Bez kvasca i praška za pecivo: Natalijin recept za zdrav hleb koji ne goji

zdrav hleb
Foto: Tetiana Chernykova / Alamy / Alamy / Profimedia

Probajte da napravite sami, uopšte nije teško

Natalija Todorović, na Instagramu poznatija kao Mama za pet, redovno deli razne korisne savete o domaćinstvu i kuvanju. U svemu se izdvaja njen recept za zdrav hleb koji ne goji.

„Pitala sam jednog pekara od kojih sve sastojaka pravi kupovni hleb. Kazao mi je – Natalija, nekada smo stavljali samo brašno, so, kvasac i vodu. A danas se sve poprilično zakomplikovalo. Idu tu biljna ulja, emulgatori, enzimi, pšenični gluten, ma da ti ne nabrajam. A sve kako bi hleb što duže ostao lepši i ukusniji“; kaže Natalija i dodaje da, iako i sama može da pročita sastav na kupovnom hlebu, ipak je drugačije kad to čuje iz prve ruke.

I zato, kad god ima priliku, ona hleb pravi sama.

„Tad ne budem naduta, ne gojim se od testa i mogu da ga jedem koliko god hoću.“

Njena verzija zdravog hleba pravi se bez belog brašna, kvasca i praška za pecivo. Dugo će vas držati sitim, a uživaćete u njegovom jednostavnom ukusu i mirisu, kaže Natalija.

Sastojci:

1 šolja integralnog pirinčanog brašna

1 šolja integralnog pšeničnog brašna

1 kašika ovsenih pahuljica

so

malo maslinovog ulja

malo kisele vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u jednu posudu i pomešajte kašikom. Testo ne bi trebalo da bude vodenasto, ali ni previše tvrdo. Možete da ga pravite u obliku mafina i da pospete susamom. Pecite u prethodno zagriejanoj rerni na 190 stepeni oko 35 minuta.

Biće spolja predivno hrskav, a unutra mekan.

„Ko god ga je do sada probao, tražio mi je recept, a skoro uvek me pitaju da li sam sigurna da u testo ne treba staviti barem malo kvasca ili praška za pecivo. Ne, ne treba. Lepota je u jednostavnosti“, poručuje Natalija.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram