Šta treba da znate o pregledu za upis prvaka za školu

pregled za upis u školu
Foto: Adie Bush / ImageSource / Profimedia

U ovo doba godine obično se razmišlja o pripremama budućih prvačića za polazak u školu. Prvi septembar jeste daleko, ali veliki sistematski pregled treba da se završi na vreme, do upisa u željenu školu, i zato se sa tim obično i kreće sada. Šta sve obuhvata i kako izgleda procedura, za Zadovoljnu govori pedijatrica Brana Racić.

Krajem februara po domovima zdravlja u Srbiji su počeli sistematski pregledi za decu koja na jesen kreću u školu. Ipak, po nepisanom pravilu, dinamika nije svugde ista.

„Nisu sve opštine podjednako naseljene i nemaju isti broj dece, a i u zavisnosti od samih domova zdravlja i broja kartona koje imaju, zavisi i kada se kreće sa pripremama. U velikom procentu to je do sada sve kretalo u februaru jer se uvek čekalo da prođe epidemija gripa, koja obično bude u januaru“, priča doktorka.
I korona, srećom, polako jenjava, pa se očekuje da sve ide redovnim tokom.

Doktorka Racić objašnjava koji pregledi su za buduće prvačiće neophodni i kojim redom se rade. Ukratko, neophodno je da roditelji dete odvedu kod pet lekara, pa kod pedijatra, a tu su i neophodne vakcine. Kad se sve obavi u domu zdravlja, obično za par dana, na kraju se ide kod školskog psihologa.

„Prvo treba da se obave pregledi kod oftalmologa, fizijatra, otorinolaringologa, logopeda ili defektologa, i stomatologa. Nakon pregleda kod tih lekara dete sa svim tim izveštajima vodite kod pedijatra. Kod njega se nosi i krvna slika sa leukocitranom formulom i nalaz urina – ako dete to nije radilo u prethodnih šest meseci“, kaže doktorka..

Napominje da pregledi kod lekara pre odlaska pedijatru ne moraju da budu navedenim redom, već kako bude išlo zakazivanje u domu zdravlja.

Ona navodi i da neke od tih službi rade subotom, dok neke odvoje radnim danima vreme samo za buduće prvake.

Osim pregleda kod lekara i pedijatra, budućem školarcu sleduje i vakcinacija.

„Prima se MMR vakcina, vakcina proitv difterije i tetanusa i vakcina protiv dečje paralize.“

Kada se sve ovo obavi, kaže doktorka, dobija se potvrda da je dete sposobno za školu. A kada roditelji odaberu školu, pozivaju se na psihološko testiranje, čiji termin zavisi od škole do škole.

Takođe, u ovo doba virusa, moguće je odložiti vakcinaciju, a ipak podneti zahtev za željenu školu ukoliko je dete, recimo, prehlađeno, pa ne može da primi predviđene vakcine onda kad je planirano.

„Ako se dete razboli ili ima neku hiruršku intervenciju, pa ne može da se vakciniše u datom trenutku, a roditeljii žure da zauzmu mesto u željenoj školi – može da se napiše da je vakcinacija u toku, da se odnese potvrda, pa da dete, kad ozdravi, vakcine i primi“, kaže doktorka Brana Racić.

Oni roditelji koji žele da sve ove pripreme obave u privatnim zdravstvenim centrima, to mogu da urade obično u jednom danu, otprlike za nekoliko sati. U tom slučaju, ako nemaju privatno zdravstveno osiguranje, treba da izdvoje određenu svotu.

Postoji mogućnost da će se cenovnici menjati, ali okvirne cene za sada su – pregledi kod predodređenih lekara specijalista uz odlazak pedijatru i krvnu sliku i urin košta od 8.000 do 10.000 dinara. Neophodne vakcine kod privatnika koštaju otprilike još toliko.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram