Ako uskoro planirate da krečite vaš dom, isprobajte Sahara zid

Foto:Shutterstock

Ako uskoro planirate da krečite vaš dom, savršen način da unesete malo svežine u prostor je sahara zid. Ova tehnika krečenja, koja izgleda luksuzno i šarmantno, ima moć da transformiše izgled vašeg stana ili kuće.

Sahara zid je takođe veoma moderan detalj i jedan od poslednjih trendova za uređenje doma, koji će još dugo biti aktuelan. Ukoliko želite da ovu „pustinjsku“ tehniku isprobate u svom domu, to možete učiniti na više načina.

Može da bude istaknut samo jedan Sahara zid, ili da tehniku primenite u čitavoj prostoriji. Plafon okrečen na ovaj način takođe će dati poseban „šmek“ prostoru. Takođe, Sahara zid može biti u različitim bojama – nije obavezna samo boja peska. Sve nijanse su dopuštene i možete se igrati sa različitim tonovima.

U svakom slučaju, uz Sahara zid nijedna soba neće izgledati dosadno, ša je vreme da saznate nešto više o ovoj tehnici dekorisanja stana ili kuće.

Dekorativna tehnika Sahara

Sahara zid, kao što mu i ime kaže, podseća na neki prizor iz pustinje. Vaši zidovi će izgledati baš poput pustinjskih dina, slojevito i razigrano. Kao što se svetlost prelama po dinama u nepreglednoj pustinji, takvu igru zraka možete dobiti i unutar vašeg stana ili kuće.

Takođe se može odabrati izgled reljefnih šara Sahara zida koje želite. One se mogu dobiti kružnim pokretima, tako da zid podseća na uzburkano more. Ovakve šare su svakako dinamičnije i efektnije, pa su idealne za ljubitelje upečatljivih detalja kad je reč o dizajnu enterijera.

Takođe, za one koji žele nešto klasičniji izgled, sahara zid se može kreirati sa vertikalnim šarama. U ovoj varijanti, zidovi će izgledati smirenije i elegantnije, ali neće biti monotoni i dosadni.

Sahara zid ima još jednu veliku prednost – potpuno ga možete prilagoditi vašem ukusu pomoću boja. Dolazi u raznim nijansama i zaista možete pustiti mašti na volju. Naravno, bež i beli tonovi su najčešći izbor, kao i šare u srebrnikastim prelivima.

Međutim, za Sahara zid se mogu izabrati i neke jarke boje, ali i pastelni tonovi – sve zavisi šta želite da postignete. Za dečije sobe su zgodan izbor veseli tonovi, koji će u vidu Sahara zida još više doći do izražaja. Za dnevni boravak, ili spavaću sobu, ipak mnogi radije biraju mirnije boje, uz koje će lako uklopiti ostatak nameštaja.

U svakom slučaju, dekorativna tehnika Sahara zid daje vam mnogo prostora za igru i prilagođavanje vašem ukusu, željama i potrebama vašeg doma.

Foto:Shutterstock

Sahara farba za zid

Ako želite da Sahara zid postane deo vašeg enterijera, morate potražiti farbe na bazi vodene disperzije akrilnog veziva. Takođe, ove farbe često sadrže i punila, specijalne aditive i efektne pigmente.

Boje koje se koriste za Sahara zid najčešće nisu štetne za životnu okolinu, a cene su dosta pristupačne. Ipak, ove farbe su pri krečenju završnica, tako da će vam za kreiranje Sahara zida trebati i farba koja će biti podloga za pustinjski efekat.

Na tržištu postoji bogat izbor boji i nijansi za toniranje za vaše zidove. Možda je dobro konsultovati se sa profesionalnim molerom u vezi tipa farbe koja će biti najbolji izbor za vaše prostorije, ukoliko nemate previše iskustva s krečenjem.

Foto:Shutterstock

Sahara zid u dnevnom boravku

Dnevni boravak je srce svake kuće ili stana, mesto na kojem provodimo najviše vremena i na kojem se rado okupljamo. Sahara zid je način da dnevni boravak učinimo još toplijim mestom u kojem će nam biti prijatno.

Takođe, Sahara zid je uvek u trendu i odličan je način da vaš dnevni boravak izgleda modernije i savremenije. Sahara zid takođe unosi novu energiju i dodatno će istaći nameštaj i sav ostali dekor u dnevnom boravku. Neosporno je i da izgleda skupo, iako sama tehnika krečenja neće previše osiromašiti vaš budžet.

Beli Sahara zid

Beli zidovi su proveren i siguran izbor, uz koji nećemo previše brinuti o uklapanju nameštaja i ostalih elemenata dnevnog boravka. Bele nijanse vizuelno proširuju prostor, deluju umirujuće, a takođe doprinose tome da soba izgleda čistije.

A savršen način da ulepšate bele zidove i učinite ih atraktivnijim jeste Sahara zid. Kako je podloga bela, šare mogu biti srebrnkaste ili sivkaste kako bi najbolje upotpunile svetle zidove. Dobija se glamurozni efekat odjaja zidova i prelamanja svetlosti.

Sahara zid daće beloj boji novu dimenziju i teksturu koja će potpuno transformisati vaš dnevni boravak. Privlačiće poglede, a opet neće biti ništa previše napadno. Za ljubitelje elegancije, beli Sahara zid je savršen izbor.

Sahara zid braon

Braon Sahara zid doneće pravi izgled pustinje u vaš dom – na najbolji mogući način. Braon tonovi su smeli, moderni i upečatljivi.

Ova boja je idealna za ovu tehniku, jer ćete na braon Sahara zidu dobiti verodostojan efekat pustinjskih dina. To će doneti malo egzotike u vaš dom, kao i mirise dalekih krajeva i sećanja na najlepša putovanja.

Braon Sahara zid je takođe odličan izbor ako želite da istaknete samo jedan zid prostorije, koji ćete zatim upotpuniti prikladnim dekorom za prizor kao iz magazina.

Zlatni Sahara zid

Sahara zid sa zlatnim šarama je čista ekstravagancija i glamur. Ovaj hrabri potez pri uređenju doma može zaista da se isplati – jer ćete dobiti upečatljive zidove koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Zlatni reljefi daće vašem domu holivudski sjaj i osećaj pravog luksuza. Zlatni Sahara zid može imati različite podloge, a najčešće se biraju oker, bež i braon tonovi preko kojih se rade svetlucave šare.
Svakako, treba pripaziti jer je zlatni Sahara zid dosta efektan, pa možda nije zahvalno sve zidove okrečiti ovom tehnikom. Ali je zato odličan način da istaknete samo jedan zid u stanu ili kući.

Ukoliko imate namešaj u bež ili braon tonovima, uz zlatni Sahara zid još više će doći do izražaja – ali naravno, postoji još dosta boja i stilova uz koje se može uklopiti.

Foto:Shutterstock

Sahara zid bez boja

Ako želite samo reljefne zidove, bez boja, odnosno bele, Sahara zid je takođe interesantna opcija. Svakako, kako bi se ova tehnika primenila na zidovima, neophodno je da se zidovi premažu podlogom, koja može biti bezbojna.

Onda će samo šare Sahara zida, kružne ili vertikalne, doći do izražaja. Međutim, mnogi stručnjaci će ipak preporučiti nekakvo toniranje kada je reč o Sahara zidu, kako bi zidovi izgledali punije, živahnije i jednostavno lepše.

Tehnike krečenja Sahara

Kako biste dobili Sahara zid besprekornog izgleda, važno je da ispratite određene korake u krečenju koji dovode do savršenog završnog e

Jako je bitno da površina zida bude suva i čista. Na zidovima nikako ne sme biti prašine, masti, vodorastvornih soli ili bilo kakvih sličnih nečistoća.

Da bi Sahara zid zasijao u punom sjaju, obavezno se mora odstraniti stara boja boja nije dobro vezana. Savetuje se i upotreba mase za gletovanje kako bi se izravnale sve nepravilnosti na zidu.

Kada se obave svi ti koraci pripreme za Sahara zid, prvo se nanosi prajmer boja u tonu koji je najsličniji boji koju ste izabrali za Sahara zid. Prajmer boja se mora razblažiti sa vodom, a preporučuje se da dodate 10 odsto vode i dobro promešajte.

Nakon toga, morate čekati četiri do šest sati da zid bude dobro osušen. Konačno, vreme je za nanošenje farbe koja će vam kreirati efekat Sahara zid.

Pri nanošenju Sahara zida, važno je da vodite računa da svi pokreti četkice budu u istom pravcu. Vlažnu farbu je dobro premazati i suvom četkom – na taj način možete da ispravite greške koje ste načinili.

Međutim, ukoliko nemate previše iskustva s krečenjem, bolje je ga angažujete molere.

Uz minimalni trošak i posao, u vašem domu će zasijati luksuzan i neobičan Sahara zid.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram