
U svetu u kojem se lepota često meri estetikom, dve sestre koje stoje iza projekta "La sorelle" veruju da ona zapravo nastaje iz osećaja - iz topline doma, mirisa iz rerne i pažljivo složenih detalja na stolu. Njihova prva tematska trpeza - jesenja - spoj je svega što vole: jela „s tvistom“, adekvatno stilizovanog stola, pažljivo biranih proizvoda lokalnih proizvođača i enterijera koji odiše stilom.
U kuhinji, pred objektivom svoje prijateljice Jovane Tomašević, Le sorelle su stvorile scenu koja ne prikazuje samo hranu, već način života u kojem se kreativnost, dom i druženje pretvaraju u jedno.
Predstavite se ukratko za naše čitateljke.
Priča o nama je priča o dve rođene sestre. Jedna – doktor stomatologije sa neugaslom kreativnom iskrom i urođenim perfekcionizmom Device za red i detalje. Druga – doktor nauka, univerzitetski profesor i inženjer, sa organizacijom u malom prstu i strašću prema kuvanju, a posebno prema slatkim završnicama.
Kroz godine druženja, gošćenja i porodičnih okupljanja, stvarale smo male rituale – eksperimentisale i pripremale hranu s pažnjom, uređivale trpezu s ljubavlju, tematski dočekivale praznike, i dekorisale i aranžirale trpezarijske prostore. Ljudi su nam neretko govorili: „Zašto taj vaš dar i smisao za lepotu i ukus ne pretvorite u neki zajednički projekat?“
Ta misao nas je vodila i postala temelj naše stvaralačke priče. I tako je, početkom ove godine, došao trenutak za prvi korak – nastao je instagram profil Le sorelle. Zamišljen kao virtuelni prozor i prostor u kojem se susreću naša kreativnost, ljubav prema detaljima i želja da i svakodnevne stvari, poput pripreme obroka ili uređenja doma, pretvorimo u nešto posebno.

A kakva je za vas veza između uređenja doma i hrane?
Upravo to što smo na početku spomenule, dugo smo se tražile u želji da stvaramo i izrazimo svoju kreativnost. Nije samo kuhinja naše opredeljenje, iako nam je ona svakako suđena (😊). Volimo i sve druge kutke doma koji stvaraju atmosferu jer i oni, kao i hrana, pričaju priču o nama.
Obe smo estete i u svemu tražimo sklad i toplinu, ali uvek pazimo da ne pređemo u ekscentričnost. A pošto smo obe udate za arhitekte, kod nas se svakodnevno razgovara o prostoru, detaljima i materijalima – pa se nekako podrazumeva da i trpeza mora da izgleda kao mali komad enterijera. Za nas, lepa trpeza nije samo o hrani – to je trenutak u kojem se spoj ukusa, boja i prostora pretvara u osećaj kreirajući posebno iskustvo.

Kako ste došle na ideju pripreme ove tematske trpeze?
Ideja je zapravo došla sasvim spontano. Moramo priznati da velike zasluge za njeno iniciranje, kao i za njen vizuelni trag idu našoj prijateljici i fotografkinji Jovani Tomašević, koja nas bodri u nameri da stvaramo i koja je sama izrazila želju da svojim objektivom zabeleži naš kreativni proces u kuhinji.
Planovi su krenuli još pre leta ali se, kao i obično, rasporedi, putovanja i godišnji odmori nisu baš savršeno poklopili. Tako smo, sasvim prirodno, stigle do jeseni, a jesenja trpeza se, sa svim svojim bojama i mirisima, sama nametnula kao savršen izbor.

Da li ćemo biti u prilici da dobijemo i recepte i po čemu su oni posebni?
Da, svakako planiramo da uskoro na našem profilu podelimo recepte sa ove tematske trpeze – ali i mnoge druge koje možete pripremiti svakodnevno ili kada očekujete goste. Uz svaki recept pokazaćemo i način posluživanja i dekorisanja jela, jer verujemo da je detalj ono što čini razliku.
Veštine u kuhinji nasledile smo od naše mame Mirjane, koja i danas ne odstupa od tradicionalnih recepata. Ali, kako to obično biva sa dobrim učenicima – u jednom trenutku požele da svemu dodaju svoj pečat. Naši recepti polaze od poznatih, domaćih ukusa, ali svaki ima neki tvist – bilo da je u pitanju drugačiji sastojak, način serviranja ili prezentacija.
Na primer, kada kažete domaća pašteta, verovatno ne pomislite na nešto što bi moglo da se nađe na svečanoj trpezi. A zapravo ako je poslužite u slanim fišecima od tortilja ili korpicama od putera, uz malo dekoracije u vidu svežih začina, dobijete savršeno estetične i ukusne zalogaje za goste.

Koliko su recepti zahtevni i da li vam je neko pomagao u pripremi?
Sama priprema jela sa ove jesenje trpeze nije zahtevna i ne oduzima puno vremena. Verujemo da će ih i manje vešti kulinari lako savladati. Moramo priznati da se u našim domovima slične gozbe vrlo često spontano dešavaju, i bez posebnog povoda. Ipak, ovog puta smo imale veći motiv i podršku naših prijateljica: Jovane, koja je uspela da uhvati magiju kulinarskih trenutaka, i Mirjane, koja je trpezu upotpunila svojim specijalitetima i specijalno izrađenim dekorativnim vencem sa svećama.
Dodatno, ovu trpezu su ‘začinili’ domaći proizvodi brenda Umami iz našeg rodnog mesta Ivanjice, poznatog po ručno pravljenim hlebovima i testeninama od spelte, raži i heljde. Njihova autentičnost i domaći karakter savršeno su se uklopili u priču o jednostavnim i ukusnim obrocima koje svi težimo da napravimo.

Kakvi su vam dalji planovi i ideje?
Ovo je tek ‘prvi proizvod’ našeg stvaralačkog partnerstva. U planu nam je da nastavimo sa tematskim trpezama i receptima, a iskreno se nadamo da će sledeća biti novogodišnja – svečana i grandiozna, baš kako i dolikuje praznicima.
Želimo i da istražujemo različite ambijente u kojima se trpeza postavlja, jer verujemo da prostor uvek menja doživljaj hrane. Jednako verujemo i u efekat dekorisanja i stilizovanja trpeze (što je čitav jedan segment u dizajnu enterijera) jer to daje završni pečat svakom okupljanju, spajajući ukus, prostor i emociju u skladnu celinu.
Pored navedenog, važno nam je i da poznatim ukusima damo novo lice i da kroz sitna odstupanja od tradicije pronađemo svoj izraz. Takođe, planiramo da u narednim receptima istaknemo domaće, ručno pravljene proizvode koje i same biramo i podržavamo jer verujemo da takvi brendovi zaslužuju više pažnje i podrške nego što trenutno imaju.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: