Promenimo izgled spavaće sobe sa dve sitnice

Foto: Shutterstock

Kada biramo svoj životni prostor, obično gledamo da nam dnevni boravak bude komforan, jer se tu sve dešava, da nam kuhinja bude praktična, jer je srce doma, da kupatilo bude funkcionalno zbog neophodnostii,...

Ali, kada spavaća soba dođe na red prihvatamo razne kompromise. Razlog tome je što se u spavaćoj sobi, u glavnom, samo prespava. Naravno, vrlo brzo, shvatimo da je ta prostorija višenamenska – u njoj radimo, u njoj se opuštamo, u njoj bolujemo, ona nam je pribežište,…

Iz tog razloga bi spavaćoj sobi trebalo da posvetimo mnogo više pažnje. Jedan od načina da taj prostor prilagodimo sebi, svojim potrebama i navikama, a da ga opet oplemenimo i učinimo, iznad svega, prijatnim, je uređenje spavaće sobe.

Deluje vrlo jednostavno – treba vam bračni ležaj, nahtkasna, garderober i to je to. Međutim, koliko prazno biste se osećali u tom praznom prostoru? Sitnice, koje su, naizgled nevažne i nisu neophodne, vaš prostor će oživeti i učiniti ga vašim sigunim utočištem. Začudićete se koliko „par tkanina“ može spavaću sobu učiniti vašom sobom iz snova.

Posteljina za bračni krevet

Pošto je centralna tačka svake spavaće sobe, bračni krevet, trebalo bi da, po svom nahođenju, odaberete udoban, ali i lep krevet. Na osnovu njega ćete uklapati čitav enterijer spavaće sobe. Što se tiče samog bračnog kreveta, ono što mu može unaprediti izgled i učiniti ga i lepim i prijatnim za oko je posteljina za bračni krevet. Posteljina za bračni krevet se bira polako i strpljivo.

Pored toga što morate voditi računa o funkcionalnosti – da ne bude uža, šira, duža u odnosu na vaše prekrivače i jastuke, morate obratiti pažnju i na dezen. Zavisno od vaših navika, izabraćete najpre navlaku za prekrivač ili prekrivače (zavisno od toga da li prekrivač delite sa partnerom ili ne).

Potom ćete uklopiti jastučnice i tek na kraju čaršav. Posteljinu za bračni krevet ćete uklapati uz ostali nameštaj – luster, lampe, tepih ili staze; možete uklapati i uz boju zidova, ili tapeta, boju podova, uz dezen ukrasnih jastučića itd.

Što se tiče materijala od kog su napravljene posteljine za bračni krevet, takođe ćete ga sami uklopiti spram svojih mogućnosti i očekivanja, ali gledajte da bude od prirodnih i prijatnih materijala, kako bi i dizajn ne bi uzeo primat nad funkcionalnošću.

Zavese za spavaću sobu

Prozor u vašoj sobi će u mnogome odrediti i izgled zavesa. Ukoliko je u pitanju mali prozor i zavese moraju biti diskretne, ako pak, zastirete balkonska vrata, trebalo bi ih pokriti u potpunosti.

Ako je otvor na sobi širok, zavese bi trebalo da budu teške, nabrane, ali ako to nije slučaj, treba staviti neupadljive zavese, svetlijih tonova, bez mnogo nabora (možda na prstenove) ili lake, meke zavese veselih boja od laganih materijala poput tila. Uz boju nameštaja, zidova i podova, uklopićete i boju zavese.

Ukoliko ste u prilici da birate, treba znati da je za spavaću sobu, idealna neka toplija nijansa zelene boje ili zagasiti i svetli tonovi braon boje.

Neutralne, klasične zavese – bela, bež, boja slonove kosti i sl. su uvek u modi i sa njima nikada ne možete pogrešiti. Nešto smelije nijanse poput ljubičaste, sive ili narandžaste, rezervisane su samo za one smele i možda pomalo ekscentrične.

Naposletku samo jedno imajte u vidu – vaš stil je presudan u mnogo čemu, pa i u odabiru zavesa za spavaću sobu, jer taj stil ste Vi sami.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram