25 beogradskih restorana koji su se našli u novom Michelin vodiču

Foto: Weyo / Alamy / Profimedia

Objavljen je novi Michelin vodič za Srbiju 2026.

U selekciji Michelin vodiča za Srbiju 2026. nalazi se 25 restorana, a među novim preporukama su S5 by Angie, Prime, Suvenir, Restoran 27 i Puter. Fleur de Sel i Langouste ponovo su potvrdili status jedinih srpskih restorana sa Michelin zvezdicom.

Sa liste su ispali Metropolitan i Enso, dok je restoran GIG u međuvremenu zatvoren.

Beogradski restorani u Michelin vodiču za 2026. godinu

SkyLounge

Kralja Milana 35, Beograd

Na osmom spratu hotela Hilton, elegantna trpezarija s nežnim osvetljenjem i muzikom savršeno odražava luksuzan, internacionalni ambijent koji se očekuje od ovakvog mesta. Kulinarski repertoar pokazuje sličan globalni pravac jelima inspirisanim Azijom, kao što su Tom Yum supa, Gyoza knedle i širok izbor nigiri, sashimi i maki rolnica. Tu su i mediteranski recepti, kako mesni, tako i riblji, uz izbor svežih salata.

Homa

Senjanina Ive 2, Beograd

Možda se nalazi u istorijskom kvartu Dorćol, ali Homa ima potpuno moderan izgled i atmosferu. Sedeći na zelenoj terasi tokom dana ili u nežno osvetljenom restoranu u večernjim satima, možete uživati u kreativnoj kuhinji sa suptilnim italijanskim akcentima, uz izbor dva degustaciona menija i à la carte ponudu vegetarijanskih, ribljih i mesnih jela. Stolovi su prelepo postavljeni sa belim stolnjacima, dok je prijatan ambijent na otvorenom idealan za romantičnu večeru uz sveće tokom leta, piše Michelin giude.

S5 by Angie

Avijatičarski trg 5, Beograd

View this post on Instagram

A post shared by S5 by Angie (@s5_byangie)

Obeležen samo diskretnim zelenim znakom pored glavnih vrata stambene zgrade na severu Beograda, ovaj restoran lako može proći neprimećeno ako ne obratite posebnu pažnju. Na prvom spratu nalaze se dve trpezarije i salon u vintage stilu, što je savršeno za početak večeri uz aperitiv dok se na gramofonu puštaju vinil ploče. Mlada šefica Anđela „Angie” Risimić vratila se u Srbiju nakon što je učila zanat širom Evrope i preuzela restoran u kom je radila pre nego što je krenula na put oko sveta.

„Njeno međunarodno iskustvo, posebno ono stečeno u Italiji, odlično dolazi do izražaja u meniju koji neprimetno prelazi između hrskavih italijanskih ukusa, poput raviola punjenih zečetinom sa sosom od pečuraka ili tiramisua, i visokokvalitetnih srpskih jela. Naš inspektor bio je posebno impresioniran smuđem, serviranom preko supe od slatkovodne ribe začinjene paprikom i sa delikatnim kremom od karfiola.“

Istok

Gospodar Jevremova 50, Beograd

Smešten samo nekoliko koraka od živopisnog centra grada, ovaj elegantni restoran, čiji enterijer nosi luksuzni južnoazijski pečat, služi modernu komfornu hranu iz Vijetnama, Koreje i Tajlanda. Porcije su obilne, a neka jela dostupna su i upola porcije, što gostima omogućava da probaju više specijaliteta.

„Posebno nam se dopala pho supa, jedan od zaštitnih znakova restorana, koja se može prilagoditi različitim sastojcima prema ličnom ukusu. Svako jelo prati niz šarenih, ukusnih soseva koji dodatno obogaćuju gastronomsko iskustvo.“

Langouste

Kosančićev venac 29, Beograd

Restoran Languste Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Smešten na ivici istorijskog centra, ovaj restoran poseduje široke panoramske prozore koji uokviruju zadivljujući pogled na reku Savu i moderni gradski pejzaž. Talentovani i strastveni mladi Marko Derić, koji se vratio u Beograd nakon usavršavanja u nekoliko evropskih restorana, sada je na čelu kreativnog, izuzetno preciznog kuvarskog tima. Markov kulinarski pristup ukorenjen je u srpskoj tradiciji i namirnicama, kojima daje moderan pečat, oslanjajući se na inspiraciju iz francuske i italijanske kuhinje.

Gosti mogu birati između različitih menija: petojelovnog ribljeg menija, petojelovnog mesnog menija, razrađenijeg osmojelovnog menija koji uključuje ribu i meso, posebne opcije sa jastogom i sažete à la carte ponude. Kao jedinstveni dodatak, sami kuvari prezentuju jela za stolom, stvarajući neposrednu vezu između kuhinje i gosta. Svaki detalj obroka ovde odražava duboko poštovanje prema srpskoj kulinarskoj tradiciji, promišljeno i spretno reinterpretiranoj kroz savremeni pogled.

Legat 1903

Jasenička 7, Beograd

View this post on Instagram

A post shared by LEGAT 1903 (@legat_belgrade)

Ovaj restoran sa jakim preporukama, iako se nalazi van centra grada, svakako vredi posete. Uglađen, moderan enterijer i besprekorno osoblje stvaraju ambijent za jedno od najprestižnijih fine dining iskustava u Beogradu. Repertoar obuhvata jela od mesa i ribe, oblikovana u promišljeno kreativne recepte, pri čemu se svako jelo ističe uravnoteženim, čistim, jasno prepoznatljivim ukusima. Iako su obavezna jela za probu jagnjeća plećka i mesne kreacije, odlična jadranska i rečna riba, kao i pasta i rižoto, takođe su zastupljeni na meniju.

Puter

Njegoševa 82, Beograd

Ovaj uglađeni, moderni bistro nalazi se tačno preko puta živahne pijace Kalenić. Enterijer je kompaktan, ali njegov trendi dizajn i besprekorna barska usluga daju prostoru živu, razigranu atmosferu (preporučuje se rezervacija ukoliko želite da budete sigurni u sto).

„U skladu sa bistro tradicijom, meni je jednostavan i klasičan, balansirajući autentične srpske recepte – rolnice od rena punjene svinjskom kolenicom su odlične, kao i sporo kuvana jagnjetina sa pečenim patlidžanom, fondijem od kajmaka i uljem od lovora – sa francuskim akcentima poput foie gras, puževa i Camargue pirinča. Lista vina prati isti dvonacionalni koncept i ističe uglavnom srpske i francuske etikete.

The Square

Studentski Trg 9, Beograd

Odmah iza živopisne ulice Knez Mihailova, ovaj restoran nosi ime po hotelu Square Nine, jednom od najekskluzivnijih hotela u prestonici, u kom se i nalazi. Smešten u prizemlju, uz blagu rasvetu koja u večernjim satima naglašava elegantan, uglađen ambijent, restoran takođe nudi i prijatnu baštensku piazzettu idealnu za obrok na otvorenom. À la carte ponuda otkriva savremen gastronomski pravac sa naglašenom sklonošću modernim srpskim specijalitetima. Impresivna vinska karta upotpunjena je jednim od najboljih menija koktela u gradu, koji se služe u The Lobby Baru.

Restoran 27

Istarska 27, Senjak, Beograd

View this post on Instagram

A post shared by Pavle Branković (@paqito__)

U mirnom stambenom kraju, na periferiji Beograda, umesto upečatljivih znakova, potrebno je samo da pronađete broj 27, i adresu i naziv restorana, tako da ga nije teško uočiti. Klasičan, elegantan enterijer sa kaminom postavlja scenu za besprekoran rad tima u sali, koji pruža autentičnu, toplu i prirodnu uslugu.

„Vlasnik, pričljiv ali pažljiv domaćin, jedan je od omiljenih u gradu i ima istančan osećaj da razume goste i usmeri njihov izbor. Kuhinja uvek daje ono najbolje, uključujući premium meso poreklom uglavnom sa srpskih farmi, kao i mediteransku ribu koja stiže iz Crne Gore, Albanije i povremeno Hrvatske“, piše Michelin Guide.

Kulinarstvo, međunarodno inspirisano i obogaćeno ličnim pečatom, vešto je komponovano i često otkriva sklonost ka Mediteranu, uključujući svežu domaću pastu. Podjednako impresivna, vinska karta broji oko 150 etiketa i odražava ne samo širinu, već i iskrenu strast u izboru. Kako kažu u samom restoranu, njihov opis “nepopravljivo zaljubljeni u svoje goste” savršeno oslikava atmosferu i filozofiju Resorana 27.

Gušti mora

Ulica Radnička 27, Beograd

View this post on Instagram

A post shared by Gušti mora (@gusti_mora)

Ovo je pravo mesto za sve koji vole ribu pripremljenu jednostavno i u skladu sa tradicijom, tako da svežina i kvalitet namirnica dolaze potpuno do izražaja. Pored menija, obavezno pitajte osoblje za dnevni ulov. Ljubitelji italijanske kuhinje takođe će pronaći rižota i paste u ponudi. Restoran, smešten malo van strogog centra grada, poseduje prijatne trpezarijske prostorije sa rustičnim prizvukom koje dodatno naglašavaju toplu, autentičnu atmosferu.

Salon 1905

Karađorđeva 48, Beograd

View this post on Instagram

A post shared by Salon 1905 (@salon_1905)

Smešten na prvom spratu grandiozne zgrade Geozavoda iz 19. veka, ovaj raskošni, aristokratski restoran zauzima jedan od najupadljivijih i najprepoznatljivijih beogradskih simbola, čiji mermerni, štukirani, mesingani i pozlaćeni dekor stvara glamuroznu atmosferu idealnu za posebne prilike. U ovom raskošnom ambijentu mladi šef kreira vrhunski kulinarski repertoar, definisan besprekornim i izuzetno elegantnim prezentacijama. Cilj je da se istaknu najkvalitetnije srpske namirnice i autentični recepti, ali posmatrani kroz savremenu prizmu. À la carte meni ne postoji; umesto toga, gostima se nudi iznenađujući tasting meni, pri čemu se bira jedino broj sledova.

Iva New Balkan Cuisine

Kneginje Ljubice 11, Beograd

To je tpao bistro sa živopisnim, modernim enterijerom, upotpunjen privlačnom terasom na trotoaru, idealnom za letnje obroke na otvorenom. Obiman meni otkriva niz domaćih recepata koji su suptilno modernizovani, ali bez narušavanja njihovog karaktera i izvornog ukusa, pre svega zahvaljujući upotrebi lokalnih sastojaka.

„Posebno preporučujemo goveđi rep sa karamelizovanim crnim lukom, domaće njoke sa telećim mozgom i redukcijom od kostiju.“

Prime

Vladimira Popovića 10, Beograd

Smešten u prizemlju hotela Crowne Plaza i sa sopstvenim privatnim ulazom, ovaj restoran omiljen je među ljubiteljima mediteranske, posebno italijanske kuhinje, sa jasnom sklonošću ka glavnim jelima od mesa, iako je čitav jedan deo menija posvećen pasti, rižotu i njokama. Izvanredni dezerti, koji otkrivaju suptilan francuski karakter i promišljenu prezentaciju, svakako su vredni posebne pažnje.

Pinòt

Omladinskih Brigada 86ž, West 65, Beograd

View this post on Instagram

A post shared by PINÒT (@pinot_belgrade)

Ovaj moderni bistro nalazi se u Novom Beogradu, savremenom poslovnom i trgovačkom distriktu preko reke Save, naspram centra grada. Meni stavlja u fokus sezonske namirnice i menja se tokom godine u zavisnosti od dostupnosti na tržištu. Pored kratkog izbora dnevnih specijaliteta koji se saopštavaju za stolom, možete poručiti i tasting meni, uz pažljivo osmišljene opcije uparivanja vina (jedan od vlasnika, mladi Vuk Vuletić, nagrađivani je somelijer).

Na Ćošku

Beogradska 37, Beograd

Smešten istočno od centra grada, tik uz istorijsko jezgro, ovaj restoran iznutra iznenađuje romantičnim tonom, nimalo nalik svom spoljašnjem izgledu. Trpezarija poseduje sve elemente francuskog bistroa: male stolove, pozadinsku muziku (često francusku) i nekoliko skrovitih kutaka savršenih za parove. Duboko ukorenjen u balkanskoj tradiciji, meni donosi izdašne supe i čorbe, jela poput jagnjetine u belom vinu sa pire-krompirom i sezonskim povrćem, kao i izbor sveže paste i vegetarijanskih opcija, poput veganskog karija sa leblebijama, batatom i boranijom.

The Twenty Two

Bulevar Kralja Aleksandra 69, Beograd

Smešten na krovu hotela Metropol Palace, ovaj restoran nudi zadivljujući pogled na panoramu grada i Crkvu Svetog Marka, uz odlične koktele i gurmansku međunarodnu kuhinju. Na meniju se izdvajaju vrhunski stejkovi (topla preporuka), koji se mogu upariti sa srpskim ili međunarodnim vinima. Savršen je izbor za aperitiv ili kasnovečernje piće, uz diskretnu pozadinsku muziku.

Mezestoran Dvorište

Svetogorska 46, Beograd

Svetao enterijer i raznobojan pribor ovog restorana odražavaju njegovu vedru, mediteransku, bezbrižnu atmosferu, kao i primamljiva kulinarska ponuda koja uključuje falafel od leblebija, tzatziki, različite vrste maslina, tačinjene krutone sa Krita, kao i pileći i svinjski giros. Prijatan, neformalan ambijent za uživanje u tradicionalnoj grčkoj kuhinji upotpunjen je baštom u osvežavajuće zasenčenom dvorištu, što dodatno doprinosi popularnosti ovog mesta među lokalnim stanovništvom.

Klub Književnika by Branko Kisić

Francuska 7, Beograd

Mladi šef kuhinje ovog kulinarskog i kulturnog orijentira, podjednako popularnog među meštanima i turistima, vodi restoran od 2019. godine. Gosti mogu birati između zimskog vrta i trpezarije, gde se tokom hladnijih meseci često svira uživo. Meni ističe nih srpskih jela, uključujući krempitu koja se ovde služi od otvaranja restorana 1946. godine, kao i druge srpske specijalitete poput gibanice, uz povremene zanimljive lične interpretacije i poseban akcenat na prezentaciji. Od kraja Drugog svetskog rata Klub književnika je okupljao pisce, novinare i političare, te i dalje organizuje kulturne događaje, poput izložbi i koncerata. Održivi pristup, uključujući smanjenje bacanja hrane, nalazi se u samom središtu filozofije ovog tradicionalnog mesta.

Fleur de Sel

Počenta bb, Novi Slankamen

Vredi se odvesti oko 60 kilometara od centra Beograda kako biste stigli do ovog izuzetnog imanja koje služi vrhunsku kuhinju i odlična vina. Restoran se nalazi u okviru vinarije Atelje vina Šapat, okružene sa 12 hektara vinograda. Trpezarija, uređena baršunom i lusterima, elegantna je i klasična sa diskretnim modernim detaljima, dok veliki prozori pružaju pogled na miran Dunav, vinograde i zelenilo okolnog pejzaža. Talentovani šef Nikola Stojaković maestralno spaja vrhunske tehnike stečene u nekim od najboljih francuskih restorana sa visokokvalitetnim srpskim namirnicama, uključujući domaće meso i svežu rečnu ribu. Njegov prepoznatljiv kreativni pristup podrazumeva predstavljanje tri uzastopne verzije svakog slanog jela, kao jedinstvenu interpretaciju glavnog sastojka.

„Za goste spremne da zamene pogled na Dunav za mesto u prvom redu gastronomskog spektakla, sto neposredno ispred kuhinje nudi potpuno uranjajuće iskustvo. Vinska kolekcija je svojevrsna Alibabina pećina, sa preko 500 etiketa, od vina sopstvene proizvodnje do izvanrednih svetskih berbi. Fine dining doživljaj bez konkurencije!“

L’Adresse

Svetog Save 10, Beograd

Smešten u elegantnom boutique hotelu Saint Ten, nedaleko od Hrama Svetog Save u Vračaru, ovaj restoran sa savremenim enterijerom nalazi se odmah iza prijatnog hotelskog lobija otvorenog plana. Evropski inspirisana kuhinja je u centru pažnje, sa izraženom sklonošću ka jelima od mesa (probajte Hoisin patku ili Saint Ten beef fillet – potonji je kućni specijalitet), iako se na meniju nalaze i riblja jela, uključujući tunjevinu i losos sa roštilja ili na pari. Vegetarijanci će uživati u rolnicama od kelja. Udoban Lounge Bar idealan je za opuštajući aperitiv ili piće nakon večere.

Ebisu

Studentski trg 9, Beograd

Čim izađete iz lifta na sedmom spratu hotela Square Nine, naći ćete se u ovom elegantnom, ali prijatnom restoranu (nazvanom po japanskoj boginji sreće). Možete birati između barske stolice, uglađenog unutrašnjeg prostora sa staklenim elementima ili terase na krovu koja pruža zadivljujući pogled na istorijski deo grada.

View this post on Instagram

A post shared by Ebisu (@restaurantebisu)

„Ponuda je 100% japanska, uključujući sushi, sashimi, maki (posebno je ukusan tuna maki sa jalapeno paprikom), tempuru (meki rak sa wasabi majonezom i ukiseljenim đumbirom), teppanyaki i još mnogo toga. Dezerti su, s druge strane, moderni, u evropskom stilu. Pored restorana, bar nudi meni koktela inspirisanih saketini pićima.“

Comunale Caffè e Cucina

Karađorđeva 2-4, Beton Hala, Beograd

View this post on Instagram

A post shared by Comunale (@comunale_bg)

Kada sunce sija, uputite se na ovu impresivnu lokaciju na obali reke, u senci Beogradske tvrđave. Restoran je u vlasništvu arhitekte, što se odražava u elegantnom, modernom dekoru. Kuhinja je autentično italijanska, sa tradicionalnim receptima poput tagliatelle al ragù, bruschette, tiramisua i raznih pica. Impresivan je izbor likera i jakih alkoholnih pića, naročito džina, uz odličan izbor koktela i mocktela.

Magellan

Jurija Gagarina 14ž, Beograd

Trpezarijom ovog restorana dominira upečatljiv akvarijum. Iskusni šef kuhinje ima podršku besprekornog tima u sali. Bilo da se odlučite za tasting meni ili bogat à la carte izbor, očekuju vas originalni recepti i internacionalna jela sa primesama italijanske kuhinje (uključujući pastu i rižoto), dopunjena pažljivo odabranim srpskim namirnicama. U skladu sa imenom restorana, šef vodi goste na avanturističko gurmansko putovanje puno iznenađenja i izuzetnog kvaliteta.

Bela Reka

Tošin Bunar 179, Beograd

Skriven na periferiji centra grada, izuzetan kvalitet hrane ovog restorana čini putovanje itekako vrednim. Inspiraciju crpi iz autentične srpske kuhinje i ponosno koristi lokalne i regionalne namirnice; većina ovčijeg sira, na primer, stiže direktno sa vlastite farme restorana u Homolju. Među specijalitetima posebno se preporučuje jagnjeća plećka koja je sazrevala u dry aging komorama, kao i domaći hleb. Porcije su obilne i izdašne.

Suvenir

Novi Beograd, Blok 44, Gandijeva BB, Beograd

Zamislite plutajuću kuću, idilično smeštenu na reci Savi, okruženu bujnim zelenim obalama, idealnim za šetnju pre obroka. Prostran enterijer odiše rafiniranom, ali prijatnom atmosferom, postavljajući scenu za nezaboravno gastronomsko iskustvo. Kuhinja opravdava očekivanja bogatim izborom tradicionalnih jela koja ističu kvalitet mesa, uz odlične opcije morskih i rečnih riba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram