Novi trendovi za pametne kuće sa sajma u Las Vegasu

Pametna kuća
Foto: Chris Ryan / Caia Image / Profimedia

U Las Vegasu nedavno je održan Sajam potrošačke elektronike (CES). Kamera koja snima isporučeni paket ispred vrata, high-tech kućne teretane i naprava za merenje kvaliteta sna samo su neki su od proizvoda nastalih pod uticajem pandemije.

S obzirom na brzinu napretka tehnologije, uvek je korisno imati uvid u nove inovacije i pametne uređaje koji će se uskoro možda naći i u vašem domu.

Tako je na godišnjem Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, predstavljen čitav spektar inovativnih tehnoloških naprava, sa reakcijama posetilaca u rasponu od „sjajno“ do „da li nam je to zaista potrebno?“.

Onlajn kupovina ima svoje prednosti, ali njen rast je ustupio mesto novoj pošasti: krađi isporučnenih paketa s tremova kuća. U nastojanju da osujete kradljivce, mnogi kućevlasnici su pojačali obezbeđenje svog doma, instalirajući kamere na vratima koje mogu – u najmanju ruku – da uhvate počinioca na delu. Ovogodišnji CES pokazao je da ovi uređaji dobijaju nove, pametnije funkcije, piše Gradnja.rs.

Eufy, brend namenjen pametnim kućama, prednjači u ovom trendu. Njihovo rešenje je dualna kamera na baterije sa rezolucijom 1080 piksela. Jedna kamera snima posetioce na tremu u vidnom polju od 160 stepeni, dok druga snima ispod nivoa očiju, osnosno sam paket, sa opsegom od 120 stepeni.

Veštačka inteligencija u ovom uređaju pomaže da se prepoznaju isporuke ostavljene ispred vrata, a u stanju je čak i da identifikuje prijatelje i članove porodice.

Tu je i rešenje „sve u jednom“, iza kojeg stoje kompanije Masonite, Ring i Yale, a u pitanju su superpametna — i superbezbedna — ulazna vrata.

Ovi proizvođači su se udružili kako bi na tržište izbacili M-Pwr Smart Door, proizvod koji integriše vrata, kameru na vratima, pametnu bravu, LED osvetljenje koje se aktivira pokretom, pa čak i senzor statusa samih vrata.

Od temperature boje osvetljenja do jačine alarma rerne — u današnje doba možete da izaberete željene nivoe rada uređaja putem aplikacije ili glasovne komande i nikada ne morate da brinete da će neko ući u vaš dom kada on ne izgleda baš onako kako želite.

Proizvođač pametne rasvete Sengled predstavio proizvod pod nazivom Smart Health Monitoring Light, sijalicu povezanu na Wi-Fi ili Bluetooth koja koristi radarsku tehnologiju za merenje kvaliteta sna, otkucaja srca i drugih biometrijskih podataka.

Tehnologija detekcije pokreta svetla (slična onoj koja se nalazi u operativnom sistemu vazdušnih jastuka u automobilima) osmišljena je tako da otkrije pad i primeti kada vitalni znak odstupi od unapred podešenih parametara, aktivirajući pritom promenu boje svetla ili šaljući obaveštenje putem aplikacije Sengled Home.

Na jednom drugom mestu na sajmu, kompanija Kohler predstavila je PerfectFill, uređaj koji može da dovede vodu u kadi do unapred podešene temperature i nivoa putem glasovne komande ili aplikacije Kohler Konnect.

Pandemija je dovela i do porasta proizvodnje elegantne opreme za vežbanje koja štedi prostor, a uvođenje fitnesa na CES 2022 dokazuje da se trci za što praktičnijim kućnim teretanama ne nazire kraj. Impresivni novi proizvodi iz ove kategorije uključuju i Clmbr, samostojeću mašinu za penjanje sa digitalnom bibliotekom različitih vrsta treninga koja se pokreće pomoću aplikacije. Sa osnovom nešto manjom od 80 kvadratnih centimetara, Clmbr je savršena teretana za one koji kubure s nedostatkom prostora.

Njegov novi „kolega“ – Vitruvian Trainer+ eliminiše glomazne ploče od livenog gvožđa za vežbe sa tegovima stvarajući otpor do 200 kilograma u jednom kompaktnom uređaju.

Niz dodataka, uključujući ručke, konopac za tricepse, šipku i drugo, pretvara ovu mašinu u svestrani poligon za vežbanje, a njen ugrađeni algoritam prati mogućnosti korisnika i podstiče poboljšanje tokom treninga.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest