Neobičan stan u Novom Sadu u kojem su arhitekte umetnule spavaću sobu od 4 kvadrata

mali stan
Foto: Relja Ivanić; Cherry Art Hub

Stan sa "parazit" sobom za dvoje arhitekata.

Kako u malom stanu postići što veću funkcionalnost? Odgovor na to pitanje dali su iz studija za dizajn enterijera Cherry Art Hub kroz projekat renoviranja stana u Novom Sadu.

Foto: Relja Ivanić

Stan je projektovan za dvoje mladih arhitekata kao jedinstven prostor u kome umetnuta spavaća soba ima glavnu ulogu, piše SuperProstor. Sve ostalo u stanu pozicionirano u odnosu na ovaj centralni element.

Foto: Relja Ivanić

Naime, ovaj stan ima prolaznu spavaću sobu čija površina iznosi svega četiri kvadratna metra. I pored toga, neobična organizacija prostora u potpunosti je odgovorila na potrebe i stil života novih korisnika.

Izazovni zahtevi klijenata

S obzirom na to da su prostor projektovali prema ličnim potrebama, autori su, kako kažu, želeli da naglase veštinu u organizaciji stanova male kvadrature.

“Ovi prostori često kriju neiskorišćeni potencijal zbog forsiranja konvencionalnih i već viđenih rešenja. Za nas je bilo ključno istražiti mogućnosti i stvoriti mesto koje zadovoljava naizgled kontradiktorne zahteve – stvaranje prostranog ambijenta unutar vrlo ograničenog okvira, istovremeno čuvajući funkcionalnost bez kompromisa”, kazao je za Dizajn enetrijera Bogdan Milojković iz Cherry Art Huba.

Umesto pojedinačnih prostorija, stambene funkcije razdeljene su u zone. One su međusobno povezane i razdvojene takozvanim mekanim barijerama.

Foto: Cherry Art Hub

Stan nije bio u izvornom stanju kada su ga novi korisnici kupili. Umesto toga, prethodni vlasnici su ga dodatno pregrađivali. A te izmene samo su pogoršale komfor stanovanja.

Foto: Cherry Art Hub

“Te intervencije rezultirale su gužvom i gomilom prepreka u prostoru. Spušteni plafon je bio nizak svega 2,45 cm što je pojačavalo osećaj skučenosti. Ipak, ono što su bile prednosti postale su ključne stvari za našu odluku o kupovini – orijentacija prema parku u dvorištu i biciklana u prizemlju”, navode autori i nastavljaju:

„Orijentacija prema parku značila je da ćemo u procesu projektovanja usmeriti pažnju ka otvaranju prema spolja, dok nam je biciklana pružala dodatni slobodni prostor u stanu koji bi inače zauzeli bicikli“.

Foto: Cherry Art Hub

Nestandardni elementi prožeti kroz prostor

Budući da je renoviranje bilo potpuno i sveobuhvatno, iz arhitektonskog studija ističu da im je najveći izazov predstavljala sopstvena doslednost u sprovođenju polazne ideje.

Foto: Relja Ivanić

Uživali su u procesu projektovanja, radili su zajedno s usklađivanjem ideja. Ali kada su počeli s realizacijom, shvatili su da je proces projektovanja u njihovim glavama još uvek traje.

„Povremeno su se javljale sumnje u neke odluke ili su se otvarale nove ideje i mogućnosti. Želeli smo da stvorimo nešto lično, a istovremeno smo eksperimentisali pojedinim elementima. Tokom izvođenja teško smo odolevali novim idejama koje su se pojavljivale“, objašnjavaju iz studija.

Foto: Relja Ivanić

Neke druge poteškoće krile su se u tome što su autori projekta lično realizovali nekoliko nestandardnih elemenata u prostoru. Najveću muku, kako navode, zadao im je teraco lavabo.

Foto: Relja Ivanić

„Sam proces izrade kalupa za teraco lavabo zahtevao je suočavanje s postupkom s kojim do tada nismo imali iskustva, pa je realizacija uključivala i učenje“.

Uz puno strpljenja i rad sa veštim majstorima, arhitekte su uspele da sve svoje početne zamisli realizuju u praksi. Rezultat je enterijer stana koji je zaista originalan.

Foto: Relja Ivanić

Mirocement estetski povezao stan

Otkrivanje postojeće međuspratne konstrukcije omogućilo im je dve stvari – veću svetlu visinu prostora i vizuelno razdvajanje dnevne od noćne zone ili, bolje rečeno, javne od privatne sfere stanovanja.

Foto: Relja Ivanić

„Za mikrocement smo se odlučili jer smo želeli da pod estetski povezuje čitav stan u jednu celinu, a s obzirom da se lavabo nalazi van kupatila, parket nam nije bio opcija. Još jedna prednost mikrocmeneta bila je u tome što nam je omogućio dodatnih par centimetara svetle visine“, navode iz studija.

Foto: Relja Ivanić

Svedenost i monohromnost koja dominira na elementima nameštaja, jednoobraznom podu od mikrocementa i belim zidovima oplemenjena je detaljima jarkih boja, poput galerije slika na zidu, dekorativnih jastuka, zavesa, tepiha i sobnog bilja.

Foto: Relja Ivanić

Tamnozelena plišana zavesa, koja zajedno sa vidljivom drvenom platformom skriva spavaću sobu, podseća na pozorišnu binu i ima scenski efekat, pa samim tim metaforično najbolje oslikavaju razigranost i transformativnu moć prostora ovog stana, u kom je scenografija podređena svakodnevnom životu, piše SuperProstor.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram