Zamke u koje upadaju mladi roditelji i kako da ih izbegnete

Mladi roditelji često upadaju u ove zamke, Foto: Ivan Kmit / Alamy / Alamy / Profimedia

Mladi roditelji često upadaju u zamku kada je spavanje njihovih beba u pitanju.

Evo šta iskusni roditelji kažu da nikada ne treba da radite jer to može samo pogoršati stvari.

Spavaju lošije

Beba ostaje budna duže

Dosta roditelja živi u ubeđenju da će njihove bebe bolje i duže ujutru spavati ukoliko ih uveče drže budnim do kasno. To je prva zamka! Premorene bebe spavaju lošije! Prekasni odlazak u krevet dovodi decu u “hiperaktivni mod” i mnogo teže se mogu opustiti i zaspati, pa će se i noću češće buditi.

Kod novorođenčadi još i nema puno pravila, ali kad beba napuni tri ili četiri meseca, pravo vreme za odlazak na spavanje je 19 ili 20 časova. Čim prekrši rutinu, nastaju problemi.

Često spavanje u pokretu

Ako beba često zaspi u kolicima, olakšava vam obavljanje obaveza napolju, ali bebe koje se nauče da spavaju u pokretu, teško se mogu uspavati u krevecu, što za dalje stvara probleme.

Ako “ulove” pola sata sna u kolicima, znači da im spavanje nije dosledno, a bebe vole rutinu i doslednost. Za bebu je važno da zna kada je vreme da se priprema za spavanje i koje rutine slede.

U snu znaju da plaču

Podizanje bebe čim zaplače

Prirodna je reakcija da kada čujete bebin plač poželite da je odmah podignete i utešite. Međutim, nekad to može biti i kontraproduktivno.

Bebe u snu znaju da plaču i da „pričaju“ dok sanjaju šta su proživele tog dana. Nije svaki zvuk koji dete proizvede u snu poziv u pomoć. Ako mislite da se dete može samo umiriti i zaspati, nemojte odmah dotrčati i podizati ga. Dajte mu malo vremena da pokuša da se smiri samo.

Ciklusi buđenja

Ljuljuškanje dok ne zaspi

Teško je izbeći ovu zamku jer kad beba dođe, uz hranjenje i presvlačenje, ljuškanje u naručju je skoro sve što radite.

Novorođenče jede svaka dva do tri sata, a njihovi ciklusi buđenja iz sna su još haotični i često zadremaju na kraju obroka. Dok se beba još privikava na život izvan materice, ljuljuškanje i hranjenje kako bi zaspala je u redu, ali oko četvrtog meseca počinje da se gradi rutina spavanje.

U tom trenutku hranjenje i ljuljanje mogu postati problem, ako je to jedini način da vaša beba zaspi. Pošto se budi dva do šest puna po noći, svaki put kada se promeškolji, moraćete da je ljuljate, piše Hayat.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram