Američke palačinke koje se pripremaju na ovaj način imaju slatkasto-slani ukus tako da odlično idu i u slanim i u slatkim kombinacijama.
U pitanju je recept za posno jelo bez tipičnih sastojaka – mleka i jaja, ali toliko su dobre da ovu razliku nećete ni primetiti. Tajna je u zameni za jaja – izgnječenoj banani.
Najbolje je što se spremaju vrlo lako i brzo, a ja najviše volim da ih poslužim sa svežim voćem i medom. Uz to odlično ide i kikiriki puter, a nemam ništa ni protiv verzije sa domaćom paštetom, tankim kriškama sira i svežeg paradajza iz domaće bašte.
Uvek ih pravim od nekog integralnog brašna i to od celovitog zrna žitarica, što je najzdravija moguća verzija. Najviše volim ječmene, koje budu najsvetlije, ali čak i verzija od heljdinog bračna nema manu, jer slatkoća banane neutrališe gorkast ukus heljde.
Uz šta se jedu američke palačinke u različitim zemljama sveta
Američke palačinke se u zemlji svog porekla jedu sa sirupom od javorovog drveta ili medom, uz dodatak maslaca. Često se poslužuju i s voćem poput jagoda ili borovnica te s dodatkom šlaga ili slatkog vrhnja. U Velikoj Britaniji je popularna malo tanja verzija, a poslužuju se s limunovim sokom i šećerom ili s marmeladom. Takođe su popularne s voćem i šlagom.
Francuzi imaju svoje „crepes“ koje su tanke poput naših palačinki, a jedu ih s raznim nadevima kao što su Nutella, džem od voća, sveže voće ili šećer u prahu, ali i s karamelom ili čokoladom.
Holanđani svoju verziju američkih palačinki vole slično kao Amerikanci, sa sirupom ili šećerom i voćem, ali uživaju i u slanim verzijama, s dodatkom sira i šunke, pa čak i srdela.
Kod Skandinavaca dominiraju palačinke sa džemom od bobičastog voća, šlagom i sirupom od javorovog drveta ili sirupom od šećerne repe.
Posne američke palačinke – sastojci:
1 veća zrela banana
1 velika šolja ražanog/ječmenog/speltinog/heljdinog brašna
prašak za pecivo
2 kašike maslinovog ulja
1 velika šolja kisele vode
pola kašičice soli
Posne američke palačinke – priprema:
Bananu dobro izgnječite tako da smesa bude glatka, homogena, bez grumuljica. U to dodate najpre vlažne sastojke (ulje i kiselu vodu), a potom suve. Sve dobro izmešate laganim potezima. Važno je da se smesa ne „ubije“, kako bi palačinke u tiganju fino narasle.
Dodajte vode po potrebi, testo treba da bude gušće od testa za obične palačinke, a ređe od testa za lepinjice.
Pecite na srednje jakoj vatri na tiganju podmazanom sa malo ulja, sa svake strane po dva minuta.
Prijatno!
Pratite nas i na društvenim mrežama: