Neobične kućice na Kosmaju toliko su lepe da čovek iz njih ne bi izlazio

kosmaj kuća
Foto:privatna arhiva

Jedinstven arhitektonski poduhvat.

Jedinstvene kupole koje menjaju boju na suncu i daju čaroban pogled na okolnu prirodu kroz staklene rombove, a sve to uz luksuzan spa doživljaj – zvuči kao arhitektonska atrakcija iz belog sveta, ali zapravo se nalazi na oko 60 kilometara od Beograda, na Kosmaju.

Foto:privatna arhiva

U pitanju su takozvane zomes kućice koje su zaista specifične zbog onoga što nude. Iza njih stoje Marija i Ratko Vujović koji za Zadovoljnu pričaju odakle ideja za ovakvim vidom smeštaja na poznatoj srpskoj planini.

Foto:privatna arhiva

„Kosmaj smo izabrali zbog svih odlika koje poseduje, prvenstveno prelepe prirode i čistog vazduha. Kosmaj i njegova okolina predstavljaju područje od posebnog kulturno-istorijskog značaja, to je zaštićeno prirodno dobro i poznato kao vazdušna banja. Tu smo stvorili oazu mira, spoj luksuza i prirode.“

Foto:privatna arhiva

A šta su zapravo zomovi?

„Zomovi su kuće građene po principu zlatnog preseka koji predstavlja savršenstvo oblika i proporcija. Sastoje se iz romboida koji su projektovani u skladu sa Fibonačijevim nizom. Iako toga nismo svesni, priroda je kreirala ovu urođenu proporciju pri stvaranju mnogih pojava, biljnih vrsta i živih bića. Može se reći da je ovo savršenstvo proporcija zoma potpuno u skladu sa našim bićem. Zbog toga boravak u njima povećava energiju, budi pozitivne misli i osećanja i dovodi um i telo u harmoniju sa prirodom“, kažu Marija i Ratko.

Foto:privatna arhiva

Posebno u svemu je to što su njihovi zomovi prvi na svetu koji menjaju boje.

„Ovaj magičan efekat je postignut načinom gradnje i korišćenjem specijalnog alubonda, koji je po prvi put korišćen za ovu vrstu kuća. Kuće menjaju boje u zavisnosti od ugla posmatranja, položaja sunca i doba dana“, kažu naši sagovornici.

Foto:privatna arhiva

Ceo doživljaj boravka u ovim arhitektonskim izumima naročito je naglašen noću.

Foto:privatna arhiva

„Plafon zoma je stakleni i kroz njega noću možete posmatrati zvezdano nebo, što predstavlja jedinstven doživljaj. Isto možete posmatrati i iz spoljašnjeg đakuzija. I izlasci sunca ovde su spektakularni, kao i nebo prepuno zvezda, što boravak ovde čini jedinstvenim.“

Foto:privatna arhiva

Marija i Ratko pričaju i kome su ove kućice namenjene.

„Što se naše ponude tiče, kuće su predviđene za dve odrasle osobe, namenjene su parovima i ljudima koji žele mir, tišinu, potpuno opuštanje i uživanje u prirodi, a koji vole da imaju i spa ponudu. Jedinstveno je to što imamo unutrašnju samostojeću kadu iz koje se pruža prelep pogled. Takođe, spoljašnji hidromasažni bazen će raditi tokom cele godine i zimi se u njemu greje voda. Pritom, u kućama imamo podno grejanje i klimu, tako da je zimi veoma toplo.“

Posebna pažnja je posvećena enterijeru.

„Osim svega neophodnog za boravak gostiju, pažljivo smo planirali i birali svaki detalj. Enterijer je ošmisljen do najsitnijeg delića.“

Foto:privatna arhiva

U kućicama preovlađuju drveni materijali u kombinaciji sa staklom, dok su enterijeri urađeni u različitom stilu.

Zanimljivo je da, kako kažu Marija i Ratko, po zahtevu gostiju je moguće organizovati dodatne usluge, ukoliko gost, recimo, želi da priredi iznenađenje dragoj osobi.

Foto:privatna arhiva

Takođe, na Kosmaju možete obići važne lokalitete, poput Spomenika palim borcima, vidikovac, manastir Tresije, da vozite kvadove, da jašete konje, da idete na pešačke ture.

Foto:privatna arhiva

„Ideju o tome da napravimo nešto u blizini Beograda, a što će povezati prirodu, odmor i pružiti nešto više od standarda, imamo već par godina. Kada smo pronašli firmu koja pravi zomove i prvi put se sreli sa njima, dogovor je postignut istog momenta. Znali smo da je to ono što želimo i sve vreme smo jako verovali u ovaj projekat jer smo znali da stvaramo nešto jedinstveno u čemu će ljudi zaista uživati svim čulima“, zaključuju Marija i Ratko.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram