Neočekivani sastojak iz kuhinje koji treba odmah da sipaš u orhideju i procvetaće kao luda

Foto: Shutterstock

Jedna tako obična namirnica iz kuhinje pomoći će orhidejama da napokon procvetaju.

Orhideja je cvetna kraljica svakog prostora i mnogima omiljena sobna biljka koja unosi u dom dozu raskoši i predivnih boja.

Svoje lepe cvetove rado pokazuje i zimi, a za njenu negu uvijek nam dobro dođe još pokoji trik ili savet jer ova lepotica ne zahteva komplikovano održavanje, ali vrlo je osetljiva i zato je bitno držati se pravila. Mnoga đubriva preagresivna su za orhideje, pa je za njih bolja opcija što prirodnija i jednostavnija prihrana, piše Zadovoljna.hr.

Osim već poznatih saveta za dohranjivanje zvezde vašeg doma vodom u kojoj se namakala kora od banane ili pak zelenim čajem, još jedna namirnica koju svi imamo u kući i te kako može doprineti boljem cvetanju orhideja.

Reč je, pomalo neočekivano, o pirinču.

Ova lako dostupna namirnica bogata je hranljivim sastojcima, skrobom, vitaminima i mineralima pa će kvalitetno nahraniti i vaš omiljen cvet.

Foto: Shutterstock

Za ovu namenu možete iskoristiti čak i vodu koju ste procedili nakon što ste skuhali pirinač za ručak, ali samo ako nije posoljena.

Pirinčanu vodu svojim orhidejama možete dati na tri načina.

Prskanje – natočite odstajalu vodu u bočicu s prskalicom i direktno je poprskajte po orhideji. Rastvorene hranjive materije apsorbovaće se kroz njeno lišće, a i kroz korenje.

Zalevanje odozdo – kada je zemlja vaše orhideje suva ili lagano vlažna, jednostavno uronite celu teglicu (ili pola teglice) u veću posudu koju ste napunili pirinčanom vodom.

Zalevanje odozgo – manju količinu pirinčane vode možete direktno sipati u posudu u kojoj je vaša orhideja zalievajući tako njeno korenje.

Foto: Shutterstock

Ovakvo dohranjivanje orhideja preporučuje se jednom u dve nedelje.

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram