Četiri jeftine ideje koje vazduh održavaju svežim tokom zime

Dom i dizajn 10. jan 202208:38 > 09:15
ovlaživač vazduha
Kako da sprečite vazduh da bude suv tokom zime, Foto: Tetiana Vitsenko / Alamy / Alamy / Profimedia

U otklanjanju posledica suvog vazduha u domu pomažu zdrave metode na kojima će vam biti zahvalan vaš imuno sistem.

Činija s vodom na radijatoru

U keramičku činiju na radijatoru nalijte vodu i nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i mente. Isparavanje vode podići će vlažnost vazduha dok će eterična ulja, koja osim prijatnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno delovati na disajne puteve, ali i na otklanjanje umora.

Provetravanje prostorija

Osnovno pravilo prilikom zračenja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u zraku je vreme držanja prozora otvorenim zavisno o vanjskoj temperaturi.

Tačnije, što je napolju hladnije, manje otvarajte prozore jer čisti zrak koji ulazi u prostoriju trenutno postaje suv i crpi postojeću vlažnost u vazduhu. Rešenje je provetravanje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

Veš osušen pored radijatora

Umesto da mokar veš sušite u skrivenim prostorijama, pre ga iskoristite kao prirodni ovlaživač vazduha. Stalak za sušenje veša stavite što bliže uz radijatore, voda iz veša isparavaće i ujedno održavati vlagu u vazduhu pogodnom.

Iskuvavanje vode s korom citrusa

U obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru narandže ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Pare prilikom isparavanja podići će vlažnost vazduha, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje, prenosi Azra.ba.

Ovlaživač vazduha

Više nisu skupi i ima ih različitih vrsta. U njega stavite eterično ulje i cela kuća može da vam miriši na borove iglice ili ulje čajevca, te vam ujedno tako i pomaže da odmorite mozak.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram