Kvalitetna vrata nisu samo simbol prestiža, već i perfektne zaštite i izolacije

Dom i dizajn 29. jul 202210:28 > 10:36
Foto: Dmitry Modestov / Alamy / Alamy / Profimedia

Svaka osoba koja je imala tu čast da se upozna sa svim radovima prilikom uređenja i opremanja stambenog ili poslovnog prostora, zna koliko navedeni proces nije jednostavan

Posao otežava i samostalno angažovanje prilikom uređenja enterijera, jer se brzo može potkrasti nenamerna greška, koja će kasnije biti uočljivija. Angažovanje profesionalaca koji će vam pomoći da se posao obavi što bolje i kvalitetnije je sjajna ideja, ukoliko možete sebi da priuštite takav projekat.

Ipak, većina će potražiti ideje u časopisima i na internetu, jer je samostalna adaptacija ipak obeležena ličnim potpisom i posebnom energijom, koju niko ne može zameniti.
Bilo da gradite svoj životni prostor ili renovirate već postojeći, jedna od nezaobilaznih radova je izbor odgovarajuće stolarije – prozora i vrata.

U daljem tekstu, upoznajte se sa glavnim osobinama sigurnosnih i sobnih vrata i njihovim prednostima.

Sigurnosna vrata – najbolje rešenje za zaštitu vašeg doma i porodice

Svaka osoba koja je imala neprijatnosti sa provalama, zna da je potrebno preduzeti prave mere zaštite kako bi obezbedila svoj stambeni ili poslovni prostor, kao i osobe koje u njemu žive i rade. Iz tog razloga, pri renoviranju ili adaptaciji prostora, obratite pažnju na ugradnju odgovarajućih ulaznih sigurnosnih vrata.

Sigurnosna vrata pružaju osećaj zaštite, ali i odgovarajuću bezbednost, za razliku od klasičnih modela, čiji se mehanizacija svodi na obične šarke i cilindrične brave, koja se lako mogu obiti. Za razliku od njih, sigurnosna vrata se izrađuju od čeličnih šarki, koja onemogućuju podizanje vrata iz svojih ležišta kada su zaključana. Uz ugradnju specijalnih kodiranih ključeva, obijanje ovakvih modela je praktično nemoguće.

Foto: Free Belarus! / Alamy / Alamy / Profimedia

U zavisnosti od namene prostora koji želite da obezbedite, razlikuju se i nivoi zaštite sigurnosnih vrata koje ugrađujete. Nivoi zaštite su kategorisani po stepenima – od trećeg stepena za stambene prostore, do šestog stepena za banke i zlatare.

Osim zaštitne uloge, sigurnosna vrata vas, zahvaljujući dobroj zvučnoj i termo izolaciji, štite i od spoljašnjih uticaja, što je posebno važno tokom hladnih zima. U ponudi je više modela koji mogu biti presvučeni pvc, drvetom ili aluminijumom, pa se lako uklapaju u svaki enterijer.

Ukoliko želite bolju izolaciju u vašem domu, postavite nova sobna vrata

Koliko je bitno stanje prozora i vrata, možete osetiti sa prvim naletima vetra koji naglašavaju dolazak zime. Zato je ovo idealno vreme da proverite dihtovanje vaše stolarije i zamenite stara sobna vrata novim.

Sobna vrata se mogu izraditi od različitih materijala, a najviše se koriste drvena, vrata od iverice ili medijapana. Na tržištu postoji veliki broj modela, koji se razlikuju po veličini, boji, gravurama i dizajnu.

Osnovna funkcija sobnih vrata je kvalitetna zvučna izolacija, koja će umanjiti nivo buke, ali i termo izolacija, koja će omogućiti bolju energetsku efikasnost prostorija.
Za koji model ćete se odlučiti, najviše zavisi od same namene prostorije. Postoje izvesne razlike pri izboru vrata za dnevni boravak, trpezariju ili kuhinju, u odnosu na spavaće sobe ili kupatila, gde je potreba za privatnošću veća.

Ukoliko imate stan manjih dimenzija, sobna vrata se mogu izrađivati po meri i uklapati na način da ne zauzimaju previše prostora. Za ovakve slučajeve, treba razmisliti o postavljanju vrata u obliku harmonike, koja su vrlo popularna.

 

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram