Planinska koliba od 13 m2 je najlepša mala kuća koju ćete videti

mala kuća
Foto: Shutterstock

Drvena kućica popularnog A oblika.

Savremenu reinterpretaciju kolibe u obliku slova A arhitekti kanadskog studija L’Abri zamislili su kao mikro utočište u prirodi.

U planinama u sklopu parka prirode Poisson Blank u Kanadi nalazi se La Pointe, drvena vikendica za najam, idealna za beg iz grada i uživanje u zelenilu, čistom vazduhu i tišini.

Ovaj atraktivan projekat potpisuje montrealski studio L’Abri koji je želeo da napravi modernu reinterpretaciju planinske kućice. Već oblik kolibe La Pointe privlači pažnju – reč je o inspiraciji kućom u obliku slova A (engl. A Frame House).

“Svojim trouglastim oblikom brvnara nudi reinterpretaciju legendarne kuće A oblika koja je stekla veliku popularnost u Severnoj Americi 50-ih godina prošlog veka. Bilo nam je bitno da kreiramo jednostavnu, gotovo skulpturalnu strukturu koja će ponuditi funkcionalan prostor okrenut ka prirodi”, navode iz studija L’Abri.

Ispod velike kosine objedinjeni su enterijer i eksterijer, tj. natkrivena terasa. Budući da je koliba zaista mala i da je okružena prirodom, terasa služi i kao produženi dnevni boravak na otvorenom, bez obzira na vremenske prilike.

Sam enterijer, površine svega 13 kvadrata, sastoji se, pored kupatila, tek od jedne sobe s potrebnim socijalnim sadržajima (kuhinja i deo za ručavanje koje funkcionišu kao dnevna soba) koja na galeriji, zahvaljujući visini krova, ima spavaću sobu.

Kuća je u celosti napravljena od drveta – konstrukcija je prekrivena jelovinom od šperploče iznutra i prirodnom kedrovinom spolja, dok je krov prekriven metalnim panelima, piše InDesign.hr.

Koncept uređenja vrlo je jednostavan i baziran je na funkcionalnosti i povezivanju s prirodom i stvaranju tople i ugodne atmosfere. Enterijerom dominira kombinacija drveta i crne boje koja pruža kolibi istovremeno i moderan i rustikalan izgled.

Kako bi se stvorilo dodatno mesto za spavanje, trpezarijski sto je dizajniran tako da se može spustiti i prekriti dušecima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram