Zagledajte se u detetov crtež i prepoznajte važne skrivene poruke – isprekidane linije otkrivaju problem

crtež
Foto: Ian Nolan / ImageSource / Profimedia

Dobro pogledajte i uporedite crteže, u njima leži dosta odgovora.

Da li se u crtežima mogu videti problemi koji muče dete? Kako ih uopšte posmatrati? Psihološkinja Julija Pas otkriva na koje signale treba da obratite pažnju.

„Da li je dete doživelo traumu ili gubitak – razvod roditelja, smrt rođaka? Na crtežu može da istakne člana porodice od kojeg se razdvojilo. Sećam se slike devojčice koja je nacrtala sebe, svog tatu i sestru u formi skice, ali ceo centar slike je zauzela neverovatno lepa žena – ispostavilo se da joj je majka umrla pre šest meseci, a sve njene misli su bile o tome. U ovom slučaju, naravno, potrebna je pomoć psihologa u radu sa traumom“, navodi ona.

Dešava se da su roditelji na ivici razvoda, a dete sve oseća. Ili su već razvedeni. I tada su na slici oba roditelja, ali po crtežu mališana možete da pretpostavite da mu je teško – na njemu izgledaju drugačije nego u vreme zajedništva.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Da li je tata osnovao drugu porodicu? Detetu je možda teško da prihvati, shvati i oprosti ovo: i tako se na slici tata pretvara u zloslutnu figuru. Takođe, jedan od roditelja može promeniti svoj izgled ako je dete trenutno u svađi sa njim ili je zbog nečega jako uvređeno.

Kako se razvijaju odnosi članova porodice lako je razumeti zbog toga u kojoj su meri ljudi na slici povezani ili nisu povezani zajedničkim aktivnostima. Ako je neko zauzet nečim drugim (majka i deca na slici šetaju šumom, a otac se igra na kompjuteru), ima smisla razmisliti o tome.

Ako dete nacrta sebe negde ispod stola, onda možete razmišljati o tome od čega se štiti, od čega želi da se sakrije, zašto traži utočište? Ili je možda kažnjeno, oseća se krivim, doživljava autoagresiju?

Dešava se i da se poteškoće u psihološkom stanju deteta ne otkrivaju prisustvom crteža, već njegovim odsustvom. Od deteta se traži da nacrta nešto, ali list je i dalje prazan. Ako ovo nije situacioni momenat, dete nije uvređeno ili je prosto neraspoloženo za crtanje, ako je to za njega uobičajena priča, psiholog će utvrditi u čemu bi moglo biti poteškoća. Možda anksioznost iz nekog razloga prevazilazi njegovu želju da nacrta sliku, čak i više – onemogućava ga.

Ammentorp Photography / Alamy / Alamy / Profimedi

Možda dete ima lošu komunikaciju sa jednim od roditelja i ne želi da uradi ono što se od njega traži. Postoji slična situacija: tražite da nacrta osobu, a dete nacrta nešto nerazumljivo – kvadrat, zaobljenu liniju, munju. Ovo može biti ili jednostavno nedostatak kontakta: „Neću da nacrtam ništa za tebe jer ne želim“, ili traumatično iskustvo, osećaj odbačenosti.

Prekinute linije

Ima li mnogo isprekidanih oštrih linija na crtežu? Pitanje je gde su i kome upućene. Ali u svakom slučaju govore o anksioznosti ili agresiji. Ako su linije tamne, mogu reći o depresivnom raspoloženju deteta, prenosi Yumama.

Ukoliko smatrate da je crtež vašeg deteta neobičan ili primetite promene u ponašanju, važno je da ne donosite sami zaključke, već da se konsultujete sa psihologom.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram