Znaci da morate da zamenite dušek i kako da mu produžite vek trajanja

Dom i dizajn 14. dec 202121:23 > 21:23
Dušek, čišćenje dušeka, pranje dušeka
Foto: Shutterstock

Dušeci su jedna od onih stvari na koje obično ne obraćamo pažnju, niti u koje ulažemo. Ali skoro polovinu života provodimo ležeći u krevetu.

S obzirom na toliku količinu vremena, trebalo bi da počnemo da razmišljamo o kupovini kvalitetnog dušeka i jastuka za spavanje – pogotovo što kreveti igraju veliku ulogu u našem zdravlju, piše N1.

Sledi lista razloga zašto su dušeci važni i zašto je ulaganje u njih vredno svakog dinara.

1. Dušeci imaju ograničen vek trajanja

Prema mišljenju stručnjaka, tipičan dušek ima prosečan vek trajanja od 8 godina. Ali stvarna cifra može biti veća ili manja, u zavisnosti od materijala i kvaliteta proizvoda.

Lateks dušeci obično dolaze sa garancijom od 20 do 25 godina, dok kvalitetna memorijska pena, uz odgovarajuću negu, može trajati 10-15 godina.

Hibridni dušeci imaju manju izdržljivost i obično ih treba zameniti nakon 6 godina. Vodeni kreveti traju između 5 i 10 godina.

2. Istrošeni dušek može poremetiti dobar san i uticati na zdravlje

Vremenom će se oblik dušeka promeniti i pokazivati znake habanja. Na primer, možda ste primetili da kod starog dušeka dolazi do opuštanja u sredini ili u delu gde je skoncentrisana težina.

Kada dušeci počnu da gube svoju sposobnost pravilne podrške, mogu izazvati nelagodnost i otežati spavanje. Osim što ćete se sutradan osećati umorno i mrzovoljno, loš kvalitet sna takođe može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući gojaznost i bolesti srca.

Loš dušek takođe može izazvati ukočenost mišića i bolove u telu. Ako se probudite i osetite bol oko vrata i ramena (i sigurni ste da nije od povrede), možda je kriv vaš dušek.

Istraživanja su pokazala da novi dušeci mogu da pomognu u poboljšanju kvaliteta sna i smanjenju nelagodnosti u leđima.

3. Dušeci su raj za grinje i alergene

Jedno istraživanje je pokazalo da dušeci imaju najveću koncentraciju grinja među svim predmetima za domaćinstvo, a sve ove bakterije se brzo razmnožavaju.

Buđ i grinje koji su se sklonili u dušeke od pene, takođe, mogu izazvati alergije ili pogoršati simptome astme. Stručnjaci kažu da ako primetite da se vaše alergijske reakcije pogoršavaju, to može biti znak da vam je potreban novi dušek.

4. Kada krevet pravi veliku buku, zamislite to kao poziv u pomoć

Ako jednostavno okretanje u krevetu dovede do škripanja i pucketanja, to znači da dušek nije u ispravnom stanju. Buka je znak da su opruge izgubile svoju izdržljivost i da nisu toliko efikasne u reagovanju na pritisak i kretanje.

Još jedna stvar koju treba imati na umu kada odlučujete da li vam je potreban novi dušek je da li osećate da se vaš partner kreće po krevetu. To bi moglo da znači da je pena već izgubila sposobnost da smanji prenos kretanja ili da minimalizuje uticaj kretanja, piše 24sata.

Saveti kako da produžite vek trajanja vašeg dušeka:

Rotirajte dušek svakih 3-6 meseci da bi se ravnomerno istrošio sa obe strane.

Pratite uputstva za čišćenje koje je dao proizvođač.

Otvorite prozore u spavaćoj sobi radi bolje ventilacije i redovno provetravajte dušek.

Da ne biste oštetili opruge, ne dozvolite deci ili kućnim ljubimcima da skaču po vašem krevetu.

Usisavanje dušeka takođe može pomoći u smanjenju alergena i grinja.

BONUS VIDEO: Kalendar sezonskih zdravstvenih tegoba