Skroz drugačiji banana hleb: Pravi se za pet minuta bez brašna i šećera, a odlično ide i uz slatko i uz slano

Hleb od leblebija Foto: Shutterstock

Banana bread iliti banana hleb postao je toliko popularan u Srbiji da počinje da deluje kao da smo ga izmislili mi, a ne Amerikanci. Ovaj recept, međutim, izmislila sam lično ja i u našoj kući se jede umesto proje i običnog hleba.

Ključni sastojak banana hleba su, naravno, banane, a važno je da budu prezrele, što zbog slatkastog ukusa, što zbog teksture koja u kombinaciji sa mrvljivim zdravim brašnima menja jaja. Bilo da koristite integralna brašna od žitarica ili pak brašna od leblebija ili badema, ovaj hleb je beskvasni, a za nadolaženje testa koriste se kisela voda i prašak za pecivo.

U našoj kući najviše volimo da ga jedemo za doručak uz humus od graška i rena, a ta kombinacija slanog, slatkog, kiselog i pikantnog je možda i nešto najbolje od novih ukusa što sam probala poslednjih godina. A najbolja strana ovog recepta je što se pravi za pet minuta i peče za 20, tako da bukvalno za pola sata imate savršeno hranljiv vruć hleb na stolu.

Sastojci za banana hleb

Brašno od leblebija Foto: Shutterstock

1 veća prezrela banana ili 2 male

200g brašna od leblebija

2 kašike tahinija

2 kašike maslinovog ulja

prašak za pecivo

pola kašičice soli

Priprema banana hleba

Prvo dobro izgnječite bananu tako da dobijete glatku kremastu smesu. Pravilo kod spremanja beskvasnih hlebova je da se odvojeno mešaju vlažni i suvi sastojci, tako da u bananu dodajete tahini, ulje i kiselu vodu, a u odvojenoj posudi izmešate brašno od leblebije, prašak za pecivo i so.

Na kraju blagim mešanjem sjedinite sastojke i sipate smesu u manji pleh preko pek papira. Banana hleb se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta.

Sačekajte da se malo ohladi pre nego što ga isečete jer će parčići u tom slučaju biti kompaktniji i manje će se mrviti.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram