Postoje večere koje se pamte po razgovoru, vinu i muzici u pozadini, ali ono što ih zaista čini posebnima jeste hrana koja ne traži pažnju, a ipak je osvaja. Ove salate su upravo takve: jela za sebe, lepe kao dekoracija na stolu, mirisne, slojevite i potpuno fotogenične.
Svaka od ovih salata ima svoj karakter, od hrskavih karamelizovanih šargarepa sa kuminskim notama do raskošne kombinacije krušaka, gorgonzole i nara. To su salate koje ne služe da „popune sto“, već da od njega naprave pravu malu dramsku scenu i obožavam da ih spremam kad baš želim da ugodim sebi. I naravno, kad na večeru dolaze gosti koje planiram da oduševim.
Salata sa kruškama, gorgonzolom i narom

Ova salata je suptilna, ali ima snažno prisustvo. Spoj slatke kruške, kremaste gorgonzole i rubin crvenih zrna nara daje joj karakter sofisticiranog dezerta u slanoj verziji.
Za bazu koristi rukolu, baby spanać ili matovilac. Dodaj tanke kriške zrele kruške (za jači ukus možeš ih karamelizovati na malo maslinovog ulja u tiganju), komadiće gorgonzole, zrna nara i šaku pečenih oraha.
Preliv napravi od maslinovog ulja, limunovog soka, kašičice meda i malo narendanog đumbira. Sve nežno promešaj i serviraj odmah, najbolje uz rashlađeno belo vino i beli tanjir koji će istaći njene boje.
Mediteranska salata sa leblebijama i kinoom

Ova salata miriše na letnje večeri i čašu rosea.
Skuvaj kinou, ohladi je i pomešaj sa pečenim leblebijama, iseckanim čeri paradajzom, krastavcem, crvenim lukom i crnim maslinama. Dodaj seckani peršun i mrvice fete.
Dresing je jednostavan: maslinovo ulje, limunov sok, so i prstohvat belog luka u prahu.
Sve promešaj i posluži dok je sobne temperature.
Ovo jelo savršeno balansira između laganog i zasitnog. U pitanju je salata koja može da stoji na sredini stola i da dominira večerom.
Salata sa orzom, sušenim paradajzom i fetom

Ovo je italijanska klasika u modernom ruhu. Orzo, sitna testenina u obliku pirinča, upija sve ukuse oko sebe i stvara savršenu teksturu između svežeg i kremastog.
Skuvaj orzo i pusti da se ohladi. Dodaj sušeni paradajz isečen na trake, crne masline, krupno izmrvljenu fetu i svež bosiljak.
Preliv napravi od maslinovog ulja, vinskog sirćeta, prstohvata origana i malo senfa.
Rezultat je salata koja miriše na leto u Toskani – jednostavna, a deluje kao da ju je pripremio profesionalni kuvar.
Karamelizovane šargarepe sa crnim kuminom i belim kozjim sirom

Ova salata ima neočekivan ukus koji je u isto vreme sladak, slan i kiselkast, a struktura i hrskava i mekana.
Koristi mlade šargarepe, nemoj ih guliti, samo ih dobro očisti, kuvaj ih desetak minuta, ocedi od vode i stavi u pleh na papir za pečenje, prelij maslinovim uljem, dodaj kašičicu meda, so, biber i prstohvat crnog kumina.
Peci ih na 200°C oko 15 minuta, dok ne dobiju karamelizovanu koricu.
Serviraj šargarepe na tanjir, pospi ih belim kozjim sirom i majčinom dušicom i preko nakapaj nekoliko kapi limuna za završnu svežinu.
Rezultat je jelo koje izgleda kao umetničko delo – topla, mirisna i bogata tekstura za večeru koja se dugo pamti.
Krompir salata sa jajima i mirođijom

Klasik koji nikada ne izlazi iz mode, ali u ovoj verziji je kropmir salata moderna i elegantna.
Skuvaj krompir u ljusci, oljušti ga i iseci na kriške. Dodaj kuvana jaja, sitno seckanu mirođiju i mladi luk.
Za dresing pomešaj maslinovo ulje, senf, jabukovo sirće, prstohvat soli i kašiku pavlake ili grčkog jogurta.
Sve lagano promešaj i pusti da odstoji dvadesetak minuta pre serviranja.
Ova salata ima onu toplinu domaćeg obroka, ali izgleda kao da je stigla iz skandinavske kuhinje – jednostavna, svedena, a savršeno balansirana.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:










