Pesmicu „Okolo salata“ smo svih ovih godina pevali pogrešno

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kad smo bili mali svi smo pevali pesmicu "Okolo salata". Ispostavilo se da smo je izgleda pevali pogrešno što je izazvalo raspravu na društvenim mrežama.

Ponovo je neko rešio da nam „ruši sneška“ objavom da smo sve vreme pevali pogrešno – navodno se „okolo salata“ zapravo pravilno peva „u kolo se lata“. Dovoljno za veliku raspravu na društvenim mrežama u koju je svako pozvan da se uključi, jer, je li, u pitanju je pesmica koju svi znamo iz detinjstva.

Posted by Vetar koji šapuće – VKŠ on Tuesday, April 20, 2021

„Meni se sad otvoriše oči i napuniše suzama“, prihvatili su neki pomirljivo, drugi odlučno odbijaju: „Ne odustajem od salate. Di ćemo se sada laćati?“

Treći su ozbiljno ušli u diskusiju. „Pa ček, zar nisu deca koja čuče imitirala salate a onaj koji ide okolo lepo, kako pesmica sugeriše, ide okolo salata?“

Pročitajte još:

„Još sam se godinama pitala šta zaboga znači „i okolo salata“, i zašto smo kao deca pevali poljoprivrednu pesmicu“…

„Ma ni jedno ni drugo nije točno. U okolo Šalata, imate na YT pjesmicu. Šalata je kvart u Zg i tradicijska je dječja pjesmica hrv. Zagorja“.

Zanimljivo je da postoji još gomila drugih verzija teksta ove pesmice koje su deca pevala ne dovodeći ih u pitanje, a sada izbijaju na površinu.

„Mi pevali okolo salaŠa“, skrenuo je neko pažnju na vojvođansku verziju.

„Bogami u kolu se ‘vata“.

„Nastavak je „Na velik zvon“, ja sam pevala „američki dom“.

„I ukolo se hvata, i ukolo se hvata, i ukolo se hvata i na ori si mo. I dajem ruku tebi i dajem ruku tebi, i dajem ruku tebi i dajem ruku tebi I tebe uzimam“.

„Svi smo pevali ‘i okolo salata, navelicki dom’ „.

„Ja pevala do ovog momenta u kolo se ‘vata“.

„Meni je bilo Vasa se talasa“.

„Naokolo šalata, naokolo šalata, naokolo šalata na veliki zbor. Poklanjam se na tebe… I tebe uzimam“, podvukao je neko fotografijom navodno originalnog teksta pesmice.

Šta je tačno, nije do kraja jasno, a nije ni bitno – svako je, čini se, našao smisao u verziji pesmice koju je prihvatio. Zato je svaka prava, samo neka se peva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram