Kako ogledalima da transformišeš prostor

foto: Narratives / Profimedia

Ogledala mogu za tren oka da potpuno promene pogled na prostoriju.

Tajno oružje dekoratera, ogledala, više su od praktičnog predmeta u kojem možete proveriti sopstveni odraz. U pravim rukama prelepo ogledalo se može koristiti da pojača svetlost, doda efekat prostoriji, stvori zanimljivu refleksiju i okvir pogleda.

Pogledajte pet najboljih saveta za dizajn za korišćenje ogledala u transformaciji vašeg doma.

Ogledala za osvetljavanje sobe

Da biste povećali količinu prirodnog svetla u prostoriji, jednostavno postavite ogledalo nasuprot ili pored prozora. Bez obzira na to koliko je tmurno nebo napolju, ono će iskoristiti dostupno dnevno svetlo. Što je ogledalo veće, to će prostor biti svetliji i veći.

Međutim, ogledala takođe efikasno naglašavaju i svetlo i iz drugih izvora.

Ako biste da ukrasite neki deo vaše prostorije koji je mračan ili da osvetlite tamni ugao, postavljanje ogledala blizu stone lampe može učiniti veliku razliku.

Napravite fokusnu tačku pomoću ogledala

Kada je u pitanju biranje dekoracije za vaš dom, ogledalo sa kitnjastim okvirom može da postigne isti efekat kao i slika, a police za kamine ili visoke vitrine su često popularno mesto iznad kog bi moglo da se okači ogledalo.

Međutim u sobama koje nemaju ovaj nameštaj veliko ogledalo je odličan alat pomoću kog možete poglede da usmerite ka centru sobe.

Uvek možete da eksperimentišete i sa grupom manjih ogledala da biste udahnuli novi život običnom zidu, bez obzira na to da li se odlučite za jednostavan dizajn sečenih ivica ili odaberete mešavinu dizajna i veličina.

Ogledalo kao prozor

Prostorije koje nemaju prozore su obično kupatila. U njima ogledalo može da napravi ogromnu razliku. Potrudite se da odaberete efektan dizajn kako bi ogledalo maksimalno došlo do izražaja.

Igrajte se sa oblicima i simetrijom

Nemojte mnogo brinuti o praktičnosti i funkciji tako što ćete se držati tradicionalnih pravougaonih ogledala – mnogo su zabavnija ogledala manje konvencionalnih oblicika.

Postavljanje i pozicioniranje su takođe otvoreni za igru. Eksperimentišite tako što ćete, na primer, okačiti vertikalno ogledalo horizontalno iza kreveta, umesto uzglavlja. To je i iznenađujuće i upečatljivo.

Takođe možete da probate da ih koristite u paru jer kada se koriste tako sa obe strane prozora ili vrata, ogledala stvaraju osećaj ravnoteže i harmonije.

***

Bonus video: Luvr – najveći muzej na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram