Domaći recept s mlekom koji štiti i oživljava sobne biljke

Dom i dizajn 29. maj 202211:02 > 11:03
Foto: Bogdan Kurylo / Alamy / Alamy / Profimedia

Umesto da prvo posegnete za i ne tako zdravim sprejevima i prahovima za zaštitu biljaka, otvorite frižider jer se unutra krije pravi mali multitasker.

Ako volite da sadite biljke i brineti se o njima, sigurno ste se barem nekoliko puta susreli s biljnim vašima, gljivicama i ostalim dosadnim štetočinama koji se često pojavljuju na lišću, laticama i stabljikama biljaka, prenose joj bolesti i nagrđuju izgled.

Osim što je mleko još uvek vrlo rado korišćena prehrambena namirnica, veoma je korisno u đubrenju i zaštiti biljaka svih vrsta – od cveća, preko začinskih biljaka do povrtnih sadnica. Naime, mleko je bogato hranjivim materijama poput kalcijuma, kalijuma, sumpora, magnezijuma, gvožđa i drugih vitamina i minerala koji podstiču rast i poboljšavaju imunitet biljaka, piše N1.

Prva stvar koju treba da zapamtite kada isprobate nešto novo sa svojim biljkama jeste – budite umereni! Iako je zalivanje biljaka mlekom korisno, previše mleka može da ima štetni učinak. Slično kao preterano đubrenje, “utapanje” vaših biljaka u mleku ili korišćenje bilo koje vrste mleka može dovesti do usporavanja rasta, uvenuća, pojave mrlja i truljenja.

Foto: Shutterstock

Za biljke se najčešće koristi kravlje mleko koje može da pomogne u borbi protiv patogenih mikroorganizama, insekata, gljivica, kao i za podsticanje rasta. Nakon tretiranja biljaka mlekom na njima se stvara tanki sloj koji ih štiti od navedenih organizama, odnosno on sprečava prodiranje organizama u biljku.

Mleko je najkorisnije za povrće koje je neretko izloženo svakojakim štetočinama, ali zapamtite da njime tretirate samo lisnate delove, nikako plodove. Osim toga, mleko se može koristiti i za zaštitu sobnih biljaka, ali izbegavajte da prskate suve biljke poput kaktusa.

Iako je i termički obrađeno mleko, kakvo nalazimo u prodavnicama, dobro za ovu svrhu, sirovo mleko pokazaće najbolje rezultate. Mleko čak možete dodati zemlji u koju sadite biljku.

Foto:Shutterstock

Priprema mleka za biljke

Mleko se za zaštitu biljaka koristi u razmeri 1:10 – jedan deo mleka, 10 delova vode. Za prskanje vam može poslužiti dobro oprana bočica sa prskalicom. Mleko je još efikasnije ako mu se doda malo sode bikarbone koja će posebno dobro zaštititi krompir od krompirove zlatice.

Dakle, treba vam:

· 1 l mleka

· 10 l vode

· 1 kašika sode bikarbone

Sve sastojke dobro promešajte dok se soda ne rastopi i sipajte u bočicu sa prskalicom. Preparat možete sipati na zemlju oko biljke ili njime prskati lišće. Nakon pola sata proverite lišće i uklonite višak mleka vlažnom krpom kako biste sprečili pojavu gljivične bolesti.

paravani
Foto:Shutterstock

Koje mleko izbegavati?

Da, neke vrste mleka nisu pogodne za vaše biljke jer su bogate šećerom. To su:

· mleko s ukusom

· zaslađeno kondenzovano mleko

· punomasno ne razređeno

Dok obrano mleko može da podstakne razvoj crne i meke truleži, mast u punomasnom nerazređenom mleku može da ošteti lišće biljke.

***

Bonus video: Najlepši akvapark na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram