Pronašli smo luks dvorište na Fruškoj Gori koje je bolje od mora

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Oaza mira sakrivena među četinarima.

Želje za uređenje privatnog modernog planinskog poseda su bile da sve bude jednostavno, upečatljivo, drugačije i moderno.

Sve ostalo, kao i sprovođenje ideja u delo, bilo je prepušteno dizajneru. Landscape Factory studio na čijem je čelu pejzažni arhitekta Dejan Popov, potrudio se da u prirodnom okruženju planine nedaleko od Novog Sada formira nesvakidašnji moderni inspirativni ambijent.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Ovaj ambijent čine dobrodošlica prilaznog dela i platoa, trem, prostor oko otvorenog bazena, zelenilo, skupturalne dizajnirane posude sa biljkama, igra različitih tekstura i popločavanja sa akcentovanim potezima u ljubičastom tartanu, rasveta, više zona pogodnih za ručavanje na otvorenom ili udobno sedenje, brižljivo selektovan vrtni nameštaj, opremanje i detalji.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Svi delovi ovog eksterijera pojedinačno su tu da formiraju jednu impresivnu scenu i prezentuju vlasnike slobodnog duha. Moderno je posebno stanje uma i želje za uživanjem u nečemu posebnom i drugačijem.

Posetioci ovog velikog multifunkcionalnog imanja mogu imati različite impresije o njegovom izgledu, ali nikako ne mogu biti ravnodušni.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Ono je tu upravo da ostavlja utisak i zaintrigira.

Glavni objekat i bezen je bilo potrebno u potpunosti transformisati i uneti im dah modernog, brojna visoka postojeća stabla lišćara i četinara, prelep pogled i izolovanost od okoline.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Eksterijer je osmišljen tako da se korisnik kreće kroz ceo prostor prugastim stazama mestimično praćen ljubičastim akcentima, da mu se otvaraju prizori i pogledi vodeći ga da istražuje.

Preko zatravnjenog parkinga, akcentovanog glavnog ulaza i pergole od tankih drvenih daski obraslih visterijom, spuštamo se ka dekingom obloženom platou sa bazenom.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Gostima ovog modernog i zasigurno, po svemu drugačijeg imanja na raspolaganju su za relaksiranje brojni segmenti tretirani kao zasebni ambijenti.

Tu su plato sa dugačim stolom za ručavanje, trem iz dnevnih prostorija sa garniturama za opušteno lenčarenje uz polje lavandi, plato sa udobnim sofama i foteljama smešten u hladovini lipe, zona sa niskim sedenjem okupana jutarnjim suncem, celina oko bazena sa dnevnim krevetima i ležaljkama, kao i prostori travnjaka za igru uz mogućnost okupljanja većeg broja prijatelja.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Uz materijale, boje i teksture spoljnjih podova, zidova i različitih elemenata, velika pažnja posvećena je brižljivoj selekciji biljnih vrsta, opremanja nameštajem, rasvetom i detaljima.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

Vegetacija je tako koncipirana da su formirane osnove od nižeg rastinja i višeg žbunja u obodnim potezima uz vešto korišćenje akcenatovanja luksuznim biljnim primercima poput skulptura – japanski crvenolisni javor, bonsai crnog bora, multistem forme različitih vrsta drveća, džinovski stubasti četinari i baršunasti himalajski bor.

Foto: Landscape Factory/Đorđe Đoković

***

Bonus video: Saveti čoveka sa najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram