Zašto deca u Srbiji pale ikone i kunu se u ukizam „do smrti“

Foto: TikTok

Kad god se u javnosti pojavi priča o nekom suludom TikTok izazovu, trendu koji bi roditelje trebalo da navede na razmišljanje, komentari mama i tata se mahom svode na - decu treba tući. Ona zaslužuju batine jer vi nemate pojma šta rade i kome se klanjaju?

Kad dete ispod objave o TikTokerki napiše „bukvalno bih se ubila za tebe“ ili kad se pod ćebetom klanja i moli svojoj boginji, pali sveće, ali i ikone i predstavlja kao „vanzemuljac“, ko je kriv? Dete? TikTokerka? Škola? Televizija? Rijaliti?

Hajde da krenemo od početka.

Ima ta jedna TikTokerka koja se zove Una Kablar, pseudonim joj je „Uki Q“. Ona je 2000. godište, a na TikToku je prati milion fanova i oni su izmislili nešto što nazivaju novom verom – ukizmom. Veruju u Uki Q, na svojim profilima snimaju kako joj se mole, stavljaju sveće oko njene slike, prekrivaju se ćebadima i peškirima, pale ikone. Ti fanovi su mahom deca od sedam do 13 godina.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by °???? ?? ????ℕ° (@uki_q)

Sadržaj koji Una postavlja na TikTok je kako je i sama rekla u jednom intervjuu „kao kineski butik“.

„Možeš da staviš sve što ti padne na pamet. U neku ruku koliko god da je prozivali to je jako kreativna aplikacija. Ljudi se prikazuju onakvi kakvi jesu, ako to žele naravno. Toliko ima isfoliranih ljudi. Na TikToku vidiš osobu kakva jeste i sadržaj može da se crpi iz svega. Nikad nemam unapred isplanirano, samo upalim onu kameru i krenem“, objasnila je ona za IDJTV.  Njeni videi variraju od onih u kojim menja frizuru, preko onih u kojima navodno peva, pleše, pozira.

Onda je vremenom nastao pojam „ukizam“, a njeni maloletni pratioci – vanzemuljci su počeli da joj se „klanjanju“ i posmatraju je kao boginju. Una je objasnila kako je to počelo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by °???? ?? ????ℕ° (@uki_q)

„Za mene misle da sam u sekti. Izbio je skandal zato što sam ja otišla da se slikam na groblju, pa je nastala fama kao da sam se ja valjala i skakala po tuđim grobovima. Nama je u suštini bila potreba samo kamena pozadina i bili smo u blizini i rekli smo ‘ajde’. Zadržali smo se celih pet minuta, ali tu je ispao haos“, rekla je.

 

*

*

Društvo u kom živimo nije donelo nikakav presedan. Svaki period u istoriji je imao svoje poremećene sisteme vrednosti. To kako ćemo sa njima izaći na kraj dosta zavisi od nas samih. Problem nije u Uni. Nije ni u deci.

„Često roditelji danas kažu da im decu vaspitavaju internet, jutjuberi i influenseri – i ovde se radi o disfunkcionalnoj porodici, decu moraju vaspitavati roditelji“, rekla je za naš portal Ana Mirković psihološkinja i direktorka Instituta za digitalne komunikacije.

Ona navodi i da u normalnim porodicama roditelji primete da postoje neobičnosti u ponašanju deteta.

„Pokušavaju standardnim vaspitnim merama da otkriju uzroke, utiču na prag tolerancije, smanje intenzitet reakcije. Razgovaraju sa detetom, nagrađuju ponašanje koje žele da se zadrži. Ukoliko ne umeju sami – traže pomoć psihologa. Dete u procesu terapije uči socijalno poželjne modele ponašanja“, zaključuje ona.

Gde su vam deca, šta rade? Kad ste ih poslednji put pitali kako su, ko im se sviđa, jeste li dovoljno hrabri da zavirite u njihov svet i da se pozabavite problemom? Ne uz batine naravno, one su samo odraz vaše bespomoćnosti.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram