Prehrambeni tehnolog iz Srbije: Sladoled koji je najgori za decu

Sladoled
Foto: Vanya Bovajo / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

"Nekada se sladoled pravio od mleka, jaja i maslaca, a danas nažalost od svega i svačega."

Šta nam deca zapravo jedu u sladoledu, za blog profesora Zorana Vujčića govorila je prehrambena tehnološkinja Radmila Gajić Đorđević, koja je radila u fabrici sladoleda.

„Nekada se podrazumevalo da se sladoled pravi od mleka, jaja i maslaca, a danas, na moju žalost, u toj oblasti, kao uostalom i u svim drugim delovima industrije, desile su se velike promene. Danas sladoled može da se pravi od svega i svačega. Samo što nas je pravilnik zaštitio, pa je rekao, ako nije od mleka i maslaca, ne može da se zove sladoled nego desert. Obratite na to pažnju kada čitate deklaraciju.“

Gajić Đorđević se seća kakvi su sladoledi bili nekad.

„Zamislite kakav je to sladoled kada vam stigne sveže mleko, voćna pasta koju smo mi pravili u drugoj fabrici u istom krugu, pa maslac iz sopstvene mlekare. Nema ničeg lepšeg od sladoleda sveže napravljenog i točenog direktno sa proizvodne linije.“

A šta kažu naši pravilnici, šta je sladoled, kako su podeljeni i definisani sladoledi po kvalitetu i koje kriterijume moraju da zadovolje?

„Pravilnik danas kaže da je sladoled zaslađeni proizvod dobijen od proteina i emulgovanih masti uz dodatak aditiva u količinama koje moraju da zadovolje zahteve Pravilnika o kvalitetu sladoleda. To znači da su danas na tržištu prisutni svi mogući derivati mleka, tj. proteini mleka, kazein, mlečna mast iz mleka itd, ali takođe su prisutni proteini iz biljaka kao npr. soje, pa biljne masti iz raznih biljaka. Najzastupljenija je, bar u proizvodnji sladoleda, palmina mast. Tako se danas sladoled pravi kombinacijom svih gorenavedenih elemenata u takvim odnosima koji će zadovoljiti zahteve Pravilnika.“

Sladoled
Foto: Andrey Kuzmin / Alamy / Alamy / Profimedia

Tehnološkinja ističe da u zavisnosti od kojih sirovina je napravljen sladoled, postoje sledeći tipovi sladoleda i napominje šta bi ona kupila svom detetu, a šta nikako ne:

1. Mlečni sladoled, koji sadrži minimum 2,5% mlečne masti u suvoj materiji mleka, najmanje 6% bezmasne suve materije mleka i najmanje 24% ukupne suve materije. Ne sme sadržati biljne masti niti biljne proteine.

2. Krem sladoled, koji sadrži minimum 5% mlečne masti, 6% bezmasne suve materije mleka i minimum 30% ukupne suve materije. Takođe, ne sme sadržati biljne masti niti biljne proteine, tako da ja svojoj deci kupujem, ako kupujem, samo krem sladoled.

3. Sladoledni desert, koji sadrži minimum 2,5% mlečne ili biljne masti i najmanje 24% ukupne suve materije i može sadržati mlečne ili biljne proteine. Ovo ja svome detetu ne bih kupila.

4. Smrznuti aromatizovani desert, to je proizvod koji sadrži vodu, šećer, arome, boje i dodate sastojke. Detetu ni slučajno.

5. Smrznuti voćni desert je proizvod koji sadrži vodu, šećer, voće, boje, arome i druge dodate sastojke ( praktično to vam je smrznuto osvežavajuće, ali negazirano piće), ali mora sadržati minimum 5% voća ili odgovarajuću količinu prerađevine od voća.

Nažalost, kako kaže Radmila Gajić Đorđević, sada imamo sladolede koji nisu od mleka.

„Na te gotove prah smeše prešle su i sve poslastičarnice u Beogradu. Vidite da je kod svih sladoled isti, nema razlike. Ne prave više ni slastičari sladoled od mleka i jaja. Poslednjih godina pojavile su se ekskluzivne poslastičarnice koje prave sladoled od mleka, ali cepaju sa cenom. Pa ko voli, neka izvoli – ako može da plati.“

Osnovni recept za sladoled od mleka

Sladoled
Foto: Wong Sze Fei / Panthermedia / Profimedia

Sastojci:

4 žumanceta

2 kašike šećera u prahu

1 kašičica kukuruznog skroba

570 ml svežeg mleka

50 g maslaca

nekoliko kapi ekstrakta vanile

Priprema:

Umutiti žumance sa šećerom, pa dodati brašno. Za to vreme ugrejati mleko u koje ste dodali maslac, do vrenja i skinuti sa ringle. Dodavati to mleko u žumanca uz neprestano mešanje. Vratiti čitavu smesu ponovo u šerpu i kuvati na laganoj vatri, uz stalno mešanje drvenom kašikom dok se ne napravi kao krema. U tu kremu možete dodati po želji, otopljenu čokoladu, smiksane jagode, maline, šta god želite.

Stavite smesu u zamrzivač i, kad je polovično zamrznuta, izvadite iz zamrzivača, dobro je izmiksujte, pa ponovo vratite u zamrzivač. To možete ponoviti još koji put ako vam nije mrsko. Ovako se dobija lepa, glatka sladoledna masa, bez onih zaleđenih iglica. A ako imate kućni aparat za sladoled, blago vama, ne morate da vadite iz zamrzivača i miksate i ponavljate te dosadne radnje.

Recept za krem sladoled

Sastojci:

4 žumanceta

4 kašike šećera u prahu

2 pakovanja slatke pavlake od po 250 ml

50-100 g čokolade

nekoliko kapi ekstrakta vanile

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom, penasto, pa u to dodati neulupanu pavlaku i kuvati tu smesu na pari, neprekidno mešajući, dok se ne zgusne kao krema. U ovu smesu možete po želji dodati otopljenu čokoladu. Skinuti sa ringle i mešati smesu dok se ne ohladi. Ovakvu smesu stavite u zamrzivač i ostavite da se dobro stegne. Dobićete lepu zamrznutu kremu, bez onih iglica leda. Ne morate da je vadite i ponavljate mešanje mikserom.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram