Saveti arhitekte da sakriješ haotične kablove po kući

kablovi
Foto: Shutterstock

Kako pođeš iz jedne sobe u drugu, zakačiš za kabl i sapleteš se. Kablovi od TV-a, interneta i svih drugih uređaja u kući umeju da budu prava noćna mora, a pritom i ne izgledaju lepo. Kako da se ne vide, otkriva arhitektkinja Nevena Antić.

Kuća ume da deluje neuredno i zapušteno ako su kablovi na sve strane. Gurate ih pod komodu i tepih, ali oni uvek nekako isplivaju. Uz par trikova uspećete da ih fino kamuflirate, pa više neće biti ni estetski problem ni opasnost za saplitanje i padove.

„Ukoliko renovirate stan, prva stvar koju treba da uradite je da predvidite budući raspored nameštaja i tehnike kako biste izbegli sve moguće nezgode sa kablovima. Ukoliko se na vreme planira, ti nedostaci se otklone u samom startu. Međutim, ukoliko ne planirate štemanje zidova i izmeštanje utičnica i kablova koji vam se mogu naći na putu, možete primeniti par trikova“, kaže za Zadovoljnu arhitektkinja Nevena Antić.

Kako napominje, najupadljivi kabl je najčešće onaj koji ide iz TV-a, zajedno sa antenskim, kojeg vidite stalno, a ne možete da ga sklonite.

Za početak naša sagovornica izdvaja najjednostavniju i najjefitniju opciju.

„Ako ne želite preveliko ulaganje, tu su plastične ili alu-kanalice. Možete da ih i ofarbate u boju zida i dodatno neutrališete.“

 

*

*

Druga opcija je nešto skuplja, ali je 2 u 1.

„Najbolje rešenje je raditi neki vid zidne obloge koji ce prekriti površinu gde taj kabl prolazi do utičnice ukoliko je TV-a na zidu. Tako ćete ubiti dve muve jednim udarcem – i dekorisati zid i sakriti kabl.“

*

*

 

View this post on Instagram

 

A post shared by enterijerNA (@enterijerna)

Pored kablova koji su ispod TV-a, tu su i oni koji se često pojavljuju i duž prostora kada nemate utičnicu koja je blizu, a morate da povežete neki uređaj sa utičnicom.

„I za to postoje rešenja. Pored plastičnih kanalica koje smo pomenuli, najbolje je zameniti parket lajsne onima koje u sebi sadrže žljebove u koje se mogu sakriti kablovi.“

*

Produžni kablovi  krivac su za neuredan izgled prostorije, a i privlače prašinu. Nevena Antić zato ističe da na našem tržištu mogu da se nađu kutije i držači za produžne kablove i uređaje.

Dobra stvar je što njih možete da napravite i sami od kutija, korpi i slično.

Radni sto

„Radni sto uvek zahteva dosta mesta, tj. utičnica za električne uređaje. Kako se oni ne bi vukli po podu, predvidite držače za njih koji se mogu naknadno ušrafiti ispod stola i držati produžni kabl ili pak držati ih sve na okupu.“

*

Za kraj tu je i zanimljiva ideja arhitektkinje Nevene Antić.

„Ukoliko pak ne želite da kablove krijete, možete da ih – istaknete.“

*

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE