Vodič da napraviš krevet od drvenih paleta i ne potrošiš mnogo para

krevet palete
Foto:Shutterstock

Useljavate se u nov stan ili jednostavno želite da zamenite krevet u spavaćoj sobi? Niste sigurni koji model da odaberete, a i ne biste da vas sve to mnogo košta… Dobra originalna, a povoljna ideja su drvene palete.

Nameštaj koji može da se napravi u kućnim uslovima sve je popularniji. Klasične modele iz prodavnica sada sve više menjaju originalni komadi koji su ujedno pravo osveženje za dom. Ipak, prva asocijacija za nešto što je unikatno jeste – to mora da mnogo košta.

Sa nameštajem od drvenih paleta nije tako. Od njih možete da napravite svašta, od stočića za dnevnu sobu, preko police, pa sve do pravog bračnog kreveta. Uvek postoji opcija da vam stolar ili drugi stručnjak odradi sve, ali ako imate makar malo volje i veštine, sve možete i sami. Evo kako da to izvedete.

Za početak, trebaju vam drvene palete. Potražite ih po lokalnim stovarištima, ima ih na svakom koraku, ako bolje pogledate. A možete i da ih potražite preko inetrneta. Mnoge firme vrše dostavu na adresu. Da bi sve išlo lakše i da ne biste morali da ukrajate i sečete palete, odaberite ih u odnosu na dimenzije dušeka koji će ići na njih.

Ukoliko je vaš dušek, recimo, 160×200 cm, bilo bi dobro da nabavite šest paleta. Najbolje su euro palete jer su najizdržljivije, a ima ih u više klasa, u zavisnosti od stanja u kom su. Cene po jednoj idu u proseku od 500 do 1.700 dinara. Dakle, najbolje je da prvo izmerite dušek, pa da na osnovu tih dimenzija uzmete onoliko paleta koliko vam treba. Obično to bude šest komada – četiri za donji deo i dve za uzglavlje. Ako biste da vam krevet bude viši, donji deo duplirajte, pa stavite osam paleta + one dve za uzglavlje.

U svakom slučaju, palete će vas u proseku izaći nekoliko hiljada dinara, što je znatno manje nego za gotov krevet u bilo kojoj prodavnici nameštaja.

Kada palete doneste kući, na terasi ili u dvorištu ih prvo išmirglajte da ivice budu glatke. To možete da uradite brusilicom (pitajte komšiju da vam je da na zajam ili zavirite u svoju garažu ili šupu na selu). Druga opcija je da u gvožđari, farbari ili stolarskoj radnji kupite papirnu šmirglu. Palete lepo pređite sa svih strana kako bi površina svuda bila glatka, pa onda za svaki slučaj krpom ili metlicom otklonite višak koji ostane posle šmirglanja.

Sledeći korak je lakiranje. Jedna konzerva laka za drvo, koja bi trebalo da vam bude dovoljna, košta u proseku nekoliko stotina dinara. Trebaće vam i jedna četka i razređivač po potrebi i sve to će vas izaći nekoliko stotina dinara. Palete lepo premažite lakom, najmanje jednom, i ostavite da se osuše nekoliko sati, najbolje preko noći. Palete možete da obojite i u nijansu po želji – ako želite zeleni, crveni ili bež krevet.

Onda ih poređajte u spavaćoj sobi tamo gde biste da vam bude krevet. Dobra ideja, za koju ne morate da sečete palete, jeste da dve položite vodoravno jednu do druge tamo gde će vam biti jastuk, a ispod njih (tamo gde će vam biti noge) još dve, ali uspravno, pa će palete otprilike biti u obliku slova T. Tako ćete dobiti širi deo sa strane u gornjem delu kreveta koji će viriti van dušeka. I to će biti idealan prostor kao zamena za noćni stočić – da tu držite knjigu, naočare, lampu.

Što se tiče uzglavlja, za to iskoristite preostale dve palete tako da budu do poda širom stranom.

Za kraj ostaje da palete spojite, tj. da ih učvrstite takozvanim vezačima i šrafčićima koje možete da nabavite u gvožđari, takođe za po nekoliko stotina dinara.

Ako imate električnu šrafilicu, sve će ići znatno brže. Kad sve lepo spojite, ostaje samo da preko stavite dušek, da krevet ukrasite lampicama po želji i saksijom sa omiljenim cvećem.

I eto – uz nekoliko hiljada dinara, od drvenih paleta ćete jednostavno i brzo dobiti svoj krevet iz snova.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram