Video Gabora Matea koji je izazvao burne reakcije – kako da decu naučite da primaju životne udarce

Foto: Shutterstock; : Antonio Ahel/ATAImages

Na našem roditeljskom putu, često se pitamo da li činimo dovoljno da svoju decu pripremimo za surovu stvarnost sveta u kojem živimo.

Dr Gabor Mate kaže da ne treba da brinemo o ovome. Jedan segment njegovog izlaganja o tome šta treba da uradimo kad nam deca pate, izazvao je burne reakcije.

„Ne moramo da namećemo stres deci, verujte mi iskusiće ga, to je sve što život i jeste. Ne moramo da dodajemo stres u njihov život kažnjavanjem. Imaće razočaranja, drugari neće hteti da se igraju sa njima jednog dana, umreće im mačka, možda će slomiti nogu, izgubiće omiljenu stvar, mama i tata mogu da se razbole, njihov najbolji prijatelj će se odseliti u drugi grad…Sve to je neizbežan stres u životu, ne moramo mi da im ga namećemo, ono što treba da uradimo je da im pomognemo da se nose sa stresom koji se prirodno povećava, to nije maženje…Kad dete pati jer mu se najbolji prijatelj odselio, zagrlite ga i recite mu – to je zaista tužno, zbog toga si tužan zar ne? Ne kupujte mu igračke da bi se osetilo bolje, pustite ga da ima svoju tugu, ali mu budite podrška. Roditelji koji maze svoju decu, pokušavaju da ih zaštite, podmićuju ih, oni im ne pomažu. Ali deci ne pomažu ni roditelji koji kažnjavaju decu ili oni koji ih primoravaju da potisnu prirodne emocije“, rekao je Gabor Mate koji je nedavno gostovao u Beogradu na poziv Fondacije Novak Đoković, gde je pred našom publikom održao predavanje o roditeljstvu.

Reakcije na ovaj snimak su zaista bile potpuno različite. „On dozvoljava sopstvenoj traumi da govori umesto da bude racionalan“, „Ne treba da im dodajete stres u život osim ako to nije zbog oduzimanja ekrana, zar ne“, „Treba napomenuti da on ne kaže da ne bi trebalo da bude posledica, ali su one drugačije od kazni“, „Ne hvala. Deca će jako brzo morati da se suoče sa stresom. Ako roditelj može da ublaži bol, on to treba da uradi. Deca koja moraju prebrzo da odrastu će imati problema u životu. Zameriće se onima koji im nisu dozvolili da budu deca“, „To je moj način roditeljstva i moje dete ima odličnu samosvest. Nema potrebe da se kažnjava. Razumevanje i empatija zapravo rade“, neki su od komentara.

Ovaj deo izlaganja dr Gabora Matea možete videti od 41:43.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram