čašom izvadite krofne i stavite ih na pleh koji ste podmazali drugim margarinom. Obavezno ostavite razmak između krofni jer će mnogo narasti i stoga sigurno neće sve stati u jedan list.
Ostavite prvi list krofni da odstoji 15 minuta, a zatim uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Tek tada koristite čašu da izvadite drugu seriju krofni.
Kada se rerna zagreje i krofne se udvostruče, pecite ih dok ne porumene. Dok se peku otopite preostali margarin i čim ih izvadite iz rerne, krofne odmah premažite njime i pospite šećerom.
Pronađite na našem sajtu još sjajnih recepata za krofne i druge poslastice.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: