Pitali smo žene koje su zbog posla van kuće 10 sati da li uspevaju da očiste, operu i skuvaju – Minin odgovor je spas

Kako vi usklađujete posao i kućne poslove?

Žene danas na svojim plećima nose i kućne poslove i porodicu i posao. Večito su rastrzane na hiljadu strana i zaista nije lako „plivati“ i balansirati u ubrzanom vremenu u kojem svi živimo. Neretko se dešava da poslovne obaveze nosimo i kući, gde nas opet čeka čišćenje, pranje sudova i veša, priprema ručka za nas i ukućane. Sve to oduzima dosta energije.

Zato sam odlučila da pitam 7 žena za koje znam da mnogo rade kako hendluju sve kućne obaveze. Nadam se da će vam njihovi odgovori pomoći da olakšate sebi svakodnevicu.

Vanja, 38

„Sve je stvar organizacije. Kad znaš da sve moraš da uradiš, onda sve i uradiš. Nedeljom kuvam 2 do 3 glavna jela koja mogu da se podgrevaju, a onda se to kombinuje tokom nedelje sa nečim što se dokupi. Ali, nedelja je zbog toga mahom rezervisana za kuvanje i čišćenje, a retko za odmor. Ako preskočim to kuvanje nedeljom, onda spremam jela koja se pripremaju za 20-ak minuta, kao što su špagete sa sosom, pohovane tikvice, neki potaž ili rižoto“.

Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Mina, 34

„Kao majci dvoje dece jako mi je teško da uskladim posao i kućne obaveze, kao i druge porodične aktivnosti (igraonice, odlazak u park, igra, pregledanje domaćih zadataka). Pošto su mi slobodni dani nedelja i ponedeljak, uglavnom nedelju iskoristim za druženje sa porodicom i tada uglavnom ručamo u nekom restoranu, dok ponedeljkom idem u nabavku i kuvam. Spremam više ručkova koje raspodelim na bar 3 dana. Pred kraj nedelje uglavnom spremamo neka brzinska jela, kao što su karbonare, bolonjeze, gibanica. Takođe, trudila sam se da opremim kuhinju praktičnim sudovima kao što je ekspres lonac, koji dosta smanjuje vreme pripreme jela, a skoro sam kupila i mašinu za sušenje veša i te dve stvari smatram odličnom investicijom. Ono što je još važno za jednu porodicu jeste i ‘funkcionalan’ tata koji priskače u pomoć. Vremena nikad dosta, ali uz malo sreće uspemo zajednički da izguramo nedelju. Kuću sređujem, uglavnom, svaki dan po malo i trudim se da se ne nagomila haos, jer na veliko spremanje ne volim da gubim vreme, osim kada krečimo“.

Danijela, 36

„Svi moji obroci se spremaju za 5 do 10 minuta, jer su ili ovsene kaše na 1.001 način, ili neke salatice. Spremaju i ukućani, a u pomoć mi priskače i dostava.“

Anđelka, 35

„U mom slučaju balans je ključ, kada imam izazovan dan i puno obaveza van kuće, uglavnom poručujem hranu, a danima kada radim od kuće, tokom pauze napravim neki lep i lagan obrok“.

Mirjana, 36

„Obično hendlujem tako što jedan dan vikenda odvojim za kućne poslove. Subotom ili nedeljom najčešće generalno sređujem kuću, peglam za narednu nedelju, dok radnim danima obično uključujem veš mašinu“.

Владимир Щербак / Alamy / Alamy / Profimedia

Ana, 35

„Ja sam angažovala ženu za čišćenje, koja mi dolazi jednom nedeljno već par godina i postala nam je kao član porodice. U međuvremenu ja eventualno prođem kućom kao mačka repom, jer zaista posle 10 sati odsustva nemam vremena za to i oduzima mi mnogo snage. Skuvam vikendom dva jela oblinije i to nam pokrije 4 dana u nedelji, tako da sam maksimalno olakšala sebi. Za sve drugo po kući što je dosadno a mora se – smo se podelili, nešto radi suprug, nešto ja i ne osetim da mi je to neki dodatni napor.“

Maja, 43

„Kako hendlujem? Teško, ustajem u pola 6 jer samo tad imam mir bar pola sata, a sednem oko 23h i tako svaki dan. Imam dvoje školske dece i psa, stan mi je na dva nivoa, praktično kao dve stambene jednice. Zbog psa moram da usisavam svaki dan, nemam pomoć, pa kuću čistim svakog vikenda, a u međuvremenu jašem usisivač. Kuvam noću, gledam da to budu brze a zdrave stvari jer nemam vremena da stojim uz šporet satima. Veš ne peglam nikad. U nabavke idem isto jednom nedeljno, da ne bih trčala svaki dan u prodavnicu. Ponekad pomislim koliko je sve to oko kuće besmisleno, hrana prođe i ode, kuća se isprlja, radim stvarno mnogo, i duže od standardnih osam sati, ali onda me ti neki trenuci podignu kad u čistoj kući sednem da popijem kafu i igram se s klincima.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram