Trik kojim Jelena Đoković rešava svađu između svoje dece

jelena đoković
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„U kući se strogo poštuju pravila.“

Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije Novak Đoković, u okviru vebinara za roditelje govorila je o tome kako kao majka vodi računa o odnosu svoje dece.

U razgovoru sa Smiljanom Grujić, psihološkinjom i psihoterapeutkinjom, Jelena je istakla da se, u situacijama kada se deca prepiru oko nečega, svađaju oko igračke, treba spustiti na njihov njihov. I objasnila kako ona to radi.

„Treba kazati, recimo, vidim da ste se igrali one igre i sestra smatra da je sad na nju red za igračku, a brat kaže da je na njega red. Stavite se u njihove cipelice, deca treba da vide da ste došli kao neutralna osoba. Oni će naravno negirati sve, ali onda opet insistirajte da se ne zovu pogrdnim imenima, da ne kažu jednom drugom – ti si lažov lažov, grubijan… Dakle, treba da postoje jasna pravila u kući. Kod mene je uvek u kući dogovor. U situacijama kad se prepiru kažem – hajmo sad tajm-aut, da svako kaže šta želi. Ćerka, pošto je mlađa, često neće da kaže. Onda dam Stefanu da kaže šta on želi, pa onda opet insistiram da i Tara kaže svoje da bismo došli do rešenja, u suprotnom ćemo sve po Stefanovom… Tako je podstičem da i ona kaže šta želi. I ubrzo oni zaborave oko čega su se svađali. U svemu je važno ne zauzimati stranu, već posredovati, pomoći deci da reše problem“, kazala je Jelena.

Kao svojevrsni vodič, koji i sama jako voli, Jelena je pročitala jednu jednu priču za koju veruje da je važna i jako poučna i da može da bude sjajna pomoć u odgajanju dece.

Priča pod nazivom „Dijamant“ kaže da je na kraju jednog sela čovek dotrčao do isposnika tražeći mu dijamant. Naime, on je sanjao gospoda koji mu je poručio da potraži sveca koji će ga učiniti bogatim.
Isposnik mu je dao veliki dijamant, na zaprepašćenje čoveka što mu ga tako olako daje.
Sutradan je čovek ponovo došao do isposnika. Pitao se, naime, koliko li je bogat isposnik kad mu je olako dao dijamant. Zato mu ga je vratio u zamenu za bogatstvo koje ga čini tako darežljivim. Tako je čovek postao mudračev učenik.

„Ova priča mi je važna jer smatram da uvek treba da imamo u vidu šta je nama kao roditeljima bitno, kad nam se deca svađaju, kad smo u ulozi nekog ko ima moć, kad ulazimo u sobu dok se deca otimaju oko nečega. Zahvaljujući iskustvu, mi već znamo ko je kriv, ko je slabiji, ko prepredeniji, ali ova priča mene vodi u pravcu da pogledam šta nam je bitno – dragi kamen ili mudrost. Ako ćemo decu voditi ka materijalnom, navodićemo ih ka tom dijamantu. Ali najbolje je da se izmestimo i da izaberemo mudrost. Da im u tim situacijama budemo posrednici, da ih podstaknemo da se ne otimaju, da ne dokazuju ko je kriv, a ko u pravu, već da im pomognemo da sami koračaju tako što ćemo ih u svim prilikama učiti da se izraze na pravi način i da uvek budu darežljivi, kao i taj isposnik kom nije bitno koliki je dijamant, već vrednosti poput empatije i darežljivosti.“

Smiljana Grujić se nadovezala rečima da svaki roditelj ima svoja uverenja koja unosi u odnose sa svojom decom.

„Svaki roditelj želi da se deca dobro slažu, ali od svađe je gora ravnodušnost i zato je važno da iz te priče ponesemo ideju koliko je bitno da roditelj bude posrednik. A to je teško jer roditelji nisu ni svesni da se često stave uz slabije dete, mlađe, osetljivije… Dakle, ne treba etiktirati, već samo posredovati. Najopasnija pitanja u sukobu su ko je u pravu i ko je prvi počeo. A to roditelji često žele da odrede, mada ne bi trebalo.“

Jelena se nadovezala porukom da je toliko situacija u kojima možemo da izaberemo.

„Možemo da izaberemo na šta ćemo se fokusirati – na dijamant ili vrline kao isposnik. Recimo, kad se deca svađaju oko igračke, treba da ih podučimo da mogu da dele, da čekaju na svoj red. Mi decu treba da naučimo kako da izraze svoje emocije, a da ne napadaju nekog drugog“, zaključila je Jelena.

Ona je tako sumirala srž ovog vebinara – da je ljubav između braće i sestara jedinstvena i snažna, ali i da je uloga roditelja u izgradnji tog odnosa od velikog značaja.

BONUS VIDEO: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram