Za razliku od pite od bundeve koja se priprema kod nas, a koja je uglavnom s korama, narodi Severne Amerike "pumpkin pie" zovu tart od prhkog testa i s kremom od bundeve.
Tradicionalno se priprema u oktobru i novembru oko Noći veštica i za američki Dan zahvalnosti. Budući da je i kod nas sezona bundeve ili tikve, ove vrlo zdrave namirnice, obavezno probajte ovaj jednostavan, a preukusan recept.
Recept za američku pitu s bundevom
Sastojci:
500 g prhkog testa
165 g smeđeg šećera
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice soli
430 g pasirane bundeve
1 limenka kondenzovanog mleka
3 jaja
Priprema:
Prhko testo razvaljajte, pa utisnite u kalup. Stavite u frižider.
Bundevu skuvajte, pa izgnječite (trebalo bi vam 430 g pasirane bundeve). U posudi pomešajte šećer, cimet, đumbir, muškatni oraščić i karanfilić. Zatim dodajte pire od bundeve, jaja i mleko. Smesu dobro izmešajte i izlijte u kalup na testo. Po želji koru možete premazati umućenim jajem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pre posluživanja, piše Story.hr.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: