Stvari iz kuće koje deca vole više od skupih igračaka

Deca
Foto: Sergiy Tryapitsyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Umesto telefona i tableta, stručnjaci se slažu da je za razvoj mališana znatno bolje i važnije da se jednostavno – igraju igračkama. U svemu tome dobra vest je što su deci često mnogo zanimljiviji predmeti iz kuće, a ne skupe igračke iz radnji. Pritom, uz njih će dete učiti i razvijati veštine i inteligenciju.

Kartonske kutije

Razvojne veštine: motoričke sposobnosti, mašta, prostorna svest i rešavanje problema

Kutije mogu da budu sjajne igračke jer su lako dostupne i nema ograničenja u tome šta možete da radite ili pravite od njih. Deca svih uzrasta mogu da ih koriste da grade kule, autiće, stavljaju stvari u njih. Čak i oni sami mogu da se smeste unutra ako su dovoljno velike.

Tube od toalet papira

Razvojne veštine: kreativno mišljenje, motoričke sposobnosti, apstraktno mišljenje i praćenje pravca

Evo zabavnog načina da reciklirate kartonske tube od toalet papira – zalepite dve kartonske rolne jednu za drugu da biste napravili dvogled ili napravite jedan dugačak monokul i igrajte se špijuniranja sa detetom.

Osmišljavanje „teleskopa“ uz zanimljivu maštovitu priču, poput one o piratima na brodu, pomoći će detetu da razvija maštu. Podstičite ih da opišu ono što „vide“ jer to im omogućava da vežbaju i da prate uputstva.

igračke
Foto: Art Directors & TRIP / Alamy / Profimedia

Plastične čaše

Razvojne veštine: koordinacija oko-ruka i fina i krupna motorika

Da bi dete razvijalo motoričke veštine, dobra ideja je da mu predložite da ubacuje lopticu u šolju ili posudu. Plastične čaše su takođe odlične za kreativnu igru — deca mogu da ih slažu, udaraju o površinu ili istražuju kako zvuk putuje. Možete da dve čaše izbušite na dnu i povežete dužim kanapom. Onda možete da u jednu čašu kažete nešto na smenu, pa da vidite kako će dete reagovati na ton koji se začuje.

Korpe za veš

Razvojne veštine: razvoj grube motorike, kreativno razmišljanje i prostorna svest

Čak će se i odrasli odlično zabaviti igrajući se s decom korpama za veš jer one lako mogu da postanu čamac ili automobil. Ove kadice za veš su izdržljivije od kartonskih kutija, što će detetu omogućiti da gura i vuče korpu i ujedno vežba grubu motoriku.

Lonci i poklopci

Razvojne veštine: senzorna svest, razvoj sluha, koordinacija ruku i očiju i fina motorika

Udaranje u lonac ili tiganj možda neće vama biti mnogo zabavno, ali detetu će značiti jer će tako raditi na svom slušnom razvoju. Pustite mašti na volju i dajte im špatule ili varjače da posluže kao udaraljke u bubanj, a manji lakši lonac lako može da postane zanimljiv šešir ili šlem, piše BrightSide.

igračke
Foto: Sara Monika / ImageSource / Profimedia

Kutije za jaja

Razvojne veštine: fine motoričke veštine, povezivanje, prostorna svest i kreativno razmišljanje

Zamolite dete da određene predmete razvrsta u kartonsku kutiju za jaja po boji. Ako biste da podstaknete njihove umetničke veštine, kutija za jaja može da posluži i kao platno za boje.

Peškiri i čaršavi

Razvojne veštine: kreativna i senzorna igra, gruba motorika

Možete da od njih zajedno pravite tvrđavu, šator, pa čak i padobran. Takođe, skrivanje predmeta unutar čaršava podstaći će mališane da, dok ih traže, uče o prepoznavanju i postojanosti predmeta.

Ogledala

Razvojne veštine: svest o telu, prepoznavanje lica i kritičko mišljenje

Reakcija bebe kada vidi sopstveni odraz u ogledalu uvek ulepša dan. Deca uglavnom postaju svesna svog odraza sa oko 18 meseci. Igra u ogledalu može im pomoći da bolje razumeju svoje telo i svoj identitet. Samo vodite računa da nadgledate svoje dete kako slučajno ne bi razbilo ogledalo, a možete i da koristite igračku ogledalo, tj. plastičnu verziju kao sigurniju opciju.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram