Kažu da je ovo najlepši poslovni prostor na svetu – šta vi mislite?

poslovni prostor dizajn
Ilustracija; Foto: Backgrid UK/IMP Features / IMP Features / Profimedia

Zovu je najlepša poslovna zgrada.

Upravo je dovršena izgradnja projekta vrednog 150 miliona dolara kojim je transformisana 167 godina stara rafinerija šećera Domino na obali Vilijamsburga u Bruklinu u Njujorku u neobično, očaravajuće mesto na kojem će biti brojni poslovni prostori.

„Poslovna zgrada“ previše je prozaičan opis za Rafineriju u Dominu, remek-delo od 15 spratova, površine 460.000 kvadrata. Arhitekta Višan Čakrabarti iz kompanije Practice for Architecture and Urbanism zamislio je prostor kao staklenu kutiju unutar stare strukture zgrade.

Enterijer je prostran, svetao, odiše udobnošću. Boje su uglavnom neutralne, smirujuće, tek poneka fotelja, recimo, u teget boji, da malo dinamike unutrašnjosti.

Idealno mesto za rad, kažu.

Staklo je postavljeno na spoljašnjim zidovima, s džunglom drveća i biljaka dizajnerske kuće Field Operations. Iza stakla nalazi se 548 prozora nalik crkvenima, kroz koje se pruža pogled na Menhetn i Bruklin, Ist River i vozove koji vijugaju preko mosta Vilijamsburg, piše index.hr.

Porculanski blizanci od 168 i 137 metara

Penthaus sa staklenom kupolom nazvan Skylight nalazi se na vrhu preuređene strukture i nudi prostor za okupljanje budućim stanarima.

Replika izvornog natpisa Domino Sugar pričvršćena na spoljni zid stoji kao uspomena na prošlost.

Tu su i dva porculanska „blizanca“, projekat američkog studija Selldorf Architects, koji su ostvarili saradnju sa Two Trees Managementom i Executive Architects. Zgrade su usidrene na najjužnijoj tački javnog parka neposredno uz trg Domino.

Foto: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tornjevi idu u visinu od 168 i 137 metara, sastoje se od 65.000 kvadrata stambenog prostora, uključujući zajedničke unutrašnje i spošljašnje sadržaje kao što su terase, boravci, fitnes, velnes centar i bazeni.

Foto: Richard B. Levine / ddp USA / Profimedia

Uzdižući se povrh zajedničkog podijuma od sedam spratova s prodajnim prostorima u prizemlju, neboderi su presvučeni biserno porculanskim pločicama koje će reflektovati nebo, stvarajući neprestano promenljivi animirani efekat na fasadi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram