Top tri saveta koja će olakšati održavanje dvorišta

dvorište
dvorište

Dizajniranje i uređenje unutrašnjosti doma i vikendica je važno jer su u tom zatvorenom prostoru provodi dobar deo vremena. Ali isto tako za one koji žive u kućama i čije vikendice imaju plac koji je obogaćen vrtom ili baštom jednako je važno i uređenje eksterijera.

U donosu na lokaciju, lične želje i mogućnosti kao i lični stil ili onaj koji se želi negovati i istaći pravi se plan i uređenje dvorišta, vrta ili bašte. Na prvu se čini da je to sitnica koja ne oduzima puno vremena i energije, ali je posao mnogo kompleksniji od toga.

Baštovanstvo je dobilo savremenu dimenziju u svakom pogledu i omogućeno je da se većina poslova obavi i lakše i za manje vremena, te da se uz određene ,,trikove“ napravi savršeno parče sopstvenog raja na otvorenom.

Dobar alat je pola posla – od najjednostavnijeg pa sve do motorne testere

Održavanje celokuponog dvorišta i okućnice zahteva osim dobre volje i dobar i adekvatan alat za te lakše i teže fizičke poslove. Baštenski alat i oprema danas broje na stotine različitih alatki koje imaju svoju praktičnu specifičnu primenu time olakašvajući posao i čineći ga zanimljivijim.

Za kvalitetan posao potrebna je i kvalitetna baštenska oprema, koja je uvek čista i spremna za rad. Ali je potrebna i veština za njenu upotrebu i rukovanje. Lopate, motike i grabulje su sastavni deo svake ostave. Osim njih tu se mogu naći brojne sitnice, ali i svi veći uređaji.

Jedna od stvari koju poseduje većina domaćinstava jeste Stihl motorna testera koja omogućava i olakšava rad sa drvima, kako sa pripremom ogreba za zimu tako i za orezivanjem stabala.

Održavanje travnjaka je ključno

Kako bi se provodilo lepo i kvalitetno vreme u dvorištu potrebno je da okućnicu, baštu i vrt držite urednim i da ih održavate adekvatno shodno godišnjem dobu. Da dvorište i bašta ne budu gnjavaža posvetite pažnju uređenju eksterijera shodno godišnjem dobu i budite odgovorni i blagovremeni.

Za one koji imaju veće površine travnjaka ovo može biti jedan zahtevan posao, ali ne i ako se on radi pravilno i sa adekvatnom opremom. Od njegovog izgleda zavisi i celokupan izgled dvorišta – zapuštenost se lako vidi.

Tokom proleća, leta i rane jeseni moguće je održavati isti pomoću kosilica i to je polazna tačna u uređenju i sređivanju.

A danas je sve popularnija upotreba trimera za travu. Ovaj praktičan baštenski alat omogućava košenje koje je efikasno, a na tržištu se mogu naći modeli trimera za travu koji rade na struju, benzin ili na baterije.

Glavna prednost koja se ističe kada su trimeri za travu u pitanju ogleda se u tome što oni omogućavaju potpunu mobilnost pri radu i što je njihova primena moguća na svim terenima i površinama.

Budite najvredniji u jesen

Na preslaku od sunca ka snegu nalazi se jesen kao godišnje doba koje nam daje šansu da sve što je potrebno u dvorištu sredimo pre snega, mraza i zime. To nam ostavlja manje posla kasnije a prolećne radove.

Ovo je vreme kada je potrebno pokupiti svo opalo lišće i teren pripremiti za hladne dane, a prostor učiniti lepšim, prohodnijim i uređenijim.

U jesen se takođe dosejava i trava jer se taj period smatra pogodnim za početak njene setve, naravno u delovima u kojima je to potrebno.

To je i vreme kada će vam možda motorne testere biti najpotrebnije jer se tada priprema ogrev, a Stihl motorne testere su se izdvojile sa svojim karakteristikama kao najpopularnije.