
U svetu u kojem se trendovi menjaju brže nego što možemo da kažemo “modularni kuhinjski sistem”, postoji jedno pitanje koje većina vlasnika stanova postave sebi u nekom trenutku – Kako će sve ovo izgledati kroz nekoliko godina?
Mnogi od nas na kuhinju ne gledaju samo kao na prostor za kuvanje, već kao na dugoročnu investiciju. Pritom, izazovi koji se javljaju nisu zanemarljivi: od rasporeda instalacionih cevi, preko pozicije odvoda, pa sve do kompromisa između želja i realnih mogućnosti prostora. Ali ono što nas možda najviše muči jeste pitanje koje se ne vidi odmah – kako će ova kuhinja izgledati kroz deset, petnaest ili dvadeset godina? Hoće li zadržati svoju funkcionalnost? Da li će još uvek odgovarati našem stilu i potrebama?
Upravo zato je važno da pri planiranju razmišljamo dugoročno – jer dobra kuhinja ne stari, ona sazreva sa nama.
Rešenje leži u dobro isplaniranoj kuhinji. Nezavisno od prostora kojim raspolažete (i trendovima koji, naizgled, odlaze brže nego što dođu), neophodno je osetiti se sigurnim u to da je izbor koji donesete danas, onaj kojim ćete biti zadovoljni i tokom godina koje dolaze. Upravo tako je razmišljala i Maša Kinđer Petrić, entuzijastkinja za uređenje enterijera i neko čiji dom inspiriše hiljade ljudi. Iako je poznata svojim pratiocima po kreativnosti, detaljima i stilu, Maša se, kada je reč o funkcionalnosti i kvalitetu, vodila jednom vrlo jednostavnom premisom: kuhinja mora da traje.

„Ovo nije prostor koji uređujete samo za potrebe fotografisanja, već mesto u kojem provodite život – pripremate doručke, kuvate kafe za prijatelje, pravite večere za posebne datume… I zato mi je bilo važno da kuhinja bude pouzdana, da odoleva vremenu, da se lako održava i da se mogu igrati rasporedom elemenata ako poželim nešto novo. Sve to sam našla u METOD kuhinji – kvalitet, fleksibilnost i naravno, 25 godina garancije. Kada smo 2019. kupili stan na kredit (naravno) toliko smo želeli IKEA kuhinju jer smo znali da imaju izuzetno kvalitetan okov (i to rols rojs među okovima, ako mene pitate) i ogromnu mogućnost kombinovanja raznoraznih umetaka čime bismo dobili mnogo na funkcionalnosti“, kaže Maša.
Kroz sopstveno iskustvo, Maša deli i nekoliko saveta kako da osmislite kuhinju koja stari dostojanstveno – i sa stilom:
1. Birajte jednostavne, čiste linije

Neutralne boje i pročišćen dizajn su, ako mene pitate, uvek dobra ideja. Kod METOD kuhinje mi se sviđa što lako mogu da promenim samo frontove ili ručice, bez menjanja cele kuhinju. Iskreno, kada smo kupovali stan i birali kuhinju, imali smo sredstava za najobičnije bele frontove, tako da smo takve i uzeli. Sa namerom da joj jednog lepog dana promenimo frontove. Što smo i uradili prošle godine. Sada imamo kuhinju iz snova. Dok se ne probudim sa novim snom. :))
Mada, s obzirom da sam ljubitelj detalja u bojama i čestim promenama istih moj glas uvek ide ka neutralnom koloritu i svedenom dizajnu – sva sreća pa je ponuda METOD frontova takva da nema šanse da ne nađete ono što tražite.
Ali fleksibilnost METOD sistema tu ne staje. Raspored unutrašnjih elemenata može da se menja kako se menjaju i naše potrebe – dodavanje fioka, umetaka, pregrada ili dodatnih elemenata je brzo i jednostavno. Moguće je prilagoditi čak i visinu radne ploče, dodati deo za sedenje, preurediti unutrašnju organizaciju fioka, pa čak i preneti deo kuhinje u drugi prostor. U suštini, METOD vam omogućava da vaša kuhinja raste i menja se zajedno sa vama – bez velikih renoviranja.
2. Funkcionalnost na prvom mestu

Iako sam veliki esteta, s obzirom da naša kuhinja ima svega 4 kvadrata, funkcionalnost je ipak morala bila prioritet. Zahvaljujući odličnim IKEA alatima za planiranje i genijalnim rešenjima za skladištenje uspeli smo da pomirimo funkcionalnost i estetiku i uspemo da organizujemo sve potrebno za svakodnevno funkcionisanje našeg četverca.
3. Misli modularno – misli dugoročno
Mi smo vam od onih koji svakodnevno kuvaju i uživaju u tim kuhinjskim ritualima. Činjenica da, zahvaljujući modularnom pristupu METOD kuhinja, naša kuhinja može da “raste“ sa nama i prilagođava se našim aktuelnim potrebama je neprocenjiva! Dodam fioku, ubacim drugi umetak, izbacim policu – nebo je granica J
4. Uložite u ono što traje

Za mene, 25 godina garancije nije samo broj. To je osećaj sigurnosti. Osećaj da smo uložili pametno. Uostalom, ta brojka je i bila jedan od razloga zašto smo se uopšte i odlučili za IKEA kuhinju. Malo toga je danas napravljeno da traje. Pomisao da ćemo imati priliku da u njoj stvaramo uspomene narednih 25 godina me baš razneži…
5. Dodajte lični pečat

Moj moto je “detalji su ti koji čine razliku“ zato i ne iznenađuje što ih u našoj mini kuhinji ima toliko. Najrazličitije šoljice domaćih umetnika, bakina porcelanska posuda za kafu, jedan komad poznatog inostranog brenda koji mi je oduvek na wishlisti, a koji je dar osobe koju nikad nisam uživo videla, aparat za espreso (poklon nama od nas za desetogodišnjicu braka) i još ko zna koliko detalja koji pričaju neku priču i čine ovu kuhinju prostorom koji nas raduje.
Bez obzira da li ste na početku stvaranja svog doma, ili planirate adaptaciju postojećeg prostora – vredno je razmišljati o dugovečnosti. Kuhinja nije bitna samo zato što je prostorija koja nas podseća na bakine preukusne kiflice sa džemom i tatin gulaš, ili mesto za većanje kada su najbitnije odluke u pitanju, već i zbog sigurnosti koju pruža kada znate da će vas služiti – i danas, i za 25 godina.
METOD kuhinjski sistem nudi bezbroj mogućnosti prilikom uređivanja kuhinje. Kompletan asortiman kao i besplatno savetovanje prilikom izbora kuhinje dostupno je u IKEA robnoj kući kao i na IKEA sajtu.