Recept za brze krofne iz rerne koje su vazdušaste i mekane kao oblak

Foto: Shutterstock

Pečenje krofni u rerni umesto prženja na ulju postaje sve popularniji izbor među ljubiteljima ove tradicionalne poslastice, i to s dobrim razlogom.

Ovaj način pripreme nudi brojne prednosti, kako u pogledu zdravlja, tako i praktičnosti. Pečene krofne su često laganije, manje masne i podjednako ukusne, čime predstavljaju zdraviju alternativu klasičnim krofnama. Osim toga, proces pečenja u rerni jednostavniji je i sigurniji, jer ne zahteva upravljanje vrućim uljem.

Sastojci za pečene krofne:

900 g integralnog brašna + oko 100 g glatkog brašna

40 g svežeg kvasca

4 jaja

300 ml jogurta

200 ml vode

150 g šećera + oko 150 g za posipanje

150 g margarina + 100 g za premaz

Kako se prave krofne iz rerne:

Foto: Shutterstock

Rastvorite kvasac u mlakoj vodi i dodajte kašiku šećera.

Pomešajte brašno, jogurt, jaja, preostali šećer, otopljeni margarin i aktivirani kvasac. Testo mora biti mekano i lepljivo.

Dobro ga izmesite i ostavite da odstoji sat vremena, dok se ne udvostruči.

Kada je testo naraslo, radnu površinu pospite glatkim brašnom, izvucite testo i mesite nežno i polako. Površinu i testo ponovo pospite brašnom i oklagijom razvucite na 1 – 1,5 cm debljine.

Čašom izvadite krofne i stavite ih na pleh koji ste podmazali drugim margarinom. Obavezno ostavite razmak između krofni jer će mnogo narasti i stoga sigurno neće sve stati u jedan list.

Ostavite prvi list krofni da odstoji 15 minuta, a zatim uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Tek tada koristite čašu da izvadite drugu seriju krofni.

Kada se rerna zagreje i krofne se udvostruče, pecite ih dok ne porumene. Dok se peku otopite preostali margarin i čim ih izvadite iz rerne, krofne odmah premažite njime i pospite šećerom.

Pronađite na našem sajtu još sjajnih recepata za krofne i druge poslastice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram