Srpski arhitekta u Kaliforniji pravi kuće koje same sebe otplaćuju

Dom i dizajn 21. jun 202215:03 > 22. jun 2022 08:03
kuća, arhitekta
Foto: cosmicbuildings; Promo

Modularne, potpuno električne kuće sa sopstvenim napajanjem.

Mladi srpski arhitekta Saša Jokić, osnivač startapa Cosmic sa sedištem u San Francisku, predstavio je koncept modularne kuće koja bi mogla da bude uzor za buduće objekte u pogledu održivosti.

Saša ističe da stambeni sektor mora težiti ka energetski neutralnim i energetski efikasnim domovima, koji pritom moraju biti pristupačni da bi bili dostupni u velikom obimu.

Kada to bude prepoznato kao prioritet, sa neophodnom hitnošću, možemo početi da sanjamo o stvarnom suočavanju sa razornim efektima tekuće klimatske krize, piše ArchDaily, a prenosi gradnja.rs.

Cosmic je razvio kompletno modularne, potpuno električne kuće sa sopstvenim napajanjem.

Njihov prvi proizvod nosi ime ADU (Accessory Dwelling Unit), a u pitanju je prototip koji obezbeđuje dodatni životni prostor i isplaćuje sam sebe kroz generisanje čiste energije.

ADU je takođe net-zero objekat, te nastoji da poboljša zdravlje i blagostanje ljudi, a planirano je da prodaja kuća otpočne u SAD tokom drugog semestra 2022. godine.

Standardizovani šablon za bezbroj kombinacija

U nastojanju da se ove kuće sa sopstvenim napajanjem isporuče u masivnom obimu, bilo je neophodno osmisliti inovativni modularni sistem konstrukcije.

Tradicionalno, građevinski objekti se rade jednokratno, što znači da se troškovi projektovanja, inženjeringa i izgradnje ne dele među različitim projektima.

Imajući to na umu – a sa ciljem postizanja efikasnosti, održivosti i isplativosti – firma Cosmic kreirala je standardizovani šablon objekta usredsređen na modularnu, potpuno električnu zgradu, koja ima integrisane mehaničke, električne i vodovodne sisteme.

Oni se mogu kombinovati na praktično bezbroj načina, bez potrebe za projektovanjem svakog objekta posebno.

Dok je „šasija“ objekta izvedena od metala i drveta, grede, spojevi i podovi su od cevi i lima. Krov je od metala, a ostali strukturalni elementi od održivog drveta.

Kao i kod mnogih drugih montažnih objekata, sve ove komponente se izvode u fabrici, a zatim se transportuju u kontejnerima do gradilišta.

Generiše više energije nego što je troši

ADU je u stanju da generiše i skladišti električnu energiju i distribuira je u domaćinstvo kada je to potrebno – za hlađenje, grejanje i napajanje električnih uređaja, kao i električnih vozila.

Sve ovo je moguće zahvaljujući inovativnim pametnim sistemima, što uključuje solarne panele na krovu, a tu je i hibridno skladište energije.

Osim toga, kuća raspolaže toplotnom pumpom, koja omogućava grejanje i hlađenje, a tu je i Cosmicov ERV (Energy Recovery Ventilation System), koji razmenjuje unutrašnji vazduh sa svežim spoljašnjim vazduhom.

Kako bi se upravljalo svim ovim sistemima, svaki ADU ima integrisanu električnu kontrolnu tablu.

Takođe, Cosmic nudi dve različite veličine koje omogućavaju više različitih rasporeda, gde je jedan ADU od 33 kvadrata, a drugi od 65 i raspolaže sa dve spavaće sobe, kupatilom i krovnom terasom.

Oba objekta su izgrađena od prirodnih, netoksičnih materijala i oba modela karakteriše moderan, minimalistički dizajn, za koji se može reći da je bezvremenski, udoban i svestran.

Kako Saša Jokić navodi za ArchDaily, stvaranjem dobro dizajniranih, potpuno električnih modularnih domova po nižim cenama, kao što je to slučaj kod Cosmicovih objekata, moguće je zamisliti zeleniji način života, koji se istovremeno bori sa pogoršanom stambenom krizom.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***