
Car Franjo Josip bio je veliki obožavalac ovog deserta, zbog čega su austrijske palačinke poznate i pod imenom carske mrvice.
Malo je jela o kojima kruže toliko legendi kao o skromnim carskim mrvicama – i sve do jedne započinju nezgodom koja je dovela do ovog omiljenog, cepkanog deserta.
Verovatno najpoznatija priča govori o poslastičaru iz dvorske kuhinje koji je eksperimentisao s testom za omlet u pokušaju da napravi novi, lagani desert za caricu Elizabetu, suprugu cara Franje Josipa I, poznatiju kao Sisi. Međutim, palačinka nije uspela. Sluga, koji to nije znao, poslužio je desert carskom paru. Car je, iznenađen izgledom jela, upitao: „Kakva je ovo šala?“ Na šta je snalažljivi sluga odgovorio: „To je kaiserschmarrn.“
Prema drugoj priči, car je jednom prilikom, lutajući alpskim pašnjacima posle lova, svratio u skromni dom jedne seoske porodice kako bi se sklonio od nevremena. U velikoj nervozi što joj je austrijski car u kući, žena je uništila palačinke koje je pripremala. Ipak, caru se jelo izuzetno dopalo, iako ga je ona nazvala „schmarrn“ (zbrka, kaša), a on je dodao carski epitet – „kaiserschmarrn“, piše Punkufer.
Koju god priču da odlučite prihvatiti, ona ne umanjuje jednostavnost i neodoljiv ukus ove poslastice. Tokom 20. veka ovo jelo se toliko proširilo da danas postoje brojne varijacije širom Evrope.
U Austriji se komadi testa seku na manje delove, posipaju grožđicama i šećerom u prahu, a poslužuju se s umakom od šljiva ili jabuka. Grožđice se takođe mogu umešati u testo tokom pečenja. Nešto složenija varijanta uključuje umućene belanca, koja testu daju laganiju i prozračniju teksturu.
Kaiserschmarrn – Sastojci
4 jaja
250 ml mleka
30 g šećera
150 g brašna
50 g maslaca
so i šećer u prahu

Kaiserschmarrn – Priprema
Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite u čvrst sneg.
Žumancima dodajte mleko i brašno, posolite i sve dobro izmešajte u glatku smesu.
Smesi od žumanaca dodajte umućeni sneg od belanaca i lagano umešajte kašikom.
U veći tiganj stavite maslac. Kada se rastopi, ulijte dobro izmešanu smesu.
Pecite na srednjoj vatri. Zatim okrenite testo na drugu stranu, pecite još 2-3 minuta, a zatim ga viljuškom ili lopaticom iseckajte na veće komade.
Nastavite pažljivo okretati komade dok ne budu ravnomerno ispečeni, pazeći da ih ne pritiskate.
Istresite ih na tanjir, pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.
Uživajte u ukusu ovog carskog deserta.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: