Pet vikendica u Srbiji od kojih zastaje dah

vikendice
foto: Kelly / Tetra Images / Profimedia

Poželi smo da sve svoje slobodne dane provedemo u nekoj od ovih vikendica.

Poslednje dve godine zbog pandemije korone sve više ljudi je počelo da razmišlja o kupovini vikendice kako bi se sklonili od gradske vreve i udaljili od užarenog asfalta, gungule i buke saobraćaja.

Tim povodom na sajtu Gradnja izdvajaju najbolje kuće i vikendice u Srbiji za 2022. godinu, čiji su autori arhitekte iz Srbije.

Kuća od konoplje na Homoljskim planinama

Svi ponekad maštamo o tome kako bi bilo lepo da svu trku i zbrku modernog života ostavimo za sobom i pobegnemo na neku planinu kako bi se sklonili od rokova, stresa i nepreglednih saobraćajnih gužvi.

Hemphouse na farmi Bela reka na najbolji mogući način promoviše upotrebu ekoloških materijala za koje se i dalje veruje da su teško spojivi sa savremenom arhitekturom.

U izgradnji ove kuće za odmor, u nepreglednom pejzažu Homoljskih planina, koristio se građevinski materijal od industrijske konoplje, pa je ovaj aspekt zadatka definisao temu i formu kuće autorima projekta.

Autori su naglasili da kuća ne nastoji da koketira sa okolnim predelom već je koncipirana kao artefakt koj stoji u suprotnosti sa svojim prirodnim okruženjem, kuća gradi novi smisao.

Svi moduli kuće su povezani terasom-galerijom, koja se u zavisnosti od spoljašnjih uslova može smatrati osnovnim delom prostora boravka.

Glavni pristup kuči je sa nižeg nivoa koji je delimično ukopan u tlo, a pored komfornog ulaza, donji nivo sadrži i saunu i zmisku baštu-staklenik.

Takođe, u procesu projektovanja vodilo se računa o načelima pasivnog prikupljanja sunčeve energije – orijentaciji kuće i otvorima, te uglu prodora sunčeve svetlosti u kuću u odnosu na godišnje doba.

Zahvaljujući noćnom hlađenju i upotrebi prirodnih i obnovljivih građevinskih materijala kao što su drvo i konoplja, stvara se prijatna unutrašnja klima bez upotrebe mašinskih uređaja.

Objekat u sebi ima integrisan sistem za prikupljanje kišnice, prečišćavanje otpadnih voda i prikupljanje organskog otpada.

U suterenu se nalazi staklenik za uzgajanje povrća i začinskog bilja. Ovo omogućava barem delimičnu samoodrživost čak i van produktivnih letnjih meseci.

Vikendica Kamenica

Drvena vikendica u etno-stilu na obroncima planine Goč zagolica maštu i natera da se zamislimo baš u ovom prostoru dok pijemo kafu.

Ova kuća za odmor u podnožiju planine Goč  je u najvećoj meri sagrađena od drveta iako je njegova primena u gradnji porodičnih kuća i vikendica u Srbiji nepravedno zapostavljena.

Projektantski zadatak bio je da se sagradi kuća za odmor koja će biti manifestacija arhetipske planinske kuće sa dvovodnim krovom, ali da se oblikovanju, izboru materijala i tretmanu površina pristupi na nov, savremeni način. Rezultat jeste objekat skladnih proporcija, nesvakidašnje lepote i dizajna.

U svakom smislu, strmi teren opredelio je programsku šemu vikendice smeštene na padini usmerene ka reci koja protiče kroz plac. U skladu sa tim, nametnula se podela sadržaja na dva nivoa.

Prvi je suterenski deo koji se koristi u toplijim mesecima, te je zbog pada terena jednim delom ukopan u zemlju. Drugi deo je boravišni, gde su arhitekta i klijent realizovali zamisao da se velikim prozorskim otvorima na prednjoj fasadi unutrašnjost poveže s prirodom i predelom.

Ceo dizajn kuće je bio u znaku zadržavanja prirodnog tona drveta, i time je dao osnovu estetike projekta, te su i za enterijer odabrani komadi nameštaja u koži kamel boje.

Vikendica je projektovana za odmor i uživanje u prirodi i glavni cilj je bio rasteretiti prostor od suvišnih sadržaja i stvoriti malu oazu mira.

Kuća je podeljena na tri celine, ima suterenski prostor opremljen letnjom kuhinjom i vinskim podrumom, prizemlje je predviđeno za dnevne aktivnosti tako da se barska kuhinja, trpezarija i dnevna soba međusobno prepliću, i ima otvorenu galeriju u potkrovlju koja je namenjena za odmor i noćni boravak.

Branković Mountain Resort na Staroj planini

Stara planina je pravi ambijent za odmor za zaljubljenike u prirodu, te je tako i nastao Branković Mountain Resort.

Projektni biro iz Niša je bio autor ovog projekta, a vlasnik je ovo planirao kao objekte za smeštaj svojih radnika koji bi poslužili odmoru, unapređenju međusobnih odnosa zaposlenih i održavanju team buildinga.

Ukupni smeštajni kapacitet apartmanskog naselja je 20 ležaja koji zaposleni mogu koristiti tokom cele godine.

Kuća u Ivanjici

Ova kuća predstavlja savremenu verziju planinske kuće na Goliji, specifične forme i dizajna.

Studio koji je radio ovaj projekat je poznat po kućama od kamena, ali ovog puta su arhitekte osmislile kuću od drvene konstrukcije.

Klijent je želeo da topliju polovinu godine provodi na porodičnom imanju nadomak Ivanjice.

Pametna kuća na Kosmaju

Porodična kuća za odmor se nalazi u reonu sela Koraćica na južnim obroncima planine Kosmaj, a na ovoj lokaciji se nalazila stara kuća koja je svojim oblikom arhitekti poslužila kao inspiracija za novi objekat.

Objekat od 150 kvadratnih metara se sastoji od prizemlja sa dnevnom sobom, trpezarijom i kuhinjom i sprata sa dve spavaće sobe i kupatilom.

Enterijerom, dominiraju drvene površine kojim su kontrirane crni i antracit sivi elementi poput kosnika, stepeništa, rasvete, kuhinje ali i efektnog visećeg kamina.

Celokupna instalacija je urađena po sistemu pametne kuće sa mogućnošću daljinskog upravljanja svim sistemima. Na taj način može se kontrolisati uslovima boravka u vikendici i pre nego što se u nju stigne.

***

Bonus video: Nacionalni parkovi u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram