Kako da vam muškatle cvetaju od proleća do jeseni

Muškatle
Foto: MARTIN SCHUTT / AFP / Profimedia

Pogodne za saksije, kao kućne ili vrtne biljke, raznobojne muškatle ne iziskuju zahtevnu negu. Međutim, neki koraci su neophodni kako biste iskoristili glavni adut ove biljke - višemesečno cvetanje.

Ako se neka biljka može smatrati vesnikom proleća to je muškatla koja sa prvim lepim vremenom krasi pijačne tezge i terase.

Na početku nove sezone, muškatle zahtevaju korišćenje prihrane za cveće. Ukoliko primetite opadanje lišća kada biljku premestite sa jednog mesta na drugo, znajte da je to normalna pojava. Dovoljno je da osušene delove dodatno prihranjujete. Ukoliko primetite crvene rubove po listovima, znači da je za biljku još uvek hladno napolju.

Ovo cveće voli svetlost, pa je ključno držati ih podalje od mračnih i senovitih mesta. Savet je da saksiju rotirate nedeljno kako bi svaka strana dobila jednaku izloženost dnevnoj svetlosti i suncu.

cveće
Foto: GWI/Nicholas Appleby / Garden world images / Profimedia

Izdvojili smo neke od kućnih recepata koje možete primeniti kako biste održali  vaše cveće svežim.

Jedan od baštovanskih saveta za zdrave cvetove  muškatli je da pomešate apotekarski jod i vodu i to koristite kao hranu za vašu biljku. Ovaj recept podstiče cvetanje i služi kao zaštita od gljivica.

Vaš omiljeni napitak, kafa, može poslužiti kao prirodno đubrivo. Kašičicu kafe razmutite u vodu kojom zalivate biljku, ili iskoristite osušeni talog kafe kao hranu za koren biljke.

Biljku je poželjno, dva puta mesečno, zalivati vodom sa dodatkom prihrane na bazi fosfora. Ne zaboravite redovno obrezivanje.

Kako nam se bliže sve topliji dani i leto, muškatle dnevno zalivajte odstajalom vodom, a sa dolaskom visokih temperatura radite to i dva puta dnevno.

***

Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram