Jedna od najpoznatijih domaćih food blogerki otkriva kako da izbelite jaja za Uskrs: „Ni jedno jedino mi nije puklo“

Foto:Shutterstock/Instagram/milinkuvar

Bela jaja su mnogima omiljena kada je reč o farbanju i ukrašavanju jaja za Uskrs, pogotovo ako birate pastelne i nežne nijanse koje se mnogo bolje primaju na čisto beloj podlozi. Ako niste uspeli da ugrabite već izbeljena jaja u radnjama, pronašli smo proces koji je lak, brz i uz koji vam neće pucati ljuska.

Jedna od najpoznatijih food blogerki, koju prati više od 80 hiljada ljudi na Instagramu, podelila je na svom blogu „Milin kuvar“ trik uz koji ćete uspeti da običnih jaja stvorite skroz bela.

Mi vam njenu izjavu prenosimo u celosti:

„Ne znam kako vi, ali ja na primer baš ne volim ona tamna supermarketska jaja. Nekako mi nemaju dušu ič. Više volim kada mi stignu domaća, pa budu prošarana, svetla, neko veće, neko manje… Pa biraš koje ti je za koju namenu. Ne mogu uvek da imam baš ta domaća pa je dobro da imam i neki back up plan za pred Uskrs ako mi se baš boji u pastelne boje pa mi zatrebaju bela jaja.

Foto:Shutterstock

Moje rešenje je izbeljivanje jaja sirćetom koje su na mom Instagramu odobrile mnoge devojke i rekle da su isprobale i da sigurno radi. Neke su se žalile da sirće omekša koricu jajeta i da zbog toga jaja više pucaju, ali meni i nekim devojkama se to nije desilo. Mislim da je to više lutrija sa samim jajima nego sa sirćetom. Stvar je jednostavna – kupite tamna jaja pošto druga ne možete ni da nađete, stavite ih da se kuvaju sa malo sirćeta i to je to. Ali, ipak ima nekoliko caka pa pročitajte recept do kraja.

Sastojci:

jaja

voda

1/2 čaše sirćeta

Foto:Shutterstock

Priprema:

Jaja stavite u šerpu i nalijte vodom kao i inače kada kuvate jaja ali dodajte i 1/2 čaše sirćeta. Kada provri smanjite jačinu i kuvajte 15-ak minuta. Tokom kuvanja ćete videti da se boja odvaja.

Nakon kuvanja, jaja će izgledati kao na slici ispod. Videćete i sami – negde će se boja potpuno skinuti a naged će ostati u tragovima. Vaše je da jaje stavite pod mlaz hladne vode i sunđerom blago ribate jaje dok ne skinete preostalu boju. To će trajati tek nekoliko poteza rukom, bez brige. Nakon toga, jaja su spremna za farbanje. I ne, jaja neće promeniti ukus od sirćeta.

View this post on Instagram

A post shared by Milin Kuvar (@milinkuvar)

Za ovako vedre boje kao na slici ispod, koristila sma obične kesice boja koje sam rastvorila u čaši vruće vode. Jaja sam bukvalno umočila na 10 sekundi i vadila. Da su ostala duže, boja bi bila još jača, pa vi izaberite sami intezitet koji želite da postignete. A o tome kako da uključite svoje klince u farbanje jaja ću vam pisati sledeće nedelje. Lenka i ja smo se super zabavljale“, zaključila je Mila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram