Šest tipova toksičnih majki – treći je svuda oko nas

Foto: Shutterstock

Odriče se gotovo svega za svoju decu, ali koristi emotivne ucene.

Psiholozi ističu i da odnos s majkom utiče na sve kasnije obrasce našeg ponašanja. Međutim, to nije sve. Ono što smo naučili od svoje majke u detinjstvu, jednako kao i obrasci njenog ponašanja, često se preslikava na nas kao i na naše odnose kad odrastemo.

S obzirom na to da majke, jednako kao i očevi, imaju svoje slabe i svoje jake strane, neke od njih mogu biti posebno toksične za njihovu decu. Psihološkinja Ana De Simon u tekstu objavljenom na portalu Psicoadvisor definisala je šest tipova toksičnih majki.

Majka sklona emocionalnim ucenama

Ovaj tip majke, kako objašnjava psihološkinja, odriče se gotovo svega za svoju decu, ali zauzvrat traži kontinuiranu pažnju, koristeći pritom emocionalne ucene da se dete oseća krivim. To može dovesti do diskreditacije drugog roditelja, uzrokujući da ga deca mrze ili da mu zameraju. Kako deca odrastaju, menjaju bes za osećaje krivice.

Ćerke su sklone da postanu žrtve svoje majke idealizujući je ili beže kako ne bi rizikovale da postanu slične kao ona, dok su muška deca sklona reprodukovanju sličnih oblika zavisnosti ili imaju velikih teškoća u organizovanju privatnog života kad odrastu.

Negativna majka

Negativna majka je osoba koja uvek razmišlja o lošim stvarima, sklona je neprestanom žaljenju i zbog najmanjih sitnica, kritična je i osuđujuća prema svojoj deci, objašnjava De Simon. Ovaj tip majke nikada ne daje komplimente, već decu često pokušava da obeshrabri. Ovakav stav izaziva u njima dubok osećaj neadekvatnosti i jaku nesigurnost koja ostaje u njima sve do zrelih godina.

Majka žrtva

Ovaj tip majke često se žali na sopstveni život i, iako striktno ne kritikuje svoju decu, neprestano traži njihovu podršku, uskraćujući im pritom osećaj zaštite koji im je itekako potreban. Deca su tako prisiljena da se ponašaju kao roditelji zahtevne majke, što snažno utiče na formiranje njihove ličnosti. Takva deca u odraslom dobu mogu postati izuzetno nervozna, ali i dalje nesigurna i puna krivice koju nose u sebi.

Narcisoidna majka

Narcisoidna majka ponosi se svojom decom i puna je očekivanja od njih jer ih doživljava kao „produžetak same sebe“. Psihološkinja objašnjava kako majka sklona ovakvom ponašanju od dece očekuje da budu tačno onakva kakvim ih ona zamišlja, onemogućavajući im pritom slobodu izbora. Kod dece se razvija snažna narcistička rana jer ubrzo shvataju da je majčinska ljubav uslovljena. Kod tipične narcisoidne porodične dinamike majka svakoga stavlja na njegovo mesto, učeći decu da moraju da zarade njenu pažnju.

Histerična majka

Histrionska (histerična) majka voli da privlači pažnju na sebe, trudi se svim silama da izgleda mlađe, a često se upušta i u ekscesna ponašanja koja prvenstveno postiđuju njenu decu. Ovaj tip majke psiholozi opisuju kao nesigurnu osobu koja ne želi da odraste i boji se da zauzme ulogu majke, već nastoji da ostane devojka.

Depresivna majka

Psihološkinja De Simon objašnjava kako depresivna majka ima slične karakteristike kao i majka žrtva, ali pritom ima tendenciju da ne pruži odgovarajuću zaštitu svojoj deci koja se zbog toga osećaju napušteno, beskorisno i nedovoljno važno. Tokom odrastanja deca depresivne majke mogu postati apatična i bez strasti, ali i prerano zrela ili, naprotiv, zavisna od majke i duboko emocionalno nezrela, prenosi Index.hr.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram