Situacije u kojima roditelj mora dozvoliti detetu da pogreši

Dete, devojčica
Foto: Shutterstock

Ako nisi doživeo neuspeh, nikada nećeš uspeti – rečenica je toliko istinita, ali većina nas ipak strepi od neuspeha bez obzira na to što nam on na kraju može doneti dobro. Dakle, sami sebi moramo dozvoliti neuspeh i greške, ali isto tako i svojoj deci. U sledeće 4 situacije roditelj treba da dozvoli detetu da pogreši jer će ono tako učiti o životu i bolje će se u njemu snalaziti, piše portal Zadovoljna.hr.

1. Krivi prijatelji

Gotovo svako dete ima prijatelja za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo previše da se mešaju u detetov izbor.

Deca, pogotovo u srednjoj školi, „isprobavaju“ prijatelje baš kao što isprobavaju razne specifičnosti u potrazi za vlastitim identitetom. Na taj način uče ne samo o prijateljstvima, nego i o različitim specifičnostima i profilima ljudi.

Dete, devojčica
Foto: Shutterstock

2. Sportska i druga takmičenja

Takmičenja u kojima učestvuju njihova deca mama i tata bi trebalo da doživljavaju kao da su deci baka i deka, a ne roditelji, savetuju stručnjaci. Šta to znači?

Baka i deka obično samo žele videti unuka kako nastupa i učestvuje, dok su roditelji uključeni i u detetov uspeh na takmičenju. Očekuju li od deteta konstantno izvrsne rezultate, to će stvarati prevelik pritisak na njega i opterećivaće ga pa će izostati zabava i iskustvo učenja.

3. Kućni poslovi

Dete nekad mora učiti iz sopstvenog iskustva i iz sopstvenih grešaka. Na primer, ako nije pravilno napunilo mašinu za pranje sudova, one sudove koji se nisu dobro oprali moraju oprati na ruke. Ako dete nije pokupilo svoj prljav veš i stavilo na odgovarajuće mesto, nego je u školu otišlo u prljavoj majici, vrlo će verojatno drugi put postupiti ispravno.

Dete, devojčica, sudovi, kućni poslovi
Foto: Shutterstock

4. Domaći zadatak

Ocene i učenje su važni i roditelj mora detetu jasno da objasni šta se od njega očekuje, te ga podsticati na pravovremeno pisanje domaćih zadataka, bilo da ih mora napisati pre večere, u petak uveče, pre početka vikenda ili kakav god je dogovor.

Ipak, detetu treba dopustiti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim obavezama i ne “gnjaviti“ ga stalno s očekivanjima. Ako ne uradi domaći ili ne nauči gradivo, samo će snositi posledice u školi.