Ove sedmice predstavljamo jela koja se spemaju bez puno sudova, u rerni i idealna su za sve one koji ne vole da previše vremena provedu u kuhinji.
U okviru 7 recepata za ručak ove nedelje tu su pita od tikvica, mlinci sa miletinom, začinjeni krompir iz rerne, pilav sa mesom, riba, rolovana musaka, ali i slasni keksići sa cimetom. Ova jela uhglavnom nisu komplikovana za spremanja i sva se peku u rerni, tako da ne morate da budete uz šporet sve vreme.
Ponedeljak 2. decembar – Pita od tikvica i sira
Pita sa tikvicama i sirom je savršena i za doručak i za večeru. Ukolliko do sada niste pravili ovu pitu, posle ovog recepta ćete verovatno to činiti veoma često.
Utorak 3. decembar – Mlinci sa piletinom
Mlinci sa piletinom su fenomenalan ručak za koji vam ne treba mnogo vremena, a ukus će vam se sigurno dopasti.
Sreda 4. decembar – Zgnječeni krompir ir rerne
Mnogi se slažu da zgnječeni zapečeni krompir ima savršen ukus. Krompir se za ovaj recept prvo kuva u posoljenoj vodi kako bi omekšao, a potom se gnječi, pokapa uljem i raznim začinima, da bi se na kraju ispekao u rerni. Rezultat su spolja hrskavi, a iznutra mekani i sočni savršeni zalogaji.
Četrvtak 5. decembar – Zapečeni rižoto na italijanski način
Svi koji vole italijansku kuhinju treba da probaju ovaj zapečeni rižoto jer je vrlo ukusan i hranljiv, a poseban šmek mu daju začini.
Petak 6. decembar – Riba pečena u soli
Riba pečena u soli je jednostavan recept koji mogu da svladaju i najveći amateri. Lako se priprema, a garantuje odličan ukus u kom će uživati svi ljubitelji mora.
U soli se može peći bilo koja vrsta ribe, ali najviše smisla ima ako tako pripremite velike komade ribe (teže od kilogram). Ne brinite, so oko ribe neće ući u njeno meso – naprotiv, ukus će biti božanstven, piše Pun kufer.
Sastojci:
1 velika bela riba od 2 kg
1 limun
2-3 čena belog luka
malo peršuna
2 kg soli
2 belanceta
200 ml vode
Priprema:
Očistite ribu od ljuski. U ribu stavite komadiće očišćenog belog luka, listiće peršuna i limun isečen na kriške.
Ubrusom odstranite sav višak tečnosti s površine ribe.
Odvojte belanca od žumanaca. Od belanaca umutite čvrst sneg, dodajte vodu i svu so, pa napravite čvrstu smesu.
Polovinu smese od soli rasprostrite na dno pleha za pečenje. Preko smese stavite ribu, pa ostatkom soli prekrijte celu ribu.
Tako pripremljenu ribu stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 do 200 stepeni oko sat vremena. (Vreme pečenja prilagodite težini ribe, što je riba lakša, to je i vreme termičke obrade kraće).
Ispečenu sesu od soli razbijte uz pomoć noža, s ribe skinite sav slani pokrivač, a poslužite je uz uobičajene priloge.
Subota 7. decembar – Keksići sa cimetom
Zvezdice sa cimetom su omiljeni keksići koji se pripremaju pred praznike. Veoma su ukusni i poprilično jednostavni za pripremu, a pogodni su i za one koji su alergični na gluten jer ne sadrže brašno.
Nedelja 8. decembar – Rolovana musaka
Musaka je jelo od krompira koje većina ljudi obožava i često sprema, a sada možete da ga napravite i kao rolat. Moderno a tradicionalno, novo a staro, neobično a poznato – rolat musaka.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: